Treść zadania

kasia966

2.W pewnej restauracji sporządzono dziewięćdziesiąt litrów napoju owocowego, dodając do wody mineralnej sok owocowy w proporcji 11:4 . Ile litrów wody, a ile soku owocowego zużyto do przygotowania tego napoju?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

Rozwiązania

  • userphoto

    11 : 4
    czyli na 11 litrów wody przypadają 4 litry soku
    po zsumowaniu 11 + 4 = 15
    15 ---- 90
    4 ------ x
    x= 90*4/15 = 24 (czyli użyto 24 litry soku)
    90-24 = 66(użyto 66 litrów wody)

Podobne materiały

Przydatność 50% Opis przeżyć wewnętrznych - "Historia pewnej kobiety"

Na Podhalu żyła kobieta o imieniu Emilka. Mieszkała w pięknym domu z mężem i dwoma synami. Pewnej nocy obudziły ją dziwne odgłosy dochodzące z dołu. Zeszła cicho po schodach, wzięła z kuchni nóż i zajrzała ostrożnie do salonu. Stał tam wysoki mężczyzna w kominiarce. Ogarnął ją strach, a serce załomotało w piersi. Potem była już tylko krew, mnóstwo krwi i leżący...

Przydatność 65% Dialog w restauracji

- Good evning. Table for one? - Yes, please. - This way, please. - Thank you - Would you like to look at the menu? - May I take your order,please? - Yes, to start I’d like the tomato soup. - Of course. And for the main couse? - I’d like the roast chcicken with crips and salat. - I’m sorry madam, but we haven’t got any roast chcken today. I recomended the grilled fish or a...

Przydatność 75% biznes plan restauracji Stokrotka

SPIS TREŚCI I. Streszczenie II. Charakterystyka ogólna przedsiębiorstwa 1. Dane spółki 2. Dane o właścicielach 3. Podstawowe cele działalności 4. Usługi III. Plan marketingowy 1. Podmioty działające w branży, w tym główni konkurenci. 2. Odbiorcy 3. Ceny oferowanych dóbr i usług 4. Dystrybucja 5. Promocja IV. Struktura organizacyjna i plan...

Przydatność 80% Biznes Plan restauracji Relax

1. Restauracja "Relax" powstał w styczniu 2000 r. Rejon działania: Warszawa – Wola; osiedle „Floryda” ADRES: 02-495 Warszawa –Wola ul. Żabki 3 tel. 3199345 Liczba pracowników: 2 właścicieli, 2 kucharzy, 4 kelnerki. Godziny otwarcia: 11oo – 23oo Cele: Pragniemy zaspokoić każde kulinarne życzenia klientów, dzięki naszej bogatej ofercie niedrogich nie drogich...

Przydatność 50% Dialog w restauracji

A: good morning miss.Can I help you??Did you have a reservation?? (dzień dobry pani.W czym mogę służyć?Czy ma pani rezerwację??) B: yes.My name is Caroline Berrygirl/natalie White (tak.Naazywam się blabla) A:Ah yes,miss berrygirl/white.Please come with me to table number 4. This is the menu..when you decide what do you choose,please call me (ah tak,pani blabla .Proszę przejść ze...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji