Treść zadania
Autor: bomba Dodano: 10.5.2010 (18:24)
-budowa tłuszczy, jak je dzielimy i właściwości (charakterystyka)
-budowa mydeł, jak je dzielimy i właściwości (charakterystyka)
-reakcja utwardzania i zmydlania
-polisacharydy
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
Martusia1994xD33 10.5.2010 (19:05)
tłuszcze dzielimy na: roślinne, zwierzęce , nasycone(stałe), nienasycone(ciekłe)
Tłuszcze:
budowa:
Zbudowane z trzech cząsteczek alkoholu - glicerolu, do których przyłączone są reszty kwasów tłuszczowych. Tłuszcze roślinne zbudowane są z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwierzęce z nasyconych.
właściwości:
nie rozpuszczają się w wodzie
pływają na powierzchni wody, ponieważ mają od niej mniejszą gęstość.
dobrze rozpuszczają się w benzynie.
Mydła możemy podzielić na:
- mydła stałe (sól sodowa);
- mydła ciekłe;
- mydła maziste (sól potasowa oraz mieszanki).
budowa:
Składają się z dwóch części: hydrofobowej (tłuszczolubnej), stanowiącej łańcuch węglowodorowy, i hydrofilowej (wodolubnej). W cząsteczce mydła fragmentem hydrofobowym jest grupa węglowodorowa, charakterystyczna również dla cząsteczek związków, które nie rozpuszczają się w wodzie, takich jak tłuszcz czy benzyna. Fragment hydrofilowy stanowi w nich natomiast grupa –COONa.
O H H H H H H H H H H H H H H H H H
½½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½
Na - O - C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – H
½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½
H H H H H H H H H H H H H H H H H
reakcje zmydlania tłuszczy:
tłuszcz+KOH lub NaOH -------> glicerol + mydło
jest to reakcja tłuszczu z wodorotlenkiem sodu lub potasu, której produktami
są mydło i glicerol.
reakcja utwardzania tłuszczy nienasyconych polega na przemianie oleju roślinnego lub tranu w tłuszcze stałe przez tzw. uwodornienie w obecności katalizatora. przemianę tę można przedstawić za pomocą równania:
katalizator
(C₁IH₃₃COO)₃C₃HI + 3 H₂ ---------------> (C₁I)H₃₃COO)₃C₃HI
trioleinian glicerolu tristearynian glicerolu
Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami prostymi. Zawierają ponad 10 monosacharydów.
Do grupy tej należą:
skrobia - materiał zapasowy roślin, gromadzony w owocach, nasionach, korzeniach, liściach, bulwach, rdzeniu łodygi i kłączach; skrobia i jej pochodne są wykorzystywane w przemyśle włókienniczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, papierniczym, tekstylnym oraz do produkcji klejów
glikogen - materiał zapasowy u ludzi i zwierząt, występuje głównie w mięśniach szkieletowych i wątrobie
celuloza - główny składnik budulcowy roślin, podstawowy składnik papieru, klejów, lakierów, celofanu, błon fotograficznych i sztucznego jedwabiu
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
Załóżmy, że w celu zdezynfekowania rany należy szybko sporządzić wodę Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: dzastinka 12.6.2010 (18:46) |
SZYBKO! ŁATWE! Proszę o opisanie mi w sposób molekularny i makroskopowy Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: MarchewkowaMarchewcia 17.9.2011 (12:04) |
rozwiąż ten test i uzasadnij odpowiedzi proszę szybko :) Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: kasia1105 7.4.2013 (07:47) |
Podobne materiały
Przydatność 70% Jak szybko rozkłada się martwe ciało?
Gdy człowiek umiera i zostaje pogrzebany według obrządku chrześcijańskiego, jak to jest przyjęte w naszym kręgu kulturowym, duchowny wypowiada przed spuszczeniem trumny do grobu powszechnie znane słowa: „Ponieważ Bóg Wszechmogący powołał duszę swego sługi do siebie, oddajemy Mu ciało sługi Jego, gdyż z prochu powstał i w proch się obróci". Za pomocą tego obrazowego...
Przydatność 80% Jak szybko rozkłada się martwe ciało?
Jak szybko rozkłada się martwe ciało? Gdy człowiek umiera i zostaje pogrzebany według obrządku chrześcijańskiego, jak to jest przyjęte w naszym kręgu kulturowym, duchowny wypowiada przed spuszczeniem trumny do grobu powszechnie znane słowa: „Ponieważ Bóg Wszechmogący powołał duszę swego sługi do siebie, oddajemy Mu ciało sługi Jego, gdyż z prochu powstał i w...
Przydatność 80% Współczesna młodzież zbyt szybko sięga po używki.
Jednym z największych problemów młodzieży w naszych czasach jest sięganie po używki w coraz młodszym wieku. Niewątpliwie bardzo często „słyszy się” o nastolatkach pijących alkohol i palących papierosy w publicznych miejscach. Podobne zdanie ma na ten temat Urszula Parnicka z Instytutu Wychowania Fizycznego w Białej Podlasce: „Zjawisko nadużywania alkoholu przez...
Przydatność 55% Współczesna młodzież zbyt szybko sięga po używki.
Jednym z największych problemów młodzieży w naszych czasach jest sięganie po używki w coraz młodszym wieku. Niewątpliwie bardzo często „słyszy się” o nastolatkach pijących alkohol i palących papierosy w publicznych miejscach. Podobne zdanie ma na ten temat Urszula Parnicka z Instytutu Wychowania Fizycznego w Białej Podlasce: „Zjawisko nadużywania alkoholu przez...
Przydatność 80% Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą
„Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą” Większość ludzi uważa, że zdąży jeszcze kogoś pokochać bez względu na wszystko, wychodząc z założenia, że ma jeszcze czas. Według mnie nie ma nic bardziej mylnego. Każdy dzień, który jest nam dany, jest dniem służącym do niesienia innym swojej miłości i pomocy; gdy taka sytuacja zaistnieje. Bo...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
Kira13 10.5.2010 (18:38)
1. Tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla.
Większość tłuszczów nie ma zapachu, jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie tłuszcze są lżejsze od wody, pH tłuszczów jest obojętne. Ich stan skupienia zależy od tego, jakie reszty kwasowe tworzą cząsteczkę. Tłuszcze stałe zawierają nasycone reszty kwasowe o długich łańcuchach węglowych, natomiast tłuszcze ciekłe zawierają nienasycone reszty kwasowe (reszty, w których występują wiązania podwójne) lub reszty kwasowe o krótkich łańcuchach węglowych. Kwasy nienasycone występujące w naturalnych tłuszczach są izomerami cis. Większość tłuszczów to estry mieszane, czyli takie, które w cząsteczce zawierają różne reszty kwasowe.
Tłuszcze naturalne zawsze są mieszaninami różnych estrów glicerolu. W temperaturze pokojowej tłuszcze zwierzęce to zazwyczaj ciała stałe (wyjątkiem jest tran), tłuszcze roślinne są cieczami (wyjątkiem jest olej kokosowy).
Podział ^^
Ze względu na pochodzenie:
* roślinne
* zwierzęce
* sztuczne i modyfikowane.
Ze względu na obecność wiązań podwójnych:
* nienasycone, w których występują reszty kwasów tłuszczowych posiadających w łańcuchu węglowodorowym wiązania podwójne; tłuszcze te występują w dużych ilościach w roślinach i zwykle w temperaturze pokojowej są ciekłe;
* nasycone, w których występują reszty kwasów tłuszczowych posiadających w łańcuchu węglowodorowym wyłącznie wiązania pojedyncze; tłuszcze te są produkowane przede wszystkim przez organizmy zwierząt.
Ze względu na budowę chemiczną:
* proste
o lipidy właściwe
o woski
o trójacyloglicerole
* złożone
o fosfolipidy
o glikolipidy
* lipidy izoprenowe
o steroidy
o karotenowce
* pochodne
o kwasy tłuszczowe (nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone)
Ze względu na stan skupienia:
* stałe (tłuszcze zwierzęce za wyjątkiem tranu, np. łój, sadło), których głównymi składnikami są glicerydy wyższych nasyconych kwasów tłuszczowych
* ciekłe (głównie tłuszcze roślinne, np. oliwa, olej rzepakowy, słonecznikowy, arachidowy, lniany oraz tran), w skład których wchodzą głównie glicerydy wyższych nienasyconych kwasów tłuszczowych
2. Mydła – sole metali alkalicznych, głównie sodu, magnezu, litu, potasu i wyższych kwasów tłuszczowych o 12-18 atomach węgla (palmitynowy, stearynowy, oleinowy). Są związkami powierzchniowoczynnymi, zmniejszają napięcie powierzchniowe na granicy faz.
Mydła znane są od starożytności i służą od tego czasu jako środki myjące i piorące. Mydło zostało wynalezione przez Fenicjan. Myjący efekt mydeł wynika z ich własności amfifilowych. W wodzie tworzą one subtelną emulsję. Micele cząsteczek mydła obecne w wodzie przy zetknięciu z nierozpuszczalnym w wodzie brudem (głównie tłuszczami) wnikają w jego strukturę i "rozpuszczają go" poprzez wciągnięcie cząsteczek tłuszczu do wnętrza swoich miceli.
Podział
* Ze względu na rodzaj metalu alkalicznego obecnego w mydłach:
o mydła sodowe (białe i twarde), które są stałe w temperaturze pokojowej i rozpuszczalne w wodzie – produkuje się z nich mydła w kostkach
o mydła magnezowe, które są ciekłe w temperaturze pokojowej – produkuje się z nich szampony, płyny do kąpieli i mydła w płynie
o mydła litowe, które są pół-ciekłe w temperaturze pokojowej i słabo rozpuszczają się w wodzie – nie stosuje się ich jako środków myjących, lecz stosuje jako dodatki do litowych smarów łożyskowych
o mydła potasowe, które są miękkie (maziste) zwane mydłem szarym, rozpuszczalne w wodzie
o mydła wapniowe – nierozpuszczalne w wodzie, tworzą się najczęściej podczas reakcji mydła np. potasowego z chlorkiem wapnia (zawartego w wodzie twardej) na skutek reakcji wytrąca się mydło wapniowe, nierozpuszczalne w wodzie, w postaci tzw. "kłaczków".
* Ze względu na konsystencję mydła:
o twarde
o miękkie
o ciekłe
* Ze względu na odczyn wodnych roztworów:
o alkaliczne
o obojętne
3. * Utwardzanie tłuszczów
Utwardzanie tłuszczów polega na addycji wodoru do wiązań podwójnych (→ uwodornienie) występujących w resztach kwasowych tłuszczu nienasyconego, w obecności katalizatora niklowego. Reakcja utwardzania tłuszczów jest przeprowadzana z uwagi na większą wygodę posługiwania się tłuszczami stałymi w życiu codziennym, np. podczas gotowania, w technice. Metoda ta jest stosowana między innymi w procesie produkcji margaryny.
(C17H33COO)3C3H5 + 3 H2 → (C17H35COO)3C3H5
trioleinian gliceryny → tristearynian gliceryny
Zmydlanie
Zmydlanie - reakcja hydrolizy estrów kwasów tłuszczowych (tłuszczów) w środowisku zasadowym. Produktami zmydlania są gliceryna i sole kwasów tłuszczowych (mydła).
(RCOO)3C3H5 + 3NaOH → 3RCOONa + C3H5(OH)3
4. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami prostymi. Zawierają ponad 10 monosacharydów.
Do grupy tej należą:
* skrobia - materiał zapasowy roślin, gromadzony w owocach, nasionach, korzeniach, liściach, bulwach, rdzeniu łodygi i kłączach; skrobia i jej pochodne są wykorzystywane w przemyśle włókienniczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, papierniczym, tekstylnym oraz do produkcji klejów
* glikogen - materiał zapasowy u ludzi i zwierząt, występuje głównie w mięśniach szkieletowych i wątrobie
* dekstran - forma zapasowa dla bakterii i drożdży
* celuloza - główny składnik budulcowy roślin, podstawowy składnik papieru, klejów, lakierów, celofanu, błon fotograficznych i sztucznego jedwabiu
* hemicelulozy - rozgałęziona wersja celulozy
* chityna - substancja podporowa budująca pancerze skorupiaków i oskórek owadów
* Kwas hialuronowy - wiążący wodę w skórze człowieka
Mam nadzieję że choć troszkę pomogłam
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie