Treść zadania
Autor: Ewelinka_15 Dodano: 3.2.2011 (17:45)
Ile śmietanki o zawartości 12% tłuszczu i ile mleka dwuprocentowego trzeba zmieszać, aby otrzymać 200g mleka, w którym będzie 3% tłuszczu .?
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
bozkoz 3.2.2011 (17:49)
s- ilość śmietanki
m- ilość mleka
s+m=200
0,12s+0,02m=0,03*200
s=200-m
0,12s+0,02m=6 / *100
s=200-m
12s+2m=600
s=200-m
12(200-m)+2m=600
2400-12m+2m=600
-10m=600-2400
-10m=-1800 / : (-10)
m=180
s=200-180
s=20
Należy zmieszać 20 g śmietanki i 180g mleka.Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
W mleczarni rozlano 1000 L mleka do kartonów o pojemności 250 cm Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: teli94 12.4.2010 (21:33) |
pomożcie trzeba pilnie na jutro Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: kajoj 29.4.2010 (12:23) |
pilne prosze na jutro trzeba Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: kajoj 29.4.2010 (12:28) |
2.ILE WODY TRZEBA DOLAĆ do 10 kg. czteroprocentowego roztworu aby otrzymać Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: klidi96 4.5.2010 (17:09) |
1. Za 1m3 wody trzeba zapłacić 6,50zł. Odprowadzenie 1m3 ścieków kosztuje Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: MaTiKeNzO 5.5.2010 (17:24) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka
I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...
Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka
o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....
Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii
1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
rzbyszek 3.2.2011 (17:47)
- ilość śmieatnki
y- ilość mleka
x+y=200
12%x +2%y=3%x 200
x+y=200
0,12x+0,02y=0,03 x 200
x+y=200
0,12x+0,02y=6 / *100
x+y=200 /* (-2)
12x+2y=600
-2x-2y=-400
12x+2y=600
10x=200
x=20
x=20 g
y=180g
Odp. Trzeba wziąść 20 g śmieatny i 18o g mleka.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie