Treść zadania

malwi1111

w jednym naczyniu jest o 7 l wody więciej niż w drugim.Gdybyśmy do każdego z tych naczyń dolali po 2 l wody,to w pierwszym naczyniu bylo 2 razy więcej wody niż w drugim.ile wody jest w każdym naczyniu.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    x pierwsze naczynie
    x+7 drugie naczynie

    x+2 pierwsze naczynie po dolaniu 2 l
    x+7 +2=x+9 drugie naczynie po dlaniu 2 l

    2(x+2)=x+9
    2x+4=x+9
    2x-x=9-4
    x=5

    x+7=5+7=12

    Odp. W pierwszym naczyniu było 5 l wody a w drugim 12 l.

Rozwiązania

  • gosia1977

    x-pierwsze naczynie
    x+7 - drugie

    x+2 pierwsze po dolaniu 2 litrow wody
    x+9 - drugie po dolaniu

    2(x+2)=x+9
    2x+4=x+9
    x=5 tyle jest w pierwszym
    5+7=12 jest w drugim

Podobne materiały

Przydatność 60% Wody

Czysta woda dla życia człowieka jest dobrem niezbędnym. Brak jej na danym obszarze zagraża zdrowiu, a nawet życiu wielu organizmów; bez niej jakakolwiek działalność gospodarcza szybko staje się niemożliwa . Niestety bardzo często mamy do czynienia z przejawami złej, nieracjonalnej gospodarki wodą, wynikającej przede wszystkim z nadmiernego zanieczyszczenia wód....

Przydatność 65% Wody

Aby funkcjonowal wspólczesny swiat, by mogly pracowac wszystkie maszyny, fabryki i czlowiek mógl wygodnie i spokojnie zyc, potrzeba ogromnych ilosci energii. Wiekszosc tej energii dostarczaja surowce energetyczne: ropa naftowa, gaz ziemny i wegiel. Wykorzystanie paliw kopalnianych do produkcji energii elektrycznej niesie za soba wiele zanieczyszczen i niebezpieczenstw dla czlowieka i jego...

Przydatność 100% Wody

Przydatność 55% Ciasta zarabiane w naczyniu-smażone

1.Ciasto naleśnikowe-charakteryzuje się dużą płynnością,może być przyrządzane bez piany (popularne) bądź z pianą (wykwintne).Stosunek składników takich jak mleko,woda wynosi 1:1.Jaja do ciasta dodaje się w całości lub oddzielnie żółtko i białka. 2.Zmiany fizykochemiczne. Podczas smażenia występuje silne parowanie wody i powiększanie pęcherzyków powietrza co...

Przydatność 70% Zasadowość wody

Zasadowość określa zdolność wody do przyjmowania protonów ( H+ ), tj. zdolność do zobojętniania silnych kwasów mineralnych o określonym pH.
W wodach naturalnych zasadowość pochodzi, w przeważającej części, od związków takich, jak Ca(HCO3)2 i Mg(HCO3)2, aczkolwiek nie tylko. Parametr ten ma znaczenie drugorzędne, szczególnie w przypadku wody do picia, gdyż związki te...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji