Treść zadania
Autor: bepraised Dodano: 19.3.2011 (13:46)
Chemia. DAJĘ NAJ!
1. Uzupełnij poniższy tekst dotyczący właściwości fizycznych tłuszczów.
Tłuszcze jadalne to ciała stałe lub ....... Tłuszcze stałe charakteryzują się niską temperaturą .............. i m.in dlatego zwykle przechowuje się je w ........... Tłuszczę są praktycznie nierozpuszczalne w ..............
2. Spośród wyrazów wybierz te, które są:
*ESTRAMI
*SOLAMI
*TŁUSZCZAMI
palmitynian metylu, glicerol, tripalmitynian glicerolu, tristearynian glicerolu, stearynian sodu, stearynian wapnia.
3. W dwóch ponumerowanych probówkach przygotowano roztwory tłuszczu w benzynie. W jednej z nich znajduje się roztwór masła, a w drugiej oleju jadalnego. Do obu probówek dodano wody bromowej i stwierdzono, że w probówce nr. 1 zanika charakterystyczna barwa wody bromowej, a w probówce nr. 2 barwa się utrzymuje.
Na podstawie tych informacji ustal, w której probówce znajdował się roztwór masła, a w której roztwór oleju jadalnego. Uzasadnij swoją odpowiedź.
W probówce nr. 1 znajdował się roztwór .......
W probówce nr. 2 znajdował się roztwór .......
Uzasadnienie ........
4. Na podstawie dostępnych źródeł informacji napisz, co to są mydła kosmetyczne i jaki jest ich skład.
5. Uzupełnij tekst:
Białko silnie ogrzewane w probówce ulega rozkładowi. Podczas rozkładu wydziela się para wodna, która skrapla się na zimnych ściankach probówki.
Świadczy to o zawartości ........... w białku.
Dalsze ogrzewanie prowadzi do powstania substancji o barwie ...........
Ten efekt świadczy o zawartości .......... w białku.
6. Podczas ogrzewania tłuszczu jadalnego wydziela się związek o charakterystycznym .............
Próba akroleinowa pozwala na odróżnienie ................ od .............. mineralnych.
7. Po wlaniu wody do oleju i wymieszaniu tworzy się emulsja, a po wlaniu benzyny tworzy się klarowny (przezroczysty) .............
Tłuszcze są praktycznie nierozpuszczalne w ............... , która jest rozpuszczalnikiem polarnym, natomiast bardzo dobrze rozpuszczają się w ............. i innych rozpuszczalnikach niepolarnych.
8. Po wlaniu wody bromowej do oleju jadalnego obserwujemy zanik barwy .......................
Efekt ten, podobnie jak w wypadku węglowodorów nienasyconych, wskazuje na obecność wiązań ...................., czyli potwierdza obecność .............. kwasów tłuszczowych w badanym tłuszczu.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Proszę o pomoc |
1 rozwiązanie | autor: closedeyes 29.3.2010 (17:34) |
bardzo proszę chemia czarna magia Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: andzia99 16.4.2010 (20:41) |
chemia. stężenie roztworu. Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: zezulec 17.4.2010 (15:57) |
pilne. gramy, procenty. chemia. Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: zezulec 18.4.2010 (20:29) |
Chemia Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: milenka14 24.4.2010 (18:46) |
Podobne materiały
Przydatność 50% Chemia
Atom węgla o hybrydyzacji sp2 dysponuje trzema orbitalami zhybrydyzowanymi, które leżą na jednej płaszczyźnie (XY), kąt pomiędzy nimi wynosi 120o. Czwarty orbital atomu węgla pozostaje niezhybrydyzowany i jest prostopadły do płaszczyzny w której leżą orbitale zhybrydyzowane: Orbitale 2s i 2p atomu węgla, stan podstawowy orbitale zhybrydyzowane atomu węgla, oraz...
Przydatność 55% Chemia nieorganiczna
Dawne teorie o związkach organicznych. To przekonanie, że związków organicznych nie można otrzymać z pierwiastków w pracowni, że mogą one powstać tylko w organizmach żywych w wyniku działania specjalnej siły życiowej. Teorię tę obalił Wahler. Występowanie węgla w przyrodzie: a.) położenie węgla w ukł. okresowym - leży w IV grupie i II okresie - jest...
Przydatność 75% Chemia alkoholu
Najważniejszym przedstawicielem alkoholi jest powszechnie znany i spożywany ETANOL o wzorze: C2H5OH. Zarówno etanol, jak i metanol są bezbarwnymi cieczami o prawie takim samym, charakterystycznym zapachu i słodkawym, piekącym smaku. Oba alkohole rozpuszczają się w wodzie bez ograniczeń (czyli mieszają się z wodą w każdym stosunku). Uniwersalny papierek wskaźnikowy (i...
Przydatność 65% Chemia - ściąga
Atom najmniejsza część pierwiastka zachowująca jego własności. Składa się z jądra o dod. ład. złożonego z neutronu oraz powłok elektr. z elektronami o ład. ujemnym . Jadro atomu stanowi całk.masę atomu i wchodzi w jego skład cząstki element. Proton i neutron posiadają masę , a pozostałe – energie jądrową Atomy mogą łączyć się między sobą. Mol – jt ilość...
Przydatność 60% Chemia kosmetyczna.
Temat: EKSTRAKTY Ekstrakt – inaczej wyciąg. Jest to roztwór otrzymywany w procesie ekstrakcji, zawierający składnik lub składniki ekstrahowane, rozpuszczalnik użyty do ekstrakcji oraz niewielką ilość innych składników mieszaniny pierwotnej. Ekstrahowany składnik lub składniki otrzymuje się przez oddzielenie rozpuszczalnika (np. przez destylację). Niepożądane składniki...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
rzbyszek 19.3.2011 (14:17)
1. Uzupełnij poniższy tekst dotyczący właściwości fizycznych tłuszczów.
Tłuszcze jadalne to ciała stałe lub ciekłe. Tłuszcze stałe charakteryzują się niską temperaturą topnienia i m.in dlatego zwykle przechowuje się je w lodówce. Tłuszczę są praktycznie nierozpuszczalne w wodzie.
2. Spośród wyrazów wybierz te, które są:
*ESTRAMI - palmitynian metylu,
*SOLAMI - stearynian sodu, stearynian wapnia
*TŁUSZCZAMI - tripalmitynian glicerolu, tristearynian glicerolu,
3. W dwóch ponumerowanych probówkach przygotowano roztwory tłuszczu w benzynie. W jednej z nich znajduje się roztwór masła, a w drugiej oleju jadalnego. Do obu probówek dodano wody bromowej i stwierdzono, że w probówce nr. 1 zanika charakterystyczna barwa wody bromowej, a w probówce nr. 2 barwa się utrzymuje.
Na podstawie tych informacji ustal, w której probówce znajdował się roztwór masła, a w której roztwór oleju jadalnego. Uzasadnij swoją odpowiedź.
W probówce nr. 1 znajdował się roztwór olej
W probówce nr. 2 znajdował się roztwór masło
Uzasadnienie
Olej jest pochodną kwasu oleinowego, która jest związkiem nienasyconym i przyłącza atomy bromu.
4. Na podstawie dostępnych źródeł informacji napisz, co to są mydła kosmetyczne i jaki jest ich skład.
Mydła są stearynianem lub palmitynianem sodu, zawierają ponadto olejki eteryczne oraz olej kokosowy, mydła płynne natomiast są to sole sodowe siarczanu laurylu.
.
5. Uzupełnij tekst:
Białko silnie ogrzewane w probówce ulega rozkładowi. Podczas rozkładu wydziela się para wodna, która skrapla się na zimnych ściankach probówki.
Świadczy to o zawartości wodoru i tlenu w białku.
Dalsze ogrzewanie prowadzi do powstania substancji o barwie czarnej.
Ten efekt świadczy o zawartości węgla w białku.
6. Podczas ogrzewania tłuszczu jadalnego wydziela się związek o charakterystycznym zapach.
Próba akroleinowa pozwala na odróżnienie olejów pochodzenia roślinnego od olejów mineralnych.
7. Po wlaniu wody do oleju i wymieszaniu tworzy się emulsja, a po wlaniu benzyny tworzy się klarowny (przezroczysty) roztwór.
Tłuszcze są praktycznie nierozpuszczalne w wodzie, która jest rozpuszczalnikiem polarnym, natomiast bardzo dobrze rozpuszczają się w benzynie i innych rozpuszczalnikach niepolarnych.
8. Po wlaniu wody bromowej do oleju jadalnego obserwujemy zanik barwy żółtej.
Efekt ten, podobnie jak w wypadku węglowodorów nienasyconych, wskazuje na obecność wiązań wielokrotnych, czyli potwierdza obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w badanym tłuszczu.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie