Treść zadania

karusia123

charakterystyka kuchni angielskiej

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    Typowy dzień każdego Anglika zaczyna się w pierwszej kolejności od tradycyjnej angielskiej herbaty. Jest ona nieodzownym elementem tradycyjnego angielskiego menu. Na śniadanie składa się najczęściej szklanka soku pomarańczowego, sałatka owocowa, owsianka, płatki z mlekiem lub tosty z marmoladą popijane herbatą lub kawą. Z nieco bardziej sycących potraw Anglicy jadają na śniadanie jajka smażone na bekonie z dodatkiem pomidorów i grzybów.

    W angielskim menu niezwykle ważne miejsce zajmuje mięso, głównie jagnięcina i wołowina oraz ryby i owoce morza. Nieco rzadziej jada się tam kurczaka, indyka czy wieprzowinę. Dania przygotowywane przez Brytyjczyków to najczęściej potrawy łatwe, szybkie i stosunkowo proste. Znacznie mniejszą wagę przywiązują oni do spożywania wyszukanych i smacznych posiłków oraz ich walorów estetycznych, które dla wielu z nas są przecież tak ważne i odgrywają znaczącą rolę podczas każdego posiłku.



    Charakterystycznymi dla Brytyjczyków potrawami jest tzw. beefburger czyli zwyczajny hamburger z wołowiną i warzywami, pudding, ptyś wypiekany na słono czy zapiekane z ziemniakami warzywa. Ponadto w tamtejszym menu króluje tradycyjna pomarańczowa marmolada (bardzo gorzka), gnieciony groszek dodawany do ryby z frytkami oraz żółte sery, głównie cheddar.

Rozwiązania

  • julkag

    Sztuka kulinarna Wielkiej Brytanii nie jest niestety uważana za szczególnie wyszukaną. Tradycyjnie Brytyjczycy jadali stosunkowo dużo mięs i prostych, sycących potraw. Dania angielskie miały być łatwe do przyrządzenia i zaspokajające głód na długi czas. Pod tym względem - praktyczności przedkładanej nad doznania smakowe i estetyczne - Anglicy przypominają nieco Niemców.

    Dla przeciętnego mieszkańca Europy większość dań mięsnych podawanych w Anglii może wydać się nieco niedoprawiona i niedosmażona. Natomiast zupełnie po ?europejsku? prezentuje się bardzo popularna w Anglii smażona ryba, podawana z frytkami. Inną potrawą, która uchodzi z typowo Brytyjską jest beefburger, czyli typowy hamburger z wołowiny oraz pudding. Ta specjalność wyspy może być bardzo różnymi potrawami, od ciężkich puddingów ryżowych, stanowiących główne danie do lekkich, słodkich deserów.

    Mówiąc o Anglii nie można pominąć specyfiki kuchni szkockiej. Za najbardziej popularne dania w Szkocji uchodzą haggis (baranie podroby gotowane z owsem) a także zupa cock-a-leekie (rosół z porami). Na wyspach jada się również sporo serów, najbardziej rozpowszechnionym jest cheddar.

    Szczególnie w ostatnich czasach miał w Wielkiej Brytanii miejsce masowy napływ imigrantów. Przybysze ci, reprezentujący przeróżne kultury trafili na podatny grunt dla zakładania restauracji serwujących specjały z ich stron. Dlatego też dużą popularnością cieszą się restauracje hinduskie, pakistańskie, afrykańskie, chińskie, malajskie i libańskie.

Podobne zadania

marzena referat na temat- kuchni dla starszych Przedmiot: Przedsiębiorczość / Liceum 1 rozwiązanie autor: marzena 25.4.2010 (19:25)
Pniewa Charakterystyka w punktach Przedmiot: Przedsiębiorczość / Liceum 1 rozwiązanie autor: Pniewa 21.1.2011 (11:39)
kozmik9090 Tematy prac kontrolnych : 1) Charakterystyka warzyw korzeniowych. 2) Przedmiot: Przedsiębiorczość / Liceum 1 rozwiązanie autor: kozmik9090 18.4.2011 (12:27)
1wertyui Odpowiedzialność cywilna-jej rodzaje charakterystyka(PRACA KONTROLNA) Przedmiot: Przedsiębiorczość / Liceum 1 rozwiązanie autor: 1wertyui 7.11.2012 (10:06)
milanna charakterystyka rynków nieformalnych Przedmiot: Przedsiębiorczość / Liceum 1 rozwiązanie autor: milanna 20.11.2012 (00:08)

Podobne materiały

Przydatność 55% Opis kuchni

Wchodząc do tej kuchni juz od progu czuć magię przepełniającą to pomieszczenie. "Mimo braku przestrzeni wszystko jest uporządkowane." Od razu rzuca sie w oczy piecyk ustawiony w rogu ze starannie ułożonymi, złotymi kafelkami. Stoi wrogu, wydawać by się mogło, iż dzięki temu jest osamotniony, ale nie. Koło piecyka stoi koszyk, w którym jest drewno na opał. Powyżej...

Przydatność 60% Urządzenia techniczne w nowoczesnej kuchni

W czasach współczesnych, urządzenia techniczne są nieodzowną częścią każdej kuchni. Trudno sobie dziś wyobrazić kuchnię bez takich urządzeń jak: lodówka, piec, okap kuchenny, zmywarka, kuchenka mikrofalowa, mikser, czajnik elektryczny, frytkownica itp. Nowoczesne urządzenia ułatwiają pracę i oszczędzają nasz czas. Chociaż są coraz bardziej skomputeryzowane, to ich...

Przydatność 85% Burżuazyjny charakter rewolucji angielskiej, uwarunkowania, cele, konsekwencje społeczne, znaczenie.

Burżuazyjny charakter rewolucji angielskiej, uwarunkowania, cele, konsekwencje społeczne, znaczenie. Rewolucja burżuazyjna – typ antyfeudalnej rewolucji społecznej kierowanej przez burżuazję, prowadzącej do obalenia ustroju feudalnego i ukształtowania ustroju kapitalistycznego oraz ustalenia klasowego panowania burżuazji. Czy rewolucję angielską można nazwać rewolucją...

Przydatność 50% Daniel Naborowski - "Na oczy królewny angielskiej".

Podmiot liryczny w tym wierszu można utożsamiać z samym jego autorem. Wypowiada się bezpośrednio do królowej angielskiej, co można wywnioskować także z tytułu wiersza. W tym wierszu autor opisuje oczy królowej, którą spotkał prawdopodobnie w Londynie. Porównuje jej oczy do pochodni, gwiazd, słońca, nieba, a nawet Bogów. Jednak pod koniec podsumowuje i mówi, że jej...

Przydatność 65% Daniel Naborowski - "Na oczy królewny angielskiej".

„Na oczy królewny angielskiej” to wiersz Daniela Naborowskiego, będący pamiątką po podróży do Londynu, jaką odbył poeta w roku 1609. Przebywał tam na dworze królewskim wraz z delegacją dyplomatyczną, dzięki czemu mógł widzieć królewnę Elżbietę, która słynęła ze swej niezwykłej urody. Mamy tu do czynienia z liryką inwokacyjną. Wypowiedź jest bezpośrednio...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji