Treść zadania

gosiaczek14

Biologia-Znaczenie stawonogów.
Pomóżcie proszę:(

Zgłoś nadużycie

Komentarze do zadania

  • Stawonogi biorą bardzo często udział w procesie zapylania kwiatów roślin.
    Bardzo często powodują reakcję alergiczną.
    Niszczą tkaniny wełniane oraz meble.
    Powodują choroby człowieka.
    Również stanowią pożywienie dla ludzi oraz zwierząt.
    Służą również do rozsiewania nasion.
    Współtworzą obieg w materii.
    Uczestniczą w procesach glebotwórczych.
    Zapewniają równowagę biocenotyczną.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Stawonogi, a konkretnie gromada owady odgrywa ogramną rolę w zapylaniu roślin. Poza tym pszczoły wytwarzają miód, który jest pokarmem dla człowieka, a larwy jedwabników wytwarzają nici jedwabne.
    Stawonogi są ogniwami wielu łańcuchów pokarmowych jako:
    1. Saprofagi - odżwyiają się martwą materią organiczną, czyniąc tę materię dostępniejszą dla destruentów.
    2. Roślinożercy - np.owady odżwyiają się owocami, liściami, nektarem kwiatów.
    3. Drapieżniki - Drapieżne stawonogi wpływają na liczebność gatuków, a przezto na równowagę biocenotyczną.
    4.Pasożyty - niektóre owady pasożytujące na innych owadach (np owadziarki) zmniejszają liczebność owadów szkodników upraw człowieka

    Poza tym człowiek prowadzi połowy skorupiaków (krewetek, kryli, homarów itp) w celu uzyskania żywności.

    Pozdrawiam

Rozwiązania

  • userphoto

    Oczyszczaja zbiornki wodne
    sluza jaki przysmak
    sa pokarmem dla innych drapieznikow (zwierzat)

    MYSLE ZE NAPISLAEM TROCHE CZYTLNIEJ NIZ TAMTEN
    :>

  • Siema_Eniu

    Stawonogi to najliczniejsza i najbardziej zróżnicowana grupa zwierząt. Dotychczas opisano ponad milion żyjących gatunków, a szacuje się, że jest ich dwa, a może nawet dziesięć razy tyle. Tym samym liczebnością biją na głowę wszystkie pozostałe grupy zwierząt razem wzięte. Z punktu widzenia systema-tyki stawonogi nie są bynajmniej rodziną, choć łączy je wspólne pochodzenie. Ściślej rzecz biorąc, obej-mują one setki rodzin należących do kilkudziesięciu rzędów, które z kolei wchodzą w skład dziewięciu istniejących obecnie gromad. Te z kolei tworzą cztery główne pnie rozwoju zwane podtypami. Piąty re-prezentowały trylobitowce, które jednak wymarły dawno temu.
    Najlepiej znaną grupą stawonogów są owady, ale jest jeszcze wiele innych zwierząt, takich jak pa-jąki, skorpiony, pareczniki i krocionogi, które posiadają tę samą strukturę szkieletu.

    OWADY
    Spośród ponad miliona gatunków zwierząt, które zostały naukowo opisane i nazwane, grubo po-wyżej 800000 to gatunki owadów. Nieopisanych jeszcze gatunków może być milion, dziesięć milionów, a nawet kilkanaście milionów. Liczebność większości gatunków owadów jest bardzo duża. Występują one nieomal wszędzie. Taka różnorodność tych zwierząt jest dobrym wskaźnikiem zdolności przystoso-wawczych i funkcjonalności ich planu budowy ciała.
    Rola owadów w ekosystemach lądowych jest większa niż jakichkolwiek innych bezkręgowców. Różne gatunki roślinożerne pożerają wszelki możliwy pokarm od liści, kwiatów, owoców i nasion aż do twardego, zdrowego drewna. Inne wysysają z roślin soki. Jeszcze inne jedzą opadłe liście, próchno, od-chody zwierząt i trupy zwierząt. Owady drapieżne żywią się najczęściej innymi owadami, chociaż nie są przed nimi bezpieczne ani wije, ani pajęczaki, ani ślimaki. Osobną grupę stanowią owady krwiopijne, inną pasożyty kręgowców, zewnętrzne i wewnętrzne (larwy gzów), jeszcze inną pasożyty innych owa-dów. Owady zaś z kolei są pokarmem drapieżnych wijów, innych owadów, pająków, ryb, żab, jaszczurek, niezliczonych ptaków i wielu ssaków, od ryjówek i myszy poczynając, a na lisach i dzikach kończąc.
    W przyrodzie krajów gorących szczególną rolę ekologiczną odgrywają termity. Żyją one w ol-brzymich społeczeństwach, złożonych z niepłodnych robotników i wojowników płci obojga, skupionych wokół pary królewskiej-rodzicielskiej: samca i samicy, zdolnych do rozrodu. Żywią się praktycznie wy-łącznie drewnem, w którego trawieniu wyręczają je symbiotyczne wiciowce. Azotu do budowy białka dostarczają im, również symbiotyczne, bakterie. Budują olbrzymie gniazda termitiery, najczęściej z gliny, często bardzo wyszukane w kształcie. Termity zjadają olbrzymie ilości drewna, same zaś są pokarmem wielu zwierząt.
    Środowiska naturalne, nie zmienione ludzką gospodarką, są zwykle dosyć zróżnicowane, zamiesz-kane przez wiele różnych gatunków roślin i zwierząt. Żaden owad nie znajduje tam pokarmu w nadmia-rze, a za to otaczają go liczni wrogowie. Na ogół więc żaden gatunek nie rozmnaża się nadmiernie, każdy ma swoje miejsce w uregulowanej strukturze biocenozy.
    Rola owadów w gospodarce wynika w znacznej mierze stąd, że wszelkie uprawy są to ekosystemy sztuczne, bardzo uproszczone i ubogie, a więc pozbawione własnych zdolności regulacyjnych. Dla przy-kładu, na wielohektarowym polu rzepaku żyje praktycznie jeden gatunek — rzepak. Owad, który właśnie rzepakiem się żywi, znajduje tu niewyczerpalne zasoby pokarmu, nie strzeżone przez żadnych drapieżni-ków, bo ich tam nie ma. Rozmnaża się więc masowo i niszczy 70%, 80% albo i więcej plonów. Sytuacja jest podobna i na innych polach, i w ogrodach, sadach, szklarniach, a nawet w sztucznie sadzonych, jed-nogatunkowych lasach.
    Owady objadają liście, tak jak to czyni bielinek kapustnik, strzygonia choinówka, brudnica mnisz-ka, barczatka sosnówka, chrabąszcz lub stonka.

    Osłabiają rośliny
    i powodują nieprawidłowy ich rozwój przez wysysanie soków, jak mszyce i pluskwy. Inne jeszcze niszczą lub uszkadzają owoce, jak kwieciak jabłkowiec lub owocówka jabłkówka. Larwy niektórych owadów, na przykład pędraki chrabąszczy i drutowce sprężyków, podgryzają korzenie. Jeszcze inne owady, jak wołek zbożowy, mącznik młynarek, mól ziarniak niszczą w spichlerzach już zgromadzone zbiory. Zwłaszcza w krajach o klimacie cieplejszym od naszego, straty spowodowane przez szkodniki owadzie szacuje się na 30—50% plonów. Owady ssące soki roślinne przenoszą często groźne choroby roślin uprawnych, zwłaszcza wirusowe.
    Wśród ludzi i innych ssaków owady krwiopijne roznoszą choroby: komary - malarię, wszy - tyfus plami-sty, pchły - dżumę, muchy tse-tse - śpiączkę i naganę. Muchy siadające na odchodach ludzkich roznoszą bakterie chorób przewodu pokarmowego, jak dur brzuszny, czerwonka czy cholera. Z drugiej strony wie-le owadów drapieżnych, a zwłaszcza pasożytniczych, redukuje liczebność szkodników roślin uprawnych.
    Chrząszcze z rodziny biegaczowatych (Carabidae), popularnie zwane szczypawkami, pożerają wielkie liczby owadów, głównie roślinożernych. Niektóre żywią się przede wszystkim gąsienicami i po-czwarkami motyli niszczących lasy. Larwy wielu błonkówek są pasożytami larw innych owadów. Gąsie-niczniki (Ichneumon) przebijają pokładełkiem oskórek gąsienicy i składają jaja do wnętrza jej ciała. Czerw gąsienicznika pożera tkanki żywej gąsienicy, oszczędzając jednak ważniejsze narządy, tak że gą-sienica przepoczwarcza się. Dopiero poczwarkę czerw wyjada doszczętnie i przeobraża się w jej pance-rzu. U maleńkich baryłkarzy (Apanteles) z jednego jaja, złożonego również do ciała gąsienicy, rozwija się kilkanaście lub więcej czerwi. Zabijają one gąsienicę zanim zdoła się przepoczwarczyć i na jej ciele two-rzą grudkę żółtawych oprzędów, z których każdy ma zaledwie ok. 2 mm długości. Najmniejsze błonków-ki, a zarazem jedne z najmniejszych owadów, należą do rodzaju kruszynka (Trichogramma). Dorosły kruszynek, odznaczający się pięknym, metalicznie złotym połyskiem, ma poniżej pół milimetra długości! Jego larwy rozwijają się podobnie do baryłkarzy, ale nie w gąsienicach, tylko w jajach owadów roślino-żernych. Rola kruszynków jest tym większa, że niszczą roślinożerców, zanim ci zdążą wyrządzić jakie-kolwiek szkody.
    Oczywiście można chronić lasy i poła przy użyciu chemicznych środków owadobójczych, ale jest to broń obosieczna. Giną od niej nie tylko roślinożercy, zagrażający plonom, ale także ich naturalni wro-gowie: owady, pająki, wije, ptaki, ryjówki. Po zabiegu chemicznym biocenoza jest jeszcze uboższa niż była, jeszcze mniej odporna na masowy atak szkodników. Na dodatek wiele trucizn stosowanych przeciw owadom obraca się przeciw człowiekowi. Używanie sławnego DDT zostało w wielu krajach zakazane, gdyż wszyscy nosimy go w swoich ciałach, w ilościach nieobojętnych dla zdrowia.

    Prowadzi się więc liczne prace badawcze nad metodami takiego kształtowania upraw, aby same były odporne, aby użycie chemikaliów zredukować do możliwie najniższego poziomu. Obecnie sadzi się lasy mieszane, a w już istniejących monokulturach sosen wprowadza się krzewy liściaste albo zakłada tu i ówdzie miniaturowe „ogródki” drzew i krzewów liściastych. To wszystko ma na celu wzbogacenie lasu tak, aby żyły w nim różne zwierzęta, również drapieżcy i pasożyty, które nie dopuszczą do masowego, klęskowego rozmnażania roślinożerców.
    Specjalne placówki badawcze służby leśnej umieją dziś zawczasu przewidzieć masowy pojaw szkodników lasu i konieczność zastosowania środków chemicznych. Nieraz jednak zwleka się z tym, śle-dząc tylko bacznie rozwój wypadków. Zdarza się bowiem, że w przysłowiowej ostatniej chwili wybucha podobnie masowy pojaw owadów drapieżnych i pasożytniczych, który hamuje klęskę. Wtedy lepiej prze-boleć trochę objedzonych liści i igieł i pozwolić owadom załatwić sprawę między sobą, niż wytruć jedne i drugie.
    Niekiedy niebezpiecznym szkodnikiem staje się owad zawleczony z odległych kontynentów. Wte-dy można czasem zaradzić złu, sprowadzając stamtąd jego wroga. Pewne nadzieje wzbudziła metoda, w której użyto kruszynka do ochrony sadów. Zaczęto go hodować i rozmnażać w laboratorium, dostarczając mu jaj moli mącznych, specjalnie w tym celu hodowanych. Służba rolna tymczasem badała, jak dużo jaj złożyły w sadach szkodniki. Jeżeli liczba jaj, dane meteorologiczne i inne wskazywały, że nadciąga klę-ska, wypuszczano w sadach kruszynki, które likwidowały zagrożenie. Niestety, ciągle jeszcze łatwiej kupić kilogram trucizny, niż kilogram kruszynków, a i skuteczność trucizny jest większa.
    Dziś szczególnie obiecujące wydaje się zastosowanie substancji zapachowych, czyli feromonów. Wiadomo, że samice większości owadów wydzielają woń, która silnie wabi samce, niekiedy z odległości nawet paru kilometrów. Aby tej wiedzy użyć w praktyce do zwalczania określonego szkodnika, trzeba najpierw z ciał samic wyosobnić i oczyścić chemicznie nieco feromonu, następnie zbadać jego skład i strukturę chemiczną, wynaleźć tani sposób jego fabrycznej produkcji i wreszcie zbudować prostą i tanią pułapkę na samce, w której rolę nieodpartej przynęty gra mała torebka syntetycznego pachnidła. To wszystko, tu opisane w kilku słowach, zajmuje wiele lat pracy i współdziałania wielu wyspecjalizowa-nych instytutów badawczych, bez gwarancji sukcesu. Jeżeli się jednak powiedzie, skutek jest niezwykły. Po pierwsze jest to metoda najprostsza i najtańsza.
    Po drugie
    W świecie owadów do zjedzenia nadaje się wszystko, także zdechła leśna mysz czy nornik. Jest to między innymi powodem, że tam, gdzie żyją grabarze, nigdy nie znajdziemy ciał i szkieletów małych zwierząt, bo wszystkie zostają zagrzebane i zjedzone. Pomagają im w tym jeszcze inne chrząszcze padli-nożerne. Niewątpliwie najlepiej poznano ciekawe zachowanie się grabarza pospolitego (Nicrophorus ve-spillo). Dzięki wyostrzonemu zmysłowi powonienia dorosłe owady z łatwością odnajdują nawet bardzo świeżą padlinę i od razu przystępują do jej zakopywania. Gdy znalezisko zniknie już z powierzchni, bu-dują wokół niego podziemną kryptę. Dopiero po tych pracach samica łączy się w trwałą parę z jednym z samców, następnie w tej krypcie składa jaja, a wylęgnięte owady żywią się zakopaną padliną.
    Wydawać by się mogło, że karaczany przynoszą same szkody. Jednak tak nie jest. Ze względu na stosunkowo duże rozmiary, wysoką rozrodczość, łatwą i tanią hodowlę wykorzystuje się je do karmienia innych zwierząt, na przykład w ogrodach zoologicznych. Także naukowcy wykorzystują je w swoich eksperymentach, a każdy student uczy się na nich budowy owada. Firmy produkujące pestycydy testują na nich skuteczność środków owadobójczych.

    OWADY SPOŁECZNE
    Owady społeczne to takie, u których występuje podział pracy, wykonywanej przez poszczególne osobniki dla dobra grupy. Na przykład u pszczoły miodnej robotnice zbierają pokarm i opiekują się mło-dymi, a królowa składa jaja. Cały rój odnosi korzyści z podział pracy. Tylko dwie grupy owadów stwo-rzyły prawdziwą strukturę społeczną. Pierwszą z nich są wszystkie gatunki termitów, zwanych też inaczej bielcami i będących przedstawicielami rzędu Isoptera, a do drugiej należą pszczoły, osy i mrówki – przedstawiciele rzędu Hymenoptera.
    Wśród dziesiątków tysięcy gatunków owadów społecznych, takich jak os, mrówek, pszczół i termi-tów możemy znaleźć przykłady wykorzystania wzorów społecznych do rozwiązywania problemów eko-logicznych, które przeważnie stają przed pojedynczymi organizmami. Kolonię owadów często nazywa się nadorganizmem, ponieważ zachodzi w niej szereg zjawisk społecznych, analogicznych do fizjologicz-nych własności narządów i tkanek. Jednakże całość właściwości nadorganizmu wywodzi się pod wzglę-dem zachowania bezpośrednio ze stosunkowo prymitywnych funkcji poszczególnych członków kolonii. Owady społeczne występują najliczniej w tropikach. W XVII wieku portugalscy osadnicy nazywali mrówki „królami Brazylii”, a późniejsi podróżnicy mówili o nich jako o „rzeczywistych władcach doliny Amazonki” i „prawdziwych zdobywcach Brazylii”. Mrówki są tak liczne, że w tropikach nie dżdżownice, lecz one właśnie, są zwierzętami odgrywającymi główną rolę w spulchnianiu gleby. Ostatnie badania wykazały, że również i w lasach chłodnego klimatu umiarkowanego niewiele pod tym względem ustępują dżdżownicom. W jednym miejscu w Massachusetts w ciągu roku wynoszą one 50 gramów gleby na po-wierzchnię 1 m2, co każde 250 lat uzupełniając warstwę powierzchniową gleby o 2,5 cm. Termity należą w tropikach do głównych czynników rozkładających martwe drewno i takie odpady celulozowe, jak opa-dłe liście i próchnica, a również poważnie przyczyniają się do spulchniania gleby.

    SKORUPIAKI
    Skorupiaki to jedna z kilku grup zwierząt, które wykształciły złożone, przypominające pancerz szkielety, osłaniające mięśnie i narządy wewnętrzne, a także chroniące przed uszkodzeniem i atakiem wrogów. Wszystkie te zwierzęta są nazywane stawonogami, co oznacza, że ich odnóża połączone są za pomocą stawów. Jest to istotne, ponieważ najważniejszą cechą odróżniającą te stworzenia od, powiedz-my, mięczaków – takich jak posiadające muszle sercówkowate i małże – jest fakt, że ich kończyny są schowane w rurce z twardego, kościstego materiału z ruchomymi stawami. Żyją w wodach, głównie w morzach o pełnym zasoleniu (35‰), stąd są nieco mniej znane. Zróżnicowanie skorupiaków jest dość szczególne. Liczba ich gatunków jest stosunkowo niska, raptem około 26000, ale rozmaitością trybów życia i skrajnością przystosowań przewyższają wszystkie inne stawonogi. Znalazło się nawet trochę ta-kich, które potrafiły wyjść na ląd, jak np. stonogi znane chociażby z niezbyt czystych piwnic.

    Rozpiętość rozmiarów ciała jest też imponująca. Najmniejsze skorupiaki, np. małe gatunki oczli-ków i ich krewni mają poniżej 0,5 mm długości, tyle co najmniejsze owady, a spośród pajęczaków małe roztocze. Gdy jednak największe chrząszcze i skorpiony osiągają długość co najwyżej 17-18 cm i masę ok. 20g, to rekordowy okaz homara ważył 20 kg przy długości ciała ok. 75 cm, a największe langusty dorastają 13 kg i 90 cm.
    Skorupiaki często występują masowo i odgrywają doniosłą rolę w biocenozach wodnych, a po-średnio i w gospodarce ludzkiej. Wiele ryb i wszystkie wieloryby fiszbinowe żywią się przeważnie plank-tonowymi skorupiakami. Wiele skorupiaków łowią rybacy. Warto wspomnieć, że światowe połowy sa-mych tylko krewetek szacowano w roku 1985 na ok. 1 900 000 ton (dorsza – ok. 1 950 000 ton).

    PAJĘCZAKI
    W porównaniu z resztą stawonogów pajęczaki są znacznie słabiej znane ogółowi. Każdy pozna pa-jąka i pajęczynę, ale ze znajomością innych pajęczaków jest już znacznie gorzej.
    Ciało pajęczaka składa się zawsze z dwóch części – głowotułowia i odwłoku. Głowa nie bywa wy-odrębniona nigdy, natomiast głowotułów i odwłok mogą się zlewać w jedną całość. Na przedzie głowotu-łowia leżą proste pojedyncze oczy. Ich liczba bywa różna, największa i zarazem najczęściej spotykana wynosi cztery pary. Podobnie do owadów, a przeciwnie niż skorupiaki, wszystkie pajęczaki mają jedna-kową, stałą liczbę odnóży. Znajdują się one tylko na głowotułowiu w liczbie dwóch par odnóży gębo-wych i czterech par odnóży krocznych. Pajęczaki są zwykle drapieżne. Pokarm pobierają przeważnie w postaci płynnej bądź to wysysając płyny ciała ofiary, bądź też nasączając ją swymi sokami trawiennymi, a potem wysysając jej tkanki, już częściowo strawione, płynne. Jest to dość swoista forma trawienia poza obrębem organizmu.
    Pająki należą do gromady pajęczaków (Arachnida). Znamy około 32 tysiące ich gatunków. Różnią się od siebie wielkością, kształtem i zwyczajami, jednak mają taką samą budowę ciała. Wszystkie pająki snują jedwabną przędzę, która odgrywa bardzo ważną rolę w ich życiu. Używają jej do wielu celów: pro-dukcji kokonów, w których dla bezpieczeństwa i utrzymania odpowiedniej temperatury przechowują swoje jaja; tworzenia lin zabezpieczających, które przyczepiają do roślin w razie zagrożenia upadkiem; budowa gniazda, w którym wypoczywają bądź spędzają zimę; wreszcie do tkania pajęczyny, w którą ła-pią swoje ofiary.
    Dotychczas opisano ok. 1200 gatunków skorpionów, zamieszkujących głównie tropiki i inne ciepłe rejony. Należą do nich największe pajęczaki, gdyż skorpion cesarski z Gwinei osiąga 180 mm długości, najmniejszy skorpion zaś mierzy tylko 13 mm. Skorpiony mają cztery pary odnóży krocznych oraz parę nogogłaszczków (pedipalpi) zakończonych dużymi szczypcami z przodu ciała. Nogogłaszczki są wspólne wszystkim pajęczakom, ale zakończenie w postaci szczypców oprócz skorpionów mają jedynie zalesz-czotki i spawęki. Skorpion chwyta szczypcami zdobycz. Inną cechą odróżniającą skorpiony w gromadzie jest nożycowata budowa delikatnych szczękoczułków (chelicerae) położonych przed otworem gębowym. Na dolnej stronie ciała znajdują się u nich tzw. grzebienie (pectines). Nie jest do końca wyjaśniona ich rola – czy służą do odbioru drgań podłoża, czy też pełnią jakieś funkcje wspomagające oddychanie. Ubarwienie skorpionów przechodzi od jasnobrązowego do czarnego.

  • userphoto

    -biorą udział w zapylaniu kwiatów wielu roślin
    -dostarczają miodu,wosku,włókien jedwabnych
    -uczestniczą w procesach glebotwórczych
    -współtworzą obieg materii w przyrodzie
    -rozsiewają nasiona
    -zapewniają równowagę biocentryczną
    -wykorzystywane są do walki biologicznej

Podobne zadania

czekolada19 Jakie jest znaczenie stawonogów w przyrodzie i gospodarce Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: czekolada19 15.4.2010 (16:04)
karcia1871 Biologia 3 gim. - EKOLOGIA Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: karcia1871 17.4.2010 (13:24)
jooanna_ biologia - proszę o pomoc Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: jooanna_ 17.4.2010 (20:40)
wiola BIOLOGIA Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: wiola 18.4.2010 (16:08)
Zuz4 Biologia pomocy proszę na jutro Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: Zuz4 20.4.2010 (18:22)

Podobne materiały

Przydatność 50% Biologia- odżywianie

Biologia- odżywianie Biologia / Biologia - prace przekrojowe / Biologia- odżywianie Odżywianie = samożywność (autotrofizm); cudzożywność (heterotrofizm) Przepływ energii w świecie: energia świetlna = (chlorofil)>e. Chemiczna- którą zwierzęta i ludzie wykorzystują jako zawartą w cukrach, tłuszczach i białkach występujących w tkankach roślin. Pokarm ?to...

Przydatność 55% Zagadnienia- biologia

Patogeny- czynniki wywołujące chorobę (ludzi, zwięrząt i roślin). Można je podzielić na: biologiczne; wirusy, bakterie, pierwotniaki,robaki, stawonogi i grzyby chemiczne; toksyczne związki chemiczne fizyczne; promieniowanie jonizujące Patogenność- zdolność drobnoustroju do wywoływania zmian chorobowych. Pamięć immunologiczna- zdolność limfocytów, ktore wcześniej...

Przydatność 60% Biologia - notatki

Biologia jest 31 punktów o różnych pytaniach 1. Wymień kości czaszki. Jaki typ połączenia kości tu występuje? Czaszka składa się z mózgoczaszki, która stanowi przede wszystkim ochronę mózgowia składa się z: - kości czołowej - kości skroniowych - kości ciemieniowych - kości potylicznej - kości klinowej - kości sitowej Twarzoczaszka, która chroni narządy...

Przydatność 85% Biologia - Genetyka

DNA - kwas dezoksyrybonukleinowy, zawiera informacje o wszystkich cechach organizmu, dzieli się na odcinki zwane genami. 1 gen to 1 białko lub 1 cecha. DNA mieści się w jądrze komórkowym. Złożony z nukleotydów składających się z zasady azotowej, dezyksyrybozy (cukru prostego i reszty kwasu fosforowego. Część odcinków DNA jest nośnikiem informacji genetycznej, stanowi składnik...

Przydatność 70% Biologia - Ekologia

Czynniki wpływające na rozmieszczenie organizmów: -abiotyczne- nieożywione –temperatura, światło, wilgotność, kwasowość gleby i wody -biotyczne –ożywione –grzyby, rośliny, zwierzęta, bakterie (pasożytnictwo, konkurencja ) Prawo minimum Liebieg- wzrost i rozwój zahamowany przez ten czynnik, którego jest najmniej Prawo tolerancji Shelford- niedobór jak i nadmiar...

0 odpowiada - 0 ogląda - 4 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji