Treść zadania

Asiulkam

Do wyrobu kiełbasy używa się mięso wieprzowe, mięso wołowe i słoninę w proporcji jak 13:5:2. Ile należy wziąć każdego z tych surowców, aby otrzymać 500 kg kiełbasy?
A: mięsa wieprzowego 290 kg, mięsa wołowego 150 kg, słoniny 60 kg
B: mięsa wieprzowego 130 kg, mięsa wołowego 50 kg, słoniny 20 kg
C: mięsa wieprzowego 360 kg, mięsa wołowego 100 kg, słoniny 40 kg
D: mięsa wieprzowego 325 kg, mięsa wołowego 125 kg, słoniny 50 kg.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    13+5+2 = 20
    x - wieprzowe
    y - wołowe
    z - słonina
    20 - 500
    13 - X
    20x=6500
    x=325

    Już masz odpowiedź ;)

    Kolejne prporcje wyglądałyby tak:
    20 - 500
    5 - Y

    20 - 500
    2 - Z

Rozwiązania

  • userphoto

    13+5+2= 20 czyli

    mięso wieprzowe to 13/20 kiełbasy
    mięso wołowe to 5/20 czyli 1/4 kiełbasy
    słonina to 2/20 czyli 1/10 kiełbasy

    Obliczamy wagę składników:

    mięso wieprzowe 13/20 * 500kg = 325kg
    mięso wołowe 1/4 * 500 kg = 125kg
    słonina 1/10 * 500kg = 50kg

    Odp. D

  • userphoto

    D

Podobne materiały

Przydatność 60% Podstawowe działania związane z wytwarzaniem wyrobu.

Decydując się na wytworzenie nowego wyrobu w każdym z rodzajów przemysłu; elektrotechnicznego, elektronicznego, meblarskiego czy obuwniczego należy ustalić działania i czynności, które ułatwią osiągnięcie zamierzonego celu. Można je przedstawić w następującej kolejności; Przewidywanie zapotrzebowania ,które polega na oszacowaniu wielkości zapotrzebowania na dany...

0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji