Treść zadania
Autor: xx123 Dodano: 22.5.2011 (11:02)
Jeden z przepisów na peklowanie mięsa podaje że do przygotowania solanki na 3 l wody potrzeba 160 g soli kuchennej i 10 g saletry potasowej.Oblicz
a)stężenie procentowe soli kuchennej w takiej solance
b)stężenie procentowe saletry potasowej w takiej solance
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
rzbyszek 23.5.2011 (18:33)
Stężenie procentowe to stosunek masy substancji do masy roztworu wyrażony w procentach. Wątpliwoć pewnie budzi to czy należy uwzględniać w masie roztworu masę substancji której stężenia nie liczymy. Moim zdaniem należy uwzględnić, gdyż masa roztworu to suma mas składnikó roztworu, bez względu na to jakie one są, a są w tym przypadku napewno rozpuszczalne.
Zatem poniżej rozwiązania:
a)
c_p=\frac {m_s}{m_r} \cdot 100 \% = \frac {160g}{3000g+160g+10g} \cdot 100\% \approx 5,05\%
b)
c_p=\frac {m_s}{m_r} \cdot 100 \% = \frac {10g}{3000g+160g+10g} \cdot 100\% \approx 0,32\%Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
naturalne srebro jest mieszaniną dwoch iziotopow z ktorych jeden zawiera 60 Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: xallx 9.5.2010 (12:29) |
naturalne srebro jest mieszaniną dwoch iziotopow z ktorych jeden zawiera 60 Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: xallx 9.5.2010 (12:30) |
Pierwiastek chemiczny E jest mieszaniną dwóch izotopów:jeden ma liczbę Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: skibus1996 20.5.2010 (15:36) |
Oblicz, jaka ilość solanki, będącej 20-procentowym roztworem soli kuchennej Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: paulyna95 3.10.2010 (11:49) |
Wyjaśnij, dlaczego zawartość procentową składników powietrza podaje się Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: daria_78910 9.10.2010 (15:27) |
Podobne materiały
Przydatność 100% Ostatnie przygotowania do powstania
a. Ostatnie przygotowania do powstania.
Tymczasem Komitet Centralny zaczął przygotowywać powstanie i uwłaszczenie chłopów. We wrześniu zarządał od społeczeństwa posłuchu dla tajnego rządu, rozpisał podatek narodowy i rozbudował organizację spiskową na prowincji. Wobec tej sytuacji doszło do rozmowy między księciem Konstantym a Zamoyskim reprezentującym...
Przydatność 70% Negocjacje- przygotowania - arabia saudyjska
Negocjujesz z firma z Arabii Saudyjskiej bardzo ważny kontrakt. Jak przygotować się do takich negocjacji? Jakie działania podejmujesz w trakcie przygotowanego spotkania. Najpierw warto jest przybliżyć znaczenie slowa negocjacje. Według definicji negocjacje to dwustronny proces komunikowania się, którego celem jest osiągnięcie porozumienia, gdy przynajmniej jedna strona nie zgadza...
Przydatność 65% Zasady przygotowania programów imprez turystycznych
ZASADY PRZYGOTOWYWANIA PROGRAMÓW IMPREZ TURYSTYCZNYCH Zanim zacznę omawiać zagadnienie dotyczące zasad przygotowywania programów imprez turystycznych należy wyjaśnić pojęcie „impreza turystyczna”. Impreza z włoskiego „imprezo” oznacza widowisko, koncert, zabawę bądź wycieczkę. Impreza związana jest z określoną atrakcyjnością produktu turystycznego, walorem...
Przydatność 85% Etapy przygotowania kampanii promocyjnej przy wprowadzeniu produktu
Marketing Po to by realizowana strategia promocji przyniosła oczekiwany efekt i spełniła oczekiwane cele, musi być przygotowana w sposób profesjonalny, metodyczny. Budowa strategii profesjonalnej przebiega w 6 etapach: I ETAP - Identyfikacja Określenie odbiorców przekazu promocyjnego czyli identyfikacja potencjalnych nabywców klientów, produktów danej firmy. Etap ten...
Przydatność 50% Jeden dzień
JEDEN DZIEŃ MOJEGO ŻYCIA…… Nie od dziś wiadomo, że codzienność życia przeważanie oznacza wykonywanie czynności zależnie zbliżonych do siebie. To jak zaczynamy dzień wpływa na to z jakim doświadczeniem go kończymy, nie zależnie od dobrych i złych w tym dniu przeżyć. Dlatego też, chciałabym opisać jeden dzień mojego życia, w którym wiele osób zaczęło się...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
1 1
Rocky94 22.5.2011 (11:14)
a)
mr= 3000g( 3l wody) +160g soli kuch. + 10g saletry= 3170g
ms= 160g
cp= 160g / 3170 * 100%
cp= 5.05%
b)
mr=3170g
ms=10g
cp=10g / 3170g * 100%
cp=0.32%
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie