Treść zadania
Autor: anette_94 Dodano: 31.1.2011 (13:40)
w jakich produktach spozywczych znajduje sie chlor?
oprocz soli kuchennej?
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
bozkoz 31.1.2011 (13:50)
w małych ilościach występuje w żółtych serach oraz w wędlinach
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
Wyjaśnij na jakich dziedzinach anatomi porownawczej opieraja swoje badania Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: mika1212 12.9.2010 (12:24) |
1.Wyjaśnij w jakich sytuacjach stosuje się wymienione zabiegi i na czym one Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: daguska18 12.10.2010 (14:19) |
Omów krótko rolę poradni genetycznych. Podaj przykłady sytuacji, w jakich Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: kujonicaxD 22.11.2010 (15:36) |
W jakich produktach spożywczych znajdują się substancje zagęszczające? Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: fasolka167 25.11.2010 (16:58) |
Występowanie węglowodanów, tłuszczów i białek w produktach i potrawach! Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: pyska134 2.1.2011 (22:04) |
Podobne materiały
Przydatność 60% Właśiwości soli kuchennej i wody .
Sól kuchenna Sól kuchenna tzw. chlorek sodu ma wiele właściwości fizycznych i chemicznych . Ta substancja ma konsystencje proszku . Jej stan skupienia jest stały .Ma słony smak i jest biała .Sól jest bezwonna , lecz gdy się dostanie do nosa może go w małym stopniu podrażnić. Szybciej rozpuszcza się w wyższej temperaturze . Temperatura topnienia soli kuchennej wynosi 801oC , a...
Przydatność 55% Chlor
Chlor: - przedstawiciel fluorowców, 17 gr ukł okresowego - w przyrodzie wystepuje jedynie w postaci związków - główne minerały chloru: sól kamienna (NaCl) i karnalit(KCl * MgCl2 * 6 H2O) OTRZYMYWANIE: 1. Metoda Scheelego MnO2 +4HCl MnCl2 + Cl2 + H2O 2 KMnO4 + 16 HCl -> 2 KCl + 2 MnCl2 + 5 Cl2 + 8H2O MnO2 – rola utleniacza 2 KMnO4 – utleniacz manganian (VII) potasu...
Przydatność 65% Wykrywanie skrobi w produktach żywnościowych
WYKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH I NIE TYLKO: Doświadczenie 1. Wykrywanie skrobi w gotowanym ryżu: Na łyżkę gotowanego ryżu dodaję kilka kropel płynu Lugola. Spostrzeżenia: Płyn Lugola zmienił swoją barwę z pomarańczowej na granatową. Wniosek: W ryżu występuje skrobia. Doświadczenie 2. Wykrywanie skrobi w makaronie: Na łyżkę...
Przydatność 55% Sód, Glin, Azot, chlor. krzem, siarka
SÓD 1 Właściwości sodu - sód jest metalem lekkim o srebrzystej barwie i metalicznym połysku - jest bardzo miękki - beż trudu można kroić go nożem - sód gwałtownie reaguje z wodą i powietrzem ( dlatego przechowuje się go w nafcie bez dostępu tlenu i wilgoci). 2. Sód we wszystkich swoich związkach jest jednowartościowy. Łatwo reaguje z niemetalami: * z wodorem tworzy...
Przydatność 65% Chlor i jego związki chemiczne - referat
CHLOR 1. Nazwa: pochodzi od greckiego słowa „khlôros” oznaczającego „zielony” nazwa angielska: chlorine nazwa łacińska: chlorum 2. Pochodzenie chloru: odkryty przez: Carl Wilhelm Scheele miejsce odkrycia: Szwecja brytyjczyj sir Humphrey Davy udowodnił w 1810 roku, że chlor jest pierwiastkiem rok odkrycia: 1774 po raz pierwszy użyty został przez niemiecką...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
24DaMiAn24 31.1.2011 (19:11)
W malych ilosciach w mięsach rybach jajach chlor na działanie bakteriostatyczne oraz warunkuje równowagę kwasówo zasadowa pozdro;-)
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie