Treść zadania
Autor: Patryk1995 Dodano: 16.5.2011 (13:23)
Co to są białka - chemia. Referat. Potrzebuje coś na kartkę A4 i dobrze napisane.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Proszę o pomoc |
1 rozwiązanie | autor: closedeyes 29.3.2010 (17:34) |
bardzo proszę chemia czarna magia Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: andzia99 16.4.2010 (20:41) |
chemia. stężenie roztworu. Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: zezulec 17.4.2010 (15:57) |
pilne. gramy, procenty. chemia. Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: zezulec 18.4.2010 (20:29) |
Chemia Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: milenka14 24.4.2010 (18:46) |
Podobne materiały
Przydatność 50% Chemia
Atom węgla o hybrydyzacji sp2 dysponuje trzema orbitalami zhybrydyzowanymi, które leżą na jednej płaszczyźnie (XY), kąt pomiędzy nimi wynosi 120o. Czwarty orbital atomu węgla pozostaje niezhybrydyzowany i jest prostopadły do płaszczyzny w której leżą orbitale zhybrydyzowane: Orbitale 2s i 2p atomu węgla, stan podstawowy orbitale zhybrydyzowane atomu węgla, oraz...
Przydatność 55% Chemia nieorganiczna
Dawne teorie o związkach organicznych. To przekonanie, że związków organicznych nie można otrzymać z pierwiastków w pracowni, że mogą one powstać tylko w organizmach żywych w wyniku działania specjalnej siły życiowej. Teorię tę obalił Wahler. Występowanie węgla w przyrodzie: a.) położenie węgla w ukł. okresowym - leży w IV grupie i II okresie - jest...
Przydatność 75% Chemia alkoholu
Najważniejszym przedstawicielem alkoholi jest powszechnie znany i spożywany ETANOL o wzorze: C2H5OH. Zarówno etanol, jak i metanol są bezbarwnymi cieczami o prawie takim samym, charakterystycznym zapachu i słodkawym, piekącym smaku. Oba alkohole rozpuszczają się w wodzie bez ograniczeń (czyli mieszają się z wodą w każdym stosunku). Uniwersalny papierek wskaźnikowy (i...
Przydatność 65% Chemia - ściąga
Atom najmniejsza część pierwiastka zachowująca jego własności. Składa się z jądra o dod. ład. złożonego z neutronu oraz powłok elektr. z elektronami o ład. ujemnym . Jadro atomu stanowi całk.masę atomu i wchodzi w jego skład cząstki element. Proton i neutron posiadają masę , a pozostałe – energie jądrową Atomy mogą łączyć się między sobą. Mol – jt ilość...
Przydatność 60% Chemia kosmetyczna.
Temat: EKSTRAKTY Ekstrakt – inaczej wyciąg. Jest to roztwór otrzymywany w procesie ekstrakcji, zawierający składnik lub składniki ekstrahowane, rozpuszczalnik użyty do ekstrakcji oraz niewielką ilość innych składników mieszaniny pierwotnej. Ekstrahowany składnik lub składniki otrzymuje się przez oddzielenie rozpuszczalnika (np. przez destylację). Niepożądane składniki...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
exxtraordinary 16.5.2011 (14:36)
Białka to wielkocząsteczkowe biopolimery, a właściwie biologiczne polikondensaty, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi -CONH-. Występują we wszystkich żywych organizmach oraz wirusach. Synteza białek odbywa się przy udziale specjalnych organelli komórkowych zwanych rybosomami.
Budowa białek
Zsyntetyzowany w komórce łańcuch białkowy przypomina unoszącą się swobodnie w roztworze "nitkę", która może przyjąć dowolny kształt ale ulega procesowi tzw. zwijania białka tworząc mniej lub bardziej sztywną strukturę przestrzenną, zwaną strukturą lub konformacja białka "natywną". Tylko cząsteczki, które uległy zwinięciu do takiej struktury, mogą pełnić właściwą danemu białku rolę biochemiczną.
Ze względu na skalę przestrzenną pełną strukturę białka można opisać na czterech poziomach:
-Struktura pierwszorzędowa białka – kolejność aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym
-Struktura drugorzędowa białka – przestrzenne ułożenie fragmentów łańcuchów polipeptydowych.
-Struktura trzeciorzędowa białka – wzajemne położenie elementów struktury drugorzędowej
-Struktura czwartorzędowa białka – wzajemne położenie łańcuchów polipeptydowych oraz ewentualnie struktur niebiałkowych
Funkcje :
-są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała - stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała,
-białka nie wykorzystane do anabolicznych są źródłem energii, przy spalaniu 1 g białka powstają 4 kcal energii,
-są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu śródtkankowego, mleka,
-organizm tworzy z nich białkowe części enzymów trawiennych i tkankowych. Niedobory białkowe w diecie po kilku dniach odbijają się w ilościach i aktywności enzymów,
-białka są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych,
-są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych,
-biorą udział w odtruwaniu organizmu.
Podział białek :
Białka proste (proteiny) zbudowane są wyłącznie z aminokwasów. Dzielimy je na następujące grupy:
-protaminy
-histony
-albuminy
-globuliny
-prolaminy
-gluteliny
-skleroproteiny
Białka złożone :
-chromoproteiny
-fosfoproteiny
-nukleoproteiny
-lipidoproteiny
-glikoproteiny
-metaloproteiny
Białka dzielimy również ze względu na właściwości odżywcze – wyróżnia się białka doborowe i niedoborowe.
- DOBOROWE (Pełnowartościowe) – te które w swoim składzie zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne. Do takich białek zaliczamy np. albuminę, białko jaja kurzego, białko mleka i mięsa.
- NIEDOBOROWE (Niepełnowartościowe) – te w których brakuje choćby jednego aminokwasu egzogennego. Przykładem takiego białka jest kolagen, żelatyna
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie