Treść zadania

Lewuska

Regionalne potrawy Gdańska.?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    * faworki
    * piernik
    * ruchocze - racuchy drożdżowe
    * zupa rybna
    * efikuch - wysokie ciasto drożdżowe z półsłodką posypką (kruszonką)
    * brzad - zupa z suszonych owoców

Rozwiązania

Podobne zadania

dzogobella2495 potrzebne mi sa potrawy regionalne Tyrolu (Austria) Przedmiot: Geografia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: dzogobella2495 16.1.2011 (12:04)

Podobne materiały

Przydatność 50% Regionalne zagrożenia ekologiczne.

Wszystko co nas otacza, a więc organizmy roślinne i zwierzęce, woda, gleba i atmosfera, to podstawowe elementy środowiska. Człowiek budując nowe osiedla, drogi, zakłady przemysłowe niszczy tereny, na których wcześniej występowały rośliny i zwierzęta. Prowadząc nie przemyślaną, beztroską i rabunkową gospodarkę coraz bardziej niszczy przyrodę. Skażone środowisko zagraża...

Przydatność 50% Dialekty regionalne w Polsce.

Dialekt to mowa ludności pewnej dzielnicy kraju różniąca się od języka ogólnonarodowego swoistymi cechami fonetycznymi i leksykalnymi. Dialekt małopolski: obejmuje pd-wsch i środkową część Polski. Małopolskę cechuje mazurzenie (zastępowanie w wymowie spółgłosek dziąsłowych szumiących "sz", "cz", "dz", "dż" przez zębowe syczące "s", "c", "z", "dz") i fonetyka...

Przydatność 50% Zagrożenia regionalne w Polsce

ZAGROŻENIA WYSTĘPUJĄCE W NASZYM REGIONIE Wiele czynników i sytuacji również w czasie pokoju stwarza poważne zagrożenia dla ludzi i środowiska. Ich skutki można porównać do zniszczeń wywołanych działaniami wojennymi. Niektóre zagrożenia, człowiek nie jest jeszcze w stanie skutecznie powstrzymać. Inne można zminimalizować, odpowiednio zabezpieczając się przed ich...

Przydatność 75% Potrawy z mięsa smażonego

1.Podział mięs smażonych: a)Ze względu na rozdrabnianie surowca:bite i mielone. b)Ze względu na sposów wykończenia powierzchni: -miesa bite soute, -miesa bite panierowane :pojedyncze i podwójne. c)miesa po angielsku. 2.Dobór surowca do smażenia: -Z wołowiny:schab,mieso z szynki,karkówka,biodrówka. -Z wołowiny:poledwica,rozsbef,skrzydło, -Z cieleciny:udziec...

Przydatność 65% Potrawy po Niemiecku

Brot - chleb Nudeln – makaron Brotchen – bułka Mehl – mąka Reis – ryż Kartoffel – kartofel Tomate – pomidor Karotte – marchewka Zwiebel – cebula Gurke – ogórek Paprika – papryka Petersilie – pietruszka Banane – banan Apfel – jabłko Pfirsich – brzoskwinia Erdbeere – truskawka Himbeere – malina Orange – pomarańcza Saft – sok Wasser –...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji