Treść zadania
Autor: delfin1000 Dodano: 19.2.2011 (09:42)
jak zapobiega się zarażeniu pasożytami? Chodzi o obleńce. Prosze szybko
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
przyra pomozesz prosze Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: klaudia12343 9.4.2010 (17:26) |
PROSZE O POMOC SZYBKO Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 2 rozwiązania | autor: kaamolo 15.4.2010 (19:20) |
Napiszcie szybko. To na jutro ! Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 18 rozwiązań | autor: paulka19984 21.4.2010 (20:58) |
Pomocy !!! SZYBKO!!! Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 8 rozwiązań | autor: moniczka1229 25.4.2010 (21:59) |
jeszcze na dzisiaj prosze z wychowania do zycia w rodzinie! Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 3 rozwiązania | autor: kama123416 26.4.2010 (17:04) |
Podobne materiały
Przydatność 55% W jaki sposób niszczone jest środowisko i jak się temu zapobiega?
Działalność gospodarcza człowieka ma ogromny wpływ na wszystkie składniki środowiska, a głównymi źródłami zanieczyszczeń są: miasta, przemysł, rolnictwo, transport lądowy i wodny. Np. wielkie miasta wytwarzają dziennie tysiące ton śmieci, wód ściekowych oraz pyłów i gazów, które zanieczyszczają powietrze. Tak samo jest z przemysłem, który również dostarcza bardzo...
Przydatność 70% Jak szybko rozkłada się martwe ciało?
Gdy człowiek umiera i zostaje pogrzebany według obrządku chrześcijańskiego, jak to jest przyjęte w naszym kręgu kulturowym, duchowny wypowiada przed spuszczeniem trumny do grobu powszechnie znane słowa: „Ponieważ Bóg Wszechmogący powołał duszę swego sługi do siebie, oddajemy Mu ciało sługi Jego, gdyż z prochu powstał i w proch się obróci". Za pomocą tego obrazowego...
Przydatność 80% Jak szybko rozkłada się martwe ciało?
Jak szybko rozkłada się martwe ciało? Gdy człowiek umiera i zostaje pogrzebany według obrządku chrześcijańskiego, jak to jest przyjęte w naszym kręgu kulturowym, duchowny wypowiada przed spuszczeniem trumny do grobu powszechnie znane słowa: „Ponieważ Bóg Wszechmogący powołał duszę swego sługi do siebie, oddajemy Mu ciało sługi Jego, gdyż z prochu powstał i w...
Przydatność 80% Współczesna młodzież zbyt szybko sięga po używki.
Jednym z największych problemów młodzieży w naszych czasach jest sięganie po używki w coraz młodszym wieku. Niewątpliwie bardzo często „słyszy się” o nastolatkach pijących alkohol i palących papierosy w publicznych miejscach. Podobne zdanie ma na ten temat Urszula Parnicka z Instytutu Wychowania Fizycznego w Białej Podlasce: „Zjawisko nadużywania alkoholu przez...
Przydatność 55% Współczesna młodzież zbyt szybko sięga po używki.
Jednym z największych problemów młodzieży w naszych czasach jest sięganie po używki w coraz młodszym wieku. Niewątpliwie bardzo często „słyszy się” o nastolatkach pijących alkohol i palących papierosy w publicznych miejscach. Podobne zdanie ma na ten temat Urszula Parnicka z Instytutu Wychowania Fizycznego w Białej Podlasce: „Zjawisko nadużywania alkoholu przez...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
Konto usunięte 19.2.2011 (09:58)
Glistnica, włośnica i owsica to choroby wywołane przez pasożytnicze obleńce.
Sposoby zapobiegania zarażenia się jajami glisty ludzkiej:
-dokładne płukanie owoców i warzyw przed ich spożyciem;
-mycie rąk przed każdym posiłkiem;
-mycie rąk po skorzystaniu z toalety;
-kąpanie się w dużych zbiornikach wodnych, gdzie istnieje małe prawdopodobieństwo istnienia jaj glist;
-zachowywanie ostrożności przy pracy w ziemi ( np. prace w ogródku).
Sposoby zapobiegania zarażenia włośnicą:
-przeprowadzenie badań trychinoskopowych, czyli badań na obecność włośni, przed wypuszczeniem mięsa na rynek;
-kupowanie mięsa pochodzącego z pewnego źródła, kupowanie w sklepach;
-nie nabywanie mięsa z niepewnego źródła np. z bazaru (dostawcy bazarowi nie zawsze legitymują się zaświadczeniem badania poubojowego);
-unikanie mięsa i przetworów mięsnych niedogotowanych, surowych np. befsztyku tatarskiego;
-szybkie mrożenie mięsa w temperaturze od -25 do -30 stopni Celsjusza;
-gotowanie (czas gotowania minimum 30 minut na 1 kg masy poszczególnych kawałków mięsa)
-smażenie i pieczenie mięsa.
Sposoby zapobiegania owsicy:
-częste mycie rąk;
-zmiana bielizny osobistej;
-mycie zabawek dziecka;
-dezynfekowanie przedmiotów codziennego użytku;
-gotowanie pościeli i ręczników;
-obcinanie krótko paznokci.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie