Treść zadania
Autor: snoopdog Dodano: 27.3.2011 (15:11)
1. Ułóż 2 łańcuchy pokarmowe ilustrujące zależności pokarmowe na polu. Kolorem podkreśl producentów, niebieskim - konsumentów I rzędu a czerwonym - konsumentów II rzędu. PROSZEE SZYBKOO !! DAM NAJ ;)
2 a) Ułóż łańcuch pokarmowy z wymienionych gatunków : biedronka, kapusta, mszyca, pająk, strzyk.
b) które z gatunków występujących w ułożonym przez cb łańcuchu pokarmowym będą sprzymierzyńcami rolników uprawiających kapuste ?
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
basia60 27.3.2011 (17:11)
liście ziemniaka-stonka-bażant-lis
STRZYŻYK PAJĄK BIEDRONKA MSZYCE KAPUSTADodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
ja jest temperatura w lesie a jaka w polu Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 2 rozwiązania | autor: klaudia12343 7.4.2010 (20:57) |
utwórz łańcuchy pokarmowe z przedstawionych zwierzat i roslin Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 3 rozwiązania | autor: adrianosek5511 3.11.2010 (18:36) |
łancuchy pokarmowe Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 2 rozwiązania | autor: anka23107 14.11.2010 (12:03) |
Mam jedno zadanie z przyrody 5 klasa łańcuchy pokarmowe mam już z tych Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: paulapaula1999 14.11.2010 (12:20) |
jakie funkcje pełniom poszczegulne składniki pokarmowe. Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: wioletta613 16.11.2010 (17:52) |
Podobne materiały
Przydatność 55% Zatrucia pokarmowe
Ostre ,zwykle gwałtowne dolegliwości żołądkowo -jelitowe,występujące w stosunkowo krótkim czasie po dostaniu się do przewodu pokarmowego szkodliwych czynników biologicznych lub chemicznych. Okres wylęgania zatruć pokarmowych zakaźnych zwłaszcza bakteryjnych jest krótki - zwykle od kilku do kilkunastu godzin. Każde zatrucie pokarmowe może być groźne ,szczególnie dla...
Przydatność 70% Składniki pokarmowe
Wśród składników pokarmowych wyróżniamy: składniki budulcowe: białka, mineralne składniki, energetyczne: węglowodany, tłuszcze, regulujące: witaminy, woda. Wszystkie one są nam bardzo potrzebne do życia. Odżywianie jest to dostarczenie owych składników do każdej żywej komórki. Jedne są odpowiedzialne za nasz wzrok, a inne za wzrost. A oto i one: WŚRÓD SKŁADNIKÓW...
Przydatność 60% Składniki pokarmowe
Składniki pokarmowe - Białka - Tłuszcze - Węglowodany - składniki odżywcze - Witaminy - Składniki mineralne - Woda - Kwasy organiczne Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uzyskania pełnowartościowego wyrobu gotowego, będącego produktem gotowym. Podział i rola składników pokarmowych żywności. Człowiek...
Przydatność 70% Składniki pokarmowe
1. Składniki pokarmowe : Cukry Są to węglowodany . Cukry są głównym źródłem energii dla organizmu. Skrobia Glukoza Glikogen. Glikogen jest odkładany w mięśniach i w wątrobie. Przykłady produktów z zawartością skrobi: makaron, ziemniaki, pieczywo, kasza, rośliny strączkowe. Błonnik jest też cukrem. Pomaga w trawieniu pokarmów....
Przydatność 65% Składniki pokarmowe
Do czego służą poszczególne składniki pokarmowe i w jakich są produktach? ● Białka to składnik niezbędny do budowy organizmu. Szczególnie ważną rolę odgrywają w okresie wzrostu. Najwięcej białka jest w mleku i jego przetworach, a także w rybach, mięsie, fasoli, grochu. ● Sole mineralne to ważny składnik budulcowy kości i zębów. Znajdują się w owocach,...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
mati18260 27.3.2011 (15:46)
1.LIS------->BAŻANT--------->STONKA---------->LISCIE ZIEMIAKA
kapusta------>slimak-------->zaba---------->bocian czarny
2.STRZYŻYK-------->PAJĄK---------->BIEDRONKA------------->MSZYCE---------->KAPUSTA
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie