Treść zadania
Autor: basiasiga Dodano: 1.4.2011 (18:03)
Jakie mamy rodzaje opakowań żywnościowych?
opisz konserwanty?
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
rodzaje współczesnych zagrożeń Przedmiot: PO / Liceum | 3 rozwiązania | autor: 1972 10.9.2010 (10:16) |
Napisz w punktach,jakie działania należy podjąć,aby ratować środowisko Przedmiot: PO / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: Weraaa32 2.10.2010 (20:04) |
mam opisac jakie zagrozenia moga wystapic w miejscu zamieszkania i mijscowosci. Przedmiot: PO / Liceum | 2 rozwiązania | autor: siaska10 12.10.2010 (17:13) |
Jakie sa zagrżenia spowodowane przez człowieka? opisać. pilne;) Przedmiot: PO / Liceum | 2 rozwiązania | autor: mania17 18.10.2010 (16:59) |
1.Wypisz rodzaje,przyczyny i skutki zagrożeń współczesnych . DAM NAJ !!!! Przedmiot: PO / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: damkol20wppl 23.10.2010 (13:16) |
Podobne materiały
Przydatność 70% Konserwanty
E 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 202 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany...
Przydatność 55% Konserwanty
KONSERWANTY Konserwanty są to surowce chemiczne hamujące rozwój mikroorganizmów w kosmetyku, czyli zapewniające mu określoną stabilność mikrobiologiczną. Mają one za zadanie utrzymywać wyroby kosmetyczne w stanie pozbawionym zanieczyszczeń podczas ich wytwarzania, pakowania, a także podczas całego okresu ich stosowania, co jest szczególnie istotne dla preparatów mających...
Przydatność 65% Konserwanty
KONSERWANTY Substancje dodawane do żywności w celu zapobiegania rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów. Wiele z nich ma niekorzystny wpływ na zdrowie, ale działanie konserwujące mają także związki nieszkodliwe, a nawet potrzebne dla zdrowia (wit. C). Termin "konserwanty" brzmi groźnie, ale groźne jest też to, że o konserwowaniu żywności wiemy zdecydowanie zbyt mało....
Przydatność 60% W jaki sposób konserwanty i dodatki do żywności wpływaja na zdrowie.
Przepraszam ale to mam w formie prezentacji oraz w formie skróconych informacji:):) Miłej lektury:):)
Przydatność 65% Konserwant, konserwanty
Konserwant inaczej środek konserwujący – związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych. Najczęściej konserwanty dodawane są do żywności (np. benzoesan sodu, kwas askorbinowy – zwany potocznie witaminą C). Konserwujące działanie ma także proces moczenia...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
mate376 5.4.2011 (13:52)
Opakowania:
szklane (sloiki)
papierowe torebki (np.na cukier,ryz, kasza itp.)
folia spozywcza (np pakowane w folie pieczywo)
puszki (konserwy)
opakowania kartonowe (soki, napoje, mleko)
Konserwanty:
barwniki syntetyczne np E110 - zolcien pomaranczowa (marmolada, dzemy, guma do zucia, powloki tabletek); E-133 blekit ubrylantowany (dodawany do warzyw konserwowych)
konserwanty : np E210 kwas benzoesowy (galaretki, soki owocowe ,napoje.konserwy rybne,margaryna),
E249 i E250 (peklowanie miesa
E220 do E228 sierczany (konserwy, soki owocowe,wino, produkty ziemniaczane)
Substancje zakwaszajace : E260 kwas octowy (owoce i warzywa marynowane,sosy); E508 chlorek potasu, E509 chlorek wapnia, E511 chlorek magnezu (chlorki dodawane do przypraw)
Preparaty zageszczajace E400 kwas alginowy, E407 karoten
Preparaty zastepujace cukier E951 spartan i E954 sacharyna
Preparaty te wykorzystuje sie celem przedluzenia trwalosci jedzenia, po[prawienia jego wygladu, ale jednoczesnie moga zle wplywac na nasze organizmy. Szczegolnie przyczyniaja sie do wzrostu zachorowania na uczulenia i alergie pokarmowe. Przyczyniaja sie one tez do wzrostu ilosci substancji toksycznych w ludzkim organizmie i maja negatywny wplyw na nasze zdrowie.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie