Treść zadania
Autor: Sylwialaska2011 Dodano: 29.1.2011 (14:59)
Podaj 5 łańcuchów pokarmowych występujących w jeziorze
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
Konto usunięte, 29.1.2011 (15:19)
ezioro):
-producent(jakiś glon np: Asterionella, Cryptomonas, Chlorella, Scenedesmus, Diatoma)
-konsument I rzędu(zooplankton roslinożerny np: Daphnia, Bosmina, Diaptomus, wrotki)
-konsument II rzędu(zooplankton drapieżny np: Cyclops, Bythotrephes, Leptodora kindti, wrotek Asplanchna)
-konsument III rzędu(ryby planktonożerne np: narybek karpiowatych, sieja, ukleja)
-konsument IV rzędu(małe i średnie ryby drapieżne np: okoń, jazgarz, węgorz, młoda szczupaki, sandacze)
-konsument V rzędu(duże ryby drapieżne np: najstarsze okonie, dorosłe szczupaki, sumy)
-konsument VI rzędu(człowiek, rybołów, bielik, czapla, kormoran, tracz nurogęś, wydra, szop pracz)
-destruenci(bakterie, grzyby, skąposczety)
(morze):
-producent pierwotny np: trawa morka Zostera
-konsument I rzędu np: drobne skorupiaki, małe ślimaki
-konsument II rzędu np: duże, drapieżne ślimaki i skorupiaki, małe ryby, rozgwiazdy i wężowidła
-konsument III rzędu np: duże głowonogi, flądra, plamiak łupacz, zębacz smugowy
-konsument IV rzędu np: molwa, dorsz, żabnica, płaszczki, foki, pingwiny
-konsument V rzędu np: człowiek, kosogon(lis morski
), rekin młot, mobula, orka
-destruenci(bakterie, grzyby)
pomogłam?:)Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
-
klaudia1345 29.1.2011 (15:25)
plankton-rozwielitka-płoć-szczupak
plankton-ukleja-jazgarz-okoń
szczupak-sum-rybołów
martwa materia organiczna-wiciowce-okoń-szczupakDodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
zad. 1 a) podaj nazwy kilku miast na Nizinie Chińskiej liczących ponad 1 Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: _Kundelek_ 26.4.2010 (18:20) |
Podaj przyczyny powstawania parków narodowych na świecie i scharakteryzuj Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 2 rozwiązania | autor: milenka232 27.4.2010 (21:03) |
Podaj 5 grzybów jadalnych, 5 niejadalnych. Proszę bardzo ważne!!!!;P Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 3 rozwiązania | autor: nataluszka1998 29.4.2010 (19:43) |
podaj powody dla kturychptaki odbywają wedruwki Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 3 rozwiązania | autor: czarna0135 4.5.2010 (16:13) |
podaj znaczenie lasów w przyrodzie i gospodarce człowieka Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 2 rozwiązania | autor: Haribo 5.5.2010 (18:19) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych
TEMAT: CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH. `Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę. Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów służących do pobierania pokarmu, jego przeróbki mechanicznej (rozdrabnianie, połykanie, mieszanie pokarmu, transport treści pokarmowej) i chemicznej (trawienie),...
Przydatność 55% Trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych
Podstawowymi czynnościami układu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych. Węglowodany są podstawowym składnikiem pokarmowym, w pożywieniu dostarczana jest głównie skrobia, a także sacharoza (popularny "cukier"), laktoza (składnik mleka), fruktoza (cukier owocowy). Trawienie tej grupy składników rozpoczyna się już w jamie ustnej, bowiem nasza ślina...
Przydatność 75% Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych (paszoznastwo)
Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych Strawność pokarmu – podatność pokarmu na procesy trawienne. Stopień w jakim składniki odżywcze w danym produkcie spożywczym mogą być uwolnione i rozłożone na części składowe, które nadają się do wchłonięcia. Strawność zależy od wielu czynników, takich jak np.: stan zdrowia zwierzęcia i jego wiek,...
Przydatność 70% Jadłospis na jeden dzień z uwzględnieniem składników pokarmowych.
ŚNIADANIE 2 jajka na miękko, kajzerka z masłem, szklanka herbaty, kiwi -jajko (białko, tłuszcz, cholesterol, potas, wapń, magnez, żelazo) -kajzerka (białko, węglowodany, tłuszcz, błonnik) -masło (tłuszcz, cukier, sole mineralne, woda, witaminy A, E, D2, D3) -herbata (teina, garbniki, olejki eteryczne, witaminy A, E, C) -kiwi (kwas cytrynowy, kwas foliowy, fosfor, magnez,...
Przydatność 55% Podaj definicję języka i onów jego główne funkcje
język - jest to system znaków prostych (wyrazy) oraz reguły ich łączenia w znaki złożone (zdania, czyli gramatyka). Funkcje języka: - komunikatywna a)informatywna - są to teksty pozbawione elementów emocjonalnych np. teksty naukowe, popularnonaukowe, ogłoszenia, programy informacyjne b)impresywna - celem jest wywołanie określonych reakcji u odbiorcy np. teksty...
0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań
2 0
aaneczka 29.1.2011 (15:44)
rośliny wodne->płoć->okoń
plankton-->rozwielitka-->płoć-szczupak
moczarka --> ślimak -->szczupak
lilia wodna→ślimak→kaczka
glony-->ryba roślinożerna-->ryba drapieżna
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie