Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
mate376 15.3.2011 (12:18)
1.leki - moze byc przypadkowe spowodowane przedawkowaniem lub lekkomyslnoscia lub tez w celach samobojczych.
2.dwutlenek wegla - gaz bezwonny,bezbarwny, gromadzi sie na dnie szybow studziennych,silosow. Osoba znajdujaca sie w srodowisku o duzym stezeniu tego gazu moze stracic przytomnosc na skutek iniedotlenienia komorek mozgowych, utrata przytomnosci powoduje uduszenie lub smierc poszkodowanego.
3.chlor - silnie trujacy gaz i zracy, dziala glownie na drogi oddechowe i skore, powoduje podraznienie blon sluzowych oczu i gardla i gornych drog oddechowych wywolujac lzawienie, kichanie,kaszel obrzek pluc, moze prowadzic do smierci.Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
1.Wypisz rodzaje,przyczyny i skutki zagrożeń współczesnych . DAM NAJ !!!! Przedmiot: PO / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: damkol20wppl 23.10.2010 (13:16) |
wypisz zabytki klasy 0 w Polsce Przedmiot: PO / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: czerwonynosek 14.11.2010 (19:08) |
wypisz kilka dóbr ruchomych i nieruchomych konkretne nazwy Przedmiot: PO / Liceum | 2 rozwiązania | autor: melisa1234 8.2.2011 (18:48) |
Wypisz po pięć chorób zakaznych. wśród a) ludzi b)zwierząt c)roślin Przedmiot: PO / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: pablo52 13.2.2011 (12:45) |
wypisz sprzęt i uzbrojenie polskich sił zbrojnych - w formie referatu na a4 Przedmiot: PO / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: justysia5432 21.2.2011 (16:04) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Zanieczyszczenia chemiczne żywności.Niebakteryjne zatrucia pokarmowe
1.Zanieczyszczenia chemiczne żywności powstają między innymi: a) w rolnictwie ? środkami ochrony roślin i nawozami b) w gospodarce hodowlanej ? lekami weterynaryjnymi stosowanymi u zwierząt c) w zakładach przetwórstwa spożywczego ? z maszyn produkcyjnych i sprzętu oraz stosowanych dodatków d) w handlu żywnością ? z powodu niewłaściwych opakowań e) w nieprzewidzianych...
Przydatność 65% Zatrucia
Trucizny dostają się do organizmu różnym drogami: 1. Przez przewód pokarmowy - leki, różnego rodzaju substancje chemiczne, trujące grzyby, itp. 2. Przez drogi oddechowe - np. tlenek węgla 3. Przez skórę - ukąszenia węży, owadów 4. Bezpośrednio do krwiobiegu - środki odurzające, narkotyki 5. Wieloma drogami: przez przewód pokarmowy, drogi oddechowe, skórę - np....
Przydatność 80% Zatrucia
Zatruciem nazywamy wniknięcie do organizmu substancji w szkodliwej dla niego dawce. Przyczyny zatruć: - zamachy samobójcze, - zabójstwa, - nadużycia (leki, alkohol, narkotyki), - nieświadomość (dzieci pijące kolorowe detergenty), - lekkomyślność (kierowca uruchamiający silnik w zamkniętym garażu), - pomyłka (przechowywanie substancji toksycznych w nie...
Przydatność 70% Zatrucia
1.PRZYCZYNY I RODZAJE ZATRUĆ. Przyczyny zatruć: a) Pomyłka Często przechowuje się lekkomyślnie substancje trujące w nietypowych i niedostatecznie oznakowanych naczyniach. Zdarza się, że środki ochrony roślin lub preparaty do walki ze szkodnikami są przechowywane, np. w butelkach po lemoniadzie. W takim wypadku już pierwszy omyłkowy łyk może być sporym zagrożeniem dla życia...
Przydatność 80% Zatrucia
1. Zatrucie alkoholem etylowym Jest to najczęstsze zatrucie coraz częściej występujące w wieku dziecięcym i w okresie dorastania. O stopniu zatrucia decydują: dawka alkoholu oraz szybkość jego spożycia (dawka śmiertelna wynosi 300-400ml czystego alkoholu zażytego w ciągu godziny) oraz szybkość jego metabolizmu (zdrowy mężczyzna o wadze 70kg metabolizuje 7-8g czystego alkoholu...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
2 0
rzbyszek 13.3.2011 (12:44)
- zatrucie chlorem - drogami oddechowymi
- zatrucie czadem - drogami oddechowymi
- zatrucia herbicydami - drogami oddechowymi lub pokarmowymi
- zatrucie metalami ciężkimi lub lekami - drogami pokarmowymi
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie