Treść zadania
Autor: myszka2x2 Dodano: 28.3.2011 (20:13)
I Wybierz właściwą odpowiedź.
1. Mleko krowie średnio zawiera:
a) 4% tłuszczu
b) 3,4% tłuszczu
c) 4,5% tłuszczu
2. Cukier w mleku to:
a) galaktoza
b) skrobia
c) laktoza
3. Mleko jest dobrym źródłem składników mineralnych, głównie:
a) wapnia
b) chloru
c) siarki
4. Mleko spożywcze pasteryzowane należy przechowywać w:
a) temp. 20oC przez 12 godzin
b) temp. poniżej 10oC przez 24 godziny
c) temp. 15oC przez 48 godzin
5. Porcja kisielu mlecznego powinna ważyć:
a) 150g
b) 300g
c) 200g
6. Aby otrzymać 1litr mleka należy zużyć:
a) 200g mleka w proszku
b) 135g mleka w proszku
c) 180g mleka w proszku
7. Kazeina w mleku świeżym podczas ogrzewania
a) ulega ścięciu w temp. 65oC
b) nie ulega ścięciu
c) ulega ścięciu w temp. 100oC
II Wpisz właściwe wyrazy lub wartości liczbowe.
1. W czasie ogrzewania mleka powstaje:
a) kożuch zawierający ....................... i ....................... .
b) przywarka zawierająca ..................... .
2. Fermentację mlekową powodują bakterie ............................. .
3. Fermentacja alkoholowa w mleku przebiega pod wpływem .......................... .
4. Podaj zawartość tłuszczu w następujących gatunkach handlowych śmietanki:
a) kawowa - ..............
b) stołowa - ...............
c) kremowa - .............
5. Jak otrzymuje się:
a) śmietankę - ..........................................
b) śmietanę - .............................................
6. Podaj przykłady serów:
a) podpuszczkowych - ..................................
b) kwasowych - ....................................
c) kwasowo-podpuszczkowych - ...................................
7. Który ser kwasowy czy podpuszczkowy ma większą wartość odżywczą pod względem:
a) zawartości białka
b) zawartości wapnia
8. Wymień sposoby przedłużania trwałości mleka:
a)......................................... b)................................................
c)......................................... d)................................................
9. Podaj po 4 przykłady potraw z mleka:
a) słodkiego
b) kwaśnego
III Odpowiedz na następujące pytania.
1. Co to jest normalizacja?
2. Na czym polega homogenizacja?
3. Jak otrzymuje się mleko w proszku instant?
4. Wymień surowce potrzebne do produkcji leniwych pierogów i opisz technikę ich sporządzania.
KRÓTKO I NA TEMAT
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Rozwiązania
Podobne zadania
WYBIERZ NARZĄDY ,KTÓRE WSPOMAGAJĄ UKŁAD WYDALNICZY W WYDALANIU SUBSTANCJI Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: jowita11 7.4.2010 (20:50) |
1.spośród podanych poniżej procesów wybierz i podkreśl tylko te, które Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: janka1982 25.10.2010 (16:41) |
spośród podanych poniżej procesów wybierz tylko te,które związane są z Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: BarbaraSzL 27.10.2010 (13:34) |
pomórzcie:(( Wsród poniższych stwierdzien wybierz jedno zawierające Przedmiot: Biologia / Liceum | 4 rozwiązania | autor: alicja18 28.12.2010 (15:47) |
Z wymienionych substancji wybierz 4 których nie ma w moczu zdrowego człowieka... Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: ~Andziaak 25.5.2011 (15:44) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Mleko
Skład chemiczny Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada ponad 90% produkcji. W mniejszych ilościach jest otrzymywane mleko bawole, mleko kozie i owcze. W Polsce produkuje się głównie mleko krowie i w znacznie mniejszej ilości mleko kozie oraz owcze (głównie do produkcji serów). Mleko jest to płynna wydzielina...
Przydatność 65% Mleko
Ad. I WSTĘP Wartość odżywcza mleka Mleko i produkty mleczne odgrywają podstawowa rolę w odżywianiu i mają wielki znaczenie dla zdrowia człowieka. W szczególności mleko jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, ważnych dla organizmu soli mineralnych (w tym wapnia, fosforu), witaminy A i witaminy z grupy B. Ze względów...
Przydatność 70% "Święte Krowy" - Hinduizm
HINDUIZM - religia Dalekiego Wschodu, wiara w wielu Bogów. Otacza się w niej kultem niektóre zwierzęta i rośliny.Zabrania się spożywania mięsa krów i ich mleka. Tak zwane "święte krowy" poruszają się bezkarnie po drogach Indii i Pakistanu mimo ogromnego niedostatku żywności w tych krajach.. Jednym z najsławniejszych symboli w hinduizmie jest krowa. Jest ona w tej religii...
Przydatność 85% Mleko - rozwój opakowań
Zwykłe mleko - u niektórych pradawnych ludów miało znaczenie ceremonialne i składano je w ofierze bogom oraz duchom, dla innych jest to napój kompletnie nieprzyswajalny. Jak ewoluowało jego opakowanie przez lata? No cóż, do momentu, gdy nie wynaleziono w XIX wieku wirówki, która oddzielała śmietanę od mleka nie produkowało się go na szeroką skalę, gdyż nie miałoby to...
Przydatność 55% Mleko i jego przetwory
MLEKO I JEGO PRZETWORY MLEKO WARTOŚĆ ODŻYWCZA I SKŁAD CHEMICZNY MLEKA Mleko - jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków Podstawowymi składnikami mleka są : Białka 3,4% Tłuszcze 2% Cukrowce 4,9% Składniki mineralne Witaminy Woda 90% Energia 51 kcl OGÓŁEM MLEKO = 2% CECHY FIZYCZNE I ORGANOLEPTYCZNE MLEKA Gęstość mleka 1,02 -1,033 g/cm3 Zebranie z...
0 odpowiada - 0 ogląda - 0 rozwiązań
Zgłoś nadużycie