Treść zadania

Sylwialaska2011

Podaj 5 łańcuchów pokarmowych występujących w jeziorze

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 2 0

    roślina-płoć-szczupak
    glon-płoć-szczupak-jastrząb
    glony-rozwielitka-szczupak
    plankton-rozwielitka-płoć-szczupak
    szczupak-sum-rybołów

Rozwiązania

  • aaneczka

    rośliny wodne->płoć->okoń
    plankton-->rozwielitka-->płoć-szczupak
    moczarka --> ślimak -->szczupak
    lilia wodna→ślimak→kaczka
    glony-->ryba roślinożerna-->ryba drapieżna

  • userphoto

    PLANKTON-ROZWIELITKA-DORSZ
    TOPORNIK-DORSZ-REKIN
    GLON-ROZWIELITKA-SZCZUPAK-PLOC
    DORSZ-SZCZUPAK-REKIN
    GLON-ROZWIELITKA-KARP

  • przemo78

    płoć-karaś-szczupak

Podobne materiały

Przydatność 65% Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych

TEMAT: CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH. `Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę. Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów służących do pobierania pokarmu, jego przeróbki mechanicznej (rozdrabnianie, połykanie, mieszanie pokarmu, transport treści pokarmowej) i chemicznej (trawienie),...

Przydatność 55% Trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych

Podstawowymi czynnościami układu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych. Węglowodany są podstawowym składnikiem pokarmowym, w pożywieniu dostarczana jest głównie skrobia, a także sacharoza (popularny "cukier"), laktoza (składnik mleka), fruktoza (cukier owocowy). Trawienie tej grupy składników rozpoczyna się już w jamie ustnej, bowiem nasza ślina...

Przydatność 75% Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych (paszoznastwo)

Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych Strawność pokarmu – podatność pokarmu na procesy trawienne. Stopień w jakim składniki odżywcze w danym produkcie spożywczym mogą być uwolnione i rozłożone na części składowe, które nadają się do wchłonięcia. Strawność zależy od wielu czynników, takich jak np.: stan zdrowia zwierzęcia i jego wiek,...

Przydatność 70% Jadłospis na jeden dzień z uwzględnieniem składników pokarmowych.

ŚNIADANIE 2 jajka na miękko, kajzerka z masłem, szklanka herbaty, kiwi -jajko (białko, tłuszcz, cholesterol, potas, wapń, magnez, żelazo) -kajzerka (białko, węglowodany, tłuszcz, błonnik) -masło (tłuszcz, cukier, sole mineralne, woda, witaminy A, E, D2, D3) -herbata (teina, garbniki, olejki eteryczne, witaminy A, E, C) -kiwi (kwas cytrynowy, kwas foliowy, fosfor, magnez,...

Przydatność 55% Podaj definicję języka i onów jego główne funkcje

język - jest to system znaków prostych (wyrazy) oraz reguły ich łączenia w znaki złożone (zdania, czyli gramatyka). Funkcje języka: - komunikatywna a)informatywna - są to teksty pozbawione elementów emocjonalnych np. teksty naukowe, popularnonaukowe, ogłoszenia, programy informacyjne b)impresywna - celem jest wywołanie określonych reakcji u odbiorcy np. teksty...

0 odpowiada - 0 ogląda - 4 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji