Treść zadania
Autor: Olciaa95 Dodano: 4.2.2011 (22:04)
Podczas produkcji wina z czerwonych winogron zachodzi reakcja fermentacji cukru gronowego, czyli glukozy znajdującej się w owocach. Dodane drożdże dzięki enzymom przyspieszają reakcję powstawania wina gronowego. W procesie otrzymywane są dwa produkty: jeden to alkohol o 6 atomach wodoru w cząsteczce, drugi to tlenek węgla (IV) powodujący mętnienie wody wapiennej.
a) Napisz równanie reakcji fermentacji glukozy.
b) Oblicz, ile decymetrów sześciennych alkoholu etylowego o gęstości 0,79 g/cm3 można otrzymać z 1,8kg cukru gronowego.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
rzbyszek 5.2.2011 (07:38)
a) \ C_6H_{12}O_6 \xrightarrow {drozdze} 2 C_2H_5OH + 2 CO_2
b)
M_{ C_6H_{12}O_6}=6 \cdot 12g+12 \cdot 1g+6 \cdot 16g=180g/mol
M_{ C_2H_5OH}=2 \cdot 12g+6 \cdot 1g+16g=46g/mol
ze \ 180g_{cukru}- 2 \cdot 46g=92g_{etanolu}
z \ 1800g_{cukru}-x
x= \frac {1800g \cdot 92g}{180g}=920g
d= \frac {m}{v} \Rightarrow v= \frac {m}{d}= \frac {920g}{0,79 \frac {g}{cm^3}} \approx 1165 cm^3 \approx 1,165dm^3
Odp.: Z 1,8kg cukru gronowego można otrzymać 1,165dm^3 etanolu.Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
zadanie 1: Przygotowano nasycony roztwór cukru o temperaturze 50"C Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: Gruby13Gangsta 29.3.2010 (19:17) |
Ułóż równania reakcji podanych tlenków z wodą lub zaznacz, że reakcja Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: monikak6 8.4.2010 (18:58) |
oblicz ile gramów miedzi wydzieli sie podczas reakcji 160g tlenku miedzi (II) Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: tulipann4 3.5.2010 (16:13) |
podczas prażenia próbki marmuru otrzymano 56g tlenku wapnia i 44g tlenku Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: tulipann4 3.5.2010 (16:20) |
reakcja rozkładu wody równanie iinne zastosowanie masa wodoru Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: jasko111 6.5.2010 (21:59) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Rynek cukru
Praca w załączniku
Przydatność 55% Wykorzystanie fermentacji
Fermentacja, oddychanie beztlenowe podczas którego ostatecznym biorcą (akceptorem) elektronów jest związek organiczny, a nie tlen (oddychanie tlenowe). W węższym znaczeniu fermentacja jest beztlenowym rozkładem cukrów, spotykanym wśród bakterii, pleśni, drożdży, roślin i zwierząt. W zależności od produktu końcowego fermentacji występują jej odmiany: np. mlekowa,...
Przydatność 50% Umiędzynarodowienie sprawy polskiej podczas I Wojny Światowej na Zachodzie 1916-1918.
1. Akt 5 Listopada Na skutek przedłużenia wojny antanty wyczerpania rezerw. Państwa centralne chciały pozyskać Polskę obietnicą stworzenia pod opieką Niemiec. % listopada 1916- wydali odezwę do Polski przez cesarza Austro-Węgier antanty Niemiec, która zapowiedziała powstanie królestwa Polskiego samodzielnego państwa z dziedziczna monarchią i ustrojem konstytucyjnym. Sprawa...
Przydatność 60% Umiędzynarodowienie sprawy polskiej podczas I Wojny Światowej na zachodzie 1916-1918.
1. Akt 5 Listopada Na skutek przedłużenia wojny antanty wyczerpania rezerw. Państwa centralne chciały pozyskać Polskę obietnicą stworzenia pod opieką Niemiec. 5 listopada 1916- wydali odezwę do Polski przez cesarza Austro-Węgier antanty Niemiec, która zapowiedziała powstanie królestwa Polskiego samodzielnego państwa z dziedziczna monarchią i ustrojem konstytucyjnym. Sprawa...
Przydatność 65% Walory gruszek, jabłek i winogron
Jabłko W jabłku znajdują się witaminy i minerały. Najwięcej witamin zawartych jest w skórce i gnieździe nasiennym, które najczęściej wyrzucamy. Im odmiana jabłek jest kwaśniejsza, tym większa zawartość witaminy C. Wartości odżywcze jabłek zależą od odmiany, jak również od tego czy są bardziej, czy mniej dojrzałe. Jabłka mają dużą zawartość potasu i dzięki temu...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
rob 4.2.2011 (22:56)
a)
C6H12O6.......enzymy.....>2C2H5OH + 2CO2
glukoza......fermentacja alkoholowa...........>alkohol etylowy + tlenek węgla(IV)
b)
masa cząsteczkowa cukru gronowego czyli glukozy=6*12+12*1+6*16=180g
masa cząsteczkowa alkoholu etylowego=2*12+5*1+16+1=46g
z reakcji widzimy, że z
180g C6H12O6 otrzymujemy 2*46g C2H5OH, to z
1800 g C6H12O6 otrzymujemy x g C2H5OH
x=1800*92/180= 920 g C2H5OH
już wiemy, że otrzymamy 920 g alkoholu etylowego, ale mamy podać objętość, więc korzystamy ze wzoru na gęstość
d=m/v
dv=m
v=m/d
v=920/0,79=1164,56 cm^3 = 1,16 dm^3
z 1,8 kg cukru gronowego można otrzymać 1,16 dm^3 alkoholu etylowego
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie