Treść zadania
Autor: zuzanka8286 Dodano: 11.5.2010 (11:08)
pomóżcie... mam do napisania prace OPISAC PROCES PRODUKCJI tzn mam opisac caly proces np powstania chleba ze zboza, jakie zboze, jakie maszyny, magazynowanie, klienci, dostawcy, wady, zalety, standardy, itd.. moze znacie jakas stronke gdzie to mozna znalezc... prosze o pomoc!! dzieki
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
MALY KSIAZE PILNE NA JUTRO Przedmiot: Język polski / Studia | 1 rozwiązanie | autor: waznezad 22.4.2010 (22:05) |
pilne!!! i łatwe daje naj :D Przedmiot: Język polski / Studia | 2 rozwiązania | autor: nika77 22.7.2010 (08:58) |
Jak widzę siebie w 2040 roku. Pilne 3-4 str Przedmiot: Język polski / Studia | 1 rozwiązanie | autor: katarzyna-k-7891 8.9.2010 (07:44) |
BARDZO PILNE - NA JUTRO !!! Wymień odmiany metonimii oraz jak przeprowadzić Przedmiot: Język polski / Studia | 1 rozwiązanie | autor: maniek99 27.9.2010 (17:57) |
Pilne!Napisz 'Znaczenie miłości w życiu człowieka-miłość jako uczucie Przedmiot: Język polski / Studia | 1 rozwiązanie | autor: eda22 12.11.2010 (10:53) |
Podobne materiały
Przydatność 75% Łańcuch pomocy
1. Ocena, zabezpieczenie miejsca wypadku • Rozpoznanie (co się wydarzyło i co może się jeszcze wydarzyć) • Jakie są zagrożenia ( dla ratującego, poszkodowanych i świadków zdarzenia) • Zabezpieczenie m-ca wypadku aby zapobiec kolejnym nieszczęśliwym zdarzeniom • Zebrać informacje od świadków 2. Ocena ilości i stanu poszkodowanych • Ilu jest poszkodowanych...
Przydatność 50% Stowarzyszenia Pomocy
Nazwa: stowarzyszenie Pomocy Nieletnim Narkomanom Siedziba: ul. Szpitalna 276 Piekary Śląskie Teren Działania: ogólnopolski Osoba reprezentująca: psycholog Karolina Nowak (dane fikcjne) Cele działania: -swiadczenie wszechstonnej pomocy młodzieży, która nie potrafi sobie poradzić z "używkami" -pokrywanie w miarę posiadanych środków kosztów leczenia i badać...
Przydatność 50% Pomagajmy kiedy wołają pomocy
Wielkim problemem naszego społeczeństwa, nie dostrzegalnym przez niektórych, są samobójstwa. Czasami wydaje się, że problem ten nas nie dotyczy, lecz to nieprawda, bo ta tragedia, może spotkać nas, lub naszych bliskich, w momencie, w którym najmniej będziemy się tego spodziewać. Z danych Światowej Organizacji Zdrowia i Międzynarodowego Stowarzyszenia Zapobiegania Samobójstwa...
Przydatność 75% Zadania ośrodka pomocy społecznej
Pomoc społeczna polega w szczególności na: 1. przyznawaniu i wypłacaniu przewidzianych ustawą świadczeń; 2. pracy socjalnej; 3. prowadzeniu i rozwoju niezbędnej infrastruktury socjalnej; 4. analizie i ocenie zjawisk rodzących zapotrzebowanie na świadczenia z pomocy społecznej; 5. realizacji zadań wynikających z rozeznanych potrzeb społecznych; 6. rozwijaniu nowych form...
Przydatność 75% Apteczka pierwszej pomocy
APTECZKA PIERWSZEJ POMOCY Apteczka pierwszej pomocy jest zestawem leków , środków opatrunkowych, a także niektórych przyborów i narzędzi lekarskich. Umieszczona w odpowiednim miejscu. Powinna być umieszczona w szafce lub odpowiedniej walizeczce oznakowanej czerwonym krzyżem. Apteczkę musi znajdować się w miejscu łatwo osiągalnym, ale niedostępnym dla dzieci. Powinna zawierać...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
squbana12 11.5.2010 (13:23)
Produkcja pieczywa pszennego
Produkcja pieczywa pszennego składa się z kilku etapów. W pierwszym z nich część mąki rozrabia się z wodą i drożdżami, tworząc zaczyn, w którym przebiega początkowa część procesu fermentacji. Do dojrzałego, przefermentowanego zaczynu dodaje się resztę mąki oraz pozostałe składniki, w wyniku czego powstaje tzw. ciasto właściwe. Po odpowiednim wyrobieniu rozdziela się je do form i pozostawia w ciepłym i wilgotnym miejscu, co pozwala drożdżom na przeprowadzenie końcowego etapu fermentacji, w wyniku którego ciasto zwiększa swoją objętość. Wyrośnięte ciasto można już wypiekać.
Mąka pszenna swoje właściwości spulchniające zawdzięcza dużej zawartości białek gluteiny i gliadyny, które w połączeniu z wodą tworzą gluten. Gluten w czasie ugniatania ciasta układa się w długie łańcuchy, które z jednej strony nadają ciastu elastyczność, a z drugiej pomagają w zatrzymaniu produkowanego w nim dwutlenku węgla.
Produkcja pieczywa żytniego i mieszanego
W produkcji pieczywa żytniego dużą rolę odgrywa fermentacja mlekowa. Jest ona prowadzona przez bakterie Lactobacillus, które korzystają z ubocznych produktów fermentacji alkoholowej, rozkładając je między innymi do kwasu mlekowego. Zakwaszenie ciasta sprzyja uwalnianiu się wielu składników odżywczych, a także rozkładaniu niepożądanych śluzów. Procesy te są jednak powolne, dlatego fermentację należy prowadzić długo i w wielu etapach. Do produkcji pieczywa żytniego używa się zakwasu, który sporządzany jest z reguły przez zarobienie wody z mąką żytnią i rozmnożonymi bakteriami kwasu mlekowego.
Bardzo popularne są także pieczywa mieszane, które obok mąki żytniej zawierają mąkę pszenną. Produkuje się je zwykle w ten sposób, że w pierwszej kolejności poddaje fermentacji zaczyn z mąki żytniej, a dopiero później dodaje się mąkę pszenną. Popularność pieczywa mieszanego wynika przede wszystkim z tego, że za sprawą mąki pszennej jest ono dużo bardziej pulchne niż zwykłe pieczywo żytnie.
SKŁADNIKI
Mąka
Najważniejszym komponentem wszelkiego rodzaju pieczyw jest mąka. Może to być mąka żytnia, kukurydziana czy jęczmienna, najczęściej jednak wykorzystuje się mąkę pszenną. W produkcji większości pieczyw stosuje się proces fermentacji, którego głównym celem jest wytworzenie dużych ilości dwutlenku węgla. Gaz ten gromadzi się w cieście i w czasie pieczenia zwiększa swoją objętość, przez co końcowy produkt staje się pulchny. Mąka pszenna wyjątkowo dobrze zatrzymuje dwutlenek węgla i to jest przyczyną jej szerokiego stosowania.
Drożdże
Proces fermentacji prowadzony jest z reguły przez drożdże i to im przypada główna rola w spulchnianiu ciasta. Te mikroskopijne organizmy rozkładają zawarte w cieście węglowodany do alkoholu i dwutlenku węgla w procesie zwanym fermentacją alkoholową. Niekiedy w produkcji pieczywa na skalę przemysłową źródłem dwutlenku węgla zamiast drożdży są chemiczne czynniki spulchniające, jak soda oczyszczona czy proszek do pieczenia.
Woda
Kluczowym składnikiem ciasta na pieczywo jest oczywiście również woda. Od jej ilości zależy odpowiednia konsystencja i wyrastanie ciasta. Pieczywo dużo zawdzięcza także dodatkowi soli, której rola nie ogranicza się jedynie do polepszenia smaku. Odpowiednia ilość soli pozwala kontrolować szybkość procesu fermentacji, a tym samym wpływać na tempo wyrastania ciasta i jego pulchność.
Dodatki
Do wyrobu pieczyw stosuje się także wiele innych dodatków, w tym komponenty smakowo-zapachowe, substancje zabarwiające (np. karmel) i stosowane coraz częściej chemiczne polepszacze. Te ostatnie pozwalają między innymi poprawić konsystencję ciasta i przyspieszyć jego wyrastanie.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie