Treść zadania
Autor: agusia123 Dodano: 19.4.2011 (07:55)
PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC !!!!!!!!
3. Wodę występującą w produktach spożywczych można wykryć za pomocą:
a. reakcji ksantoproteinowej
b. białego papierka nasyconego CuSO4
c. roztworu octanu ołowiu (II)
d. próby akroleinowej
5. Aby wykryć glukozę w soku z owoców należy do niego dodać:
a. roztworu jodu w alkoholu i obserwować zmiany barwy
b. świeżo strąconego wodorotlenku miedzi (II) a otrzymana mieszaninę ogrzać
c. stężonego kwasu azotowego(V) i ogrzewać otrzymaną mieszaninę
d. kwasu solnego, chwilę pogotować i zobojętnić zasadą wobec wskaźnika.
6. Produktami rozkładu tłuszczów pod wpływem wody mogą być:
a. glicerol i kwasy karboksylowe o długich łańcuchach
b. glicerol i kwas octowy
c. alkohol etylowy i kwasy karboksylowe o długich łańcuchach
d. w zależności od rodzaju tłuszczu-węglowodory nasycone lub nienasycone
9. Skrobię najłatwiej można wykryć za pomocą:
a. wody wapiennej
b. wodorotlenku miedzi(II)
c. jodu rozpuszczonego w alkoholu etylowym
d. wody bromowej
15. Propanol to:
a. alkan
b. alken
c. alkohol
d. alkin
16. Woda bromowa odbarwia:
a. buten
b. propan
c. metan
d. etan
PROSZĘ I BŁAGAM O SZYBKĄ POMOC MAM TO ZADANE NA JUTRO !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
ewka13 19.4.2011 (09:47)
Zad 3.
odp.b
Bezwodny CuSO4 jest biały, a uwodniony intensywnie niebieski
Zad 5.
odp.
Glukoza tworzy rozpuszczalne związki kompleksowe z wodorotlenkiem miedzi (II).Potwiedza to obecność w czasteczce glukozy grup hydroksylowych.
Zad 6
odp.a
Glicerol i kwasy tłuszczowe,czyli kwasy karboksylowe o długich łańcuchach
Zad 9
odp.c
Za pomocą roztworu jodu
Zad 15
odp.c
Propanol to alkohol
Zad 16
odp.a
Wodę bromowa odbarwia buten.Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
"Sole wokół nas" Przykładowe sole Prosze o pomoc Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: kasiaxD 3.4.2010 (02:50) |
Prosze bardzo o pomoc !!!!!potrzebuje do pracy kontrolnej Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: malina1 7.4.2010 (14:20) |
Sole! Proszę o pomoc :) Przedmiot: Chemia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: madzia0904 7.4.2010 (20:01) |
proszę o pomoc, potrzebuje najszybciej rozwiązania!!!! Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: kasia54 11.4.2010 (18:56) |
Prosze o pomoc Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: Konto usunięte 12.4.2010 (16:10) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Wykrywanie skrobi w produktach żywnościowych
WYKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH I NIE TYLKO: Doświadczenie 1. Wykrywanie skrobi w gotowanym ryżu: Na łyżkę gotowanego ryżu dodaję kilka kropel płynu Lugola. Spostrzeżenia: Płyn Lugola zmienił swoją barwę z pomarańczowej na granatową. Wniosek: W ryżu występuje skrobia. Doświadczenie 2. Wykrywanie skrobi w makaronie: Na łyżkę...
Przydatność 80% Przedstaw oznaczenia używane na produktach (metkach)
Większość pracy jest w tabelach, dlatego zapraszam do załącznika.
Przydatność 80% Pierwsza pomoc - pomoc przedmedyczna
Pierwsza Pomoc Przedmedyczna Pierwsza pomoc przedmedyczna to czynności ratownika (osoby udzielającej pierwszą pomoc) prowadzące do zabezpieczenia i utrzymania przy życiu osoby poszkodowanej, do czasu przyjazdu wykwalifikowanych służb. Etapy pierwszej pomocy 1. ocena sytuacji 2. zabezpieczenie miejsca zdarzenia 3. ocena stanu poszkodowanego 4. wezwanie pomocy - 999 ? Pogotowie...
Przydatność 55% Kwasy i sole w produktach spożywczych - dodatki do żywności
Pod pojęciem substancji dodatkowej do żywności określa się substancję, która zazwyczaj sama nie jest spożywana jako żywność i nie jest używana jako typowy jej składnik, mająca lub nie mająca wartości odżywczej. Jej świadome wprowadzenie do żywności dla celów technologicznych w czasie wyrobu, przetwórstwa, przerobu, obróbki, pakowania, transportu lub przechowywania...
Przydatność 50% Pierwsza pomoc
UDZIEANIE PIERWSZEJ POMOCY POSZKODOWANYM RANY Rany należą do najczęszczych uszkodzeń urazowych i w większości powstają w następstwie nieszczęśliwych wypadków. Niektóre zranienia wymagają natychmiastowego opatrzenia z uwagi na stan zagrożenia życia. Inne natomiast nie zagrażają życiu, wymagają jedynie doraźnej pomocy, co wcale nie znaczy, że można je lekceważyć....
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
1 0
rzbyszek 19.4.2011 (13:17)
3. Wodę występującą w produktach spożywczych można wykryć za pomocą:
b. białego papierka nasyconego CuSO4
5. Aby wykryć glukozę w soku z owoców należy do niego dodać:
b. świeżo strąconego wodorotlenku miedzi (II) a otrzymana mieszaninę ogrzać
6. Produktami rozkładu tłuszczów pod wpływem wody mogą być:
a. glicerol i kwasy karboksylowe o długich łańcuchach
9. Skrobię najłatwiej można wykryć za pomocą:
c. jodu rozpuszczonego w alkoholu etylowym
15. Propanol to:
c. alkohol
16. Woda bromowa odbarwia:
a. buten
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie