Treść zadania

marina510

Daje naj..! ;]

1.Wydalane z organizmu substancje powstały podczas uwalniania energii, czyli są produk­tami:
a)asymilacji
b)fotosyntezy
c)oddychania
d) odżywiania

2.Dopasuj do wymienionych narządów usuwane przez nie substancje(dwutlenek wegla,woda,mocznik,sół).Karzda substancje możesz wpisać kilka razy.

a)nerka-.......................................

b)skóra-.......................................

c)płuca-......................................

3.Jakie substancje filtrowane sa z krwi do torebki kłebuszka nerkowego?

4.Które z substancji ulegają powtórnemu wchłanianiu(resorpcji)do krwi?

5.Wymień 2 nazwy pokarmów,wpływających na zwiekszenie ilosci wydalanego moczu(zwiekszające diureze)

6.Zaznacz piec prawidłowych stwierdzeń charakteryzujących zdrową żywnosc.Zdrowa żywnosc jest:

a)czysta biologicznie

b)bez konserwantów

c)sprowadzona z zagranicy

d)pochodzaca z terenów ekologicznych

e)bez sztucznych barwników

f)dobra w smaku

g)prawidłowo przechowywana

h)bogata w tłuscze

i)estetycznie zapakowana

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    1. C
    2. nerka- mocznik
    skóra- woda, sól
    płuca- dwutlenek węgla
    3.
    4.
    5.
    6. a, b, c, d, g

Rozwiązania

Podobne zadania

m1120 zaplanuj doświadczenie które daje odpowiedź na poniższe pytanie: Czy Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: m1120 22.9.2010 (19:45)
Madzia_15 schorzenia i higiena ukladu nerwowego i narzadow zmyslu daje naj..... Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: Madzia_15 25.9.2010 (22:48)
Tala96 Dlaczego serce po wyciągnięciu z organizmu dalej bije. Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 4 rozwiązania autor: Tala96 27.9.2010 (19:28)
nika77 szybko i łatwe daje naj tresc w załączniku Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: nika77 27.9.2010 (19:56)
ma1308gda Scharakteryzuj chemosynteze . jak najszybciej . daje naj ; ) .. Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: ma1308gda 4.10.2010 (17:20)

Podobne materiały

Przydatność 75% Substancje psychoaktywne

Substancje psychoaktywne Uzależnienie fizjologiczne, zwane też czasem fizycznym, jest to nabyta silna potrzeba stałego zażywania jakiejś substancji odczuwana jako szereg dolegliwości fizycznych (np. bóle, biegunki, uczucie zimna, wymioty, drżenia mięśni, bezsenność). Zaprzestanie jej zażywania (odstawienie) prowadzi do wystąpienia zespołu objawów, które określa się jako...

Przydatność 65% Substancje zapasowe u roślin

Substancje zapasowe u roślin, związki chemiczne syntetyzowane przez rośliny, pełniące rolę źródła energii lub budulca. Substancje zapasowe występują we wszystkich komórkach roślin jako produkty przemiany materii, a ponadto są magazynowane w specjalnych tkankach spichrzowych zlokalizowanych w organach spichrzowych. Do najważniejszych substancji zapasowych należą: cukry proste...

Przydatność 60% Substancje trujące w kosmetykach

Zwyczajne mydło nie wystarczy. Oczyszczamy się za pomocą peelingu do twarzy i ciała i osuszamy skórę, po czym namaszczamy się odżywczymi kremami. Jeszcze dezodorant, aby zamaskować naturalną woń ciała (naturalna woń potu, który pojawia się po ciężkiej pracy) i na koniec kropelka perfum lub wody po goleniu. W przypadku około połowy naszej dorosłej i nastoletniej populacji -...

Przydatność 80% Substancje dodawane do żywności

Kiedyś w większości domów były wędzarnie, gdzie w aromatycznym dymie, np. z jałowca przygotowywano kiełbasy, szynki, boczek. Potem podwieszone pod sufitem na strychu mogły czekać na zjedzenie nawet kilka miesięcy. Beczki z kiszonymi ogórkami i kapustą zatapiano w stawie na całą zimę. Wiele produktów przechowywano w tzw. lodowniach, czyli wykopanych w ziemi piwnicach...

Przydatność 75% Substancje toksyczne w żywności

SUBSTANCJE TOKSYCZNE W ŻYWNOŚCI Dziś mamy całą gamę rozmaitych sztucznych konserwantów dodawanych do żywności. Są one często dla nas substancjami toksycznymi. Nie są one obojętne dla naszego zdrowia a niektóre z nich mogą wywoływać alergie lub nowotwory. Substancjami dodatkowymi do żywności określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji