Treść zadania

mati18260

Omów właściwości białek,wyjaśnij pojęcia wysalanie i denaturacja białek.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    Białko rozpuszcza się w wodzie z utworzeniem roztworu koloidalnego.Przyczyną tego jest duży rozmiar cząsteczek białek oraz ich oddziaływania solwatacyjne z cząsteczkami wody.
    Wysolenie polega na strąceniu białka z roztworu przez dodanie mocnego elektrolitu.Proces ten jest odwracalny ,ponieważ nie narusza struktury białka.Metoda wysalania jest często stosowana do wydzielania białka z roztworu.Wysolone białko można ponownie rozpuścić.
    Denaturacja białka to zjawisko wytrącania białka z roztworu w sposób nieodwracalny.Przyczyną jest zniszczenie przestrzennej struktury białka.Denaturacja zachodzi pod wpływem wysokiej temperatury,soli metali ciężkich,mocnych kwasów,reaktywnych związków organicznych.

Rozwiązania

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji