Treść zadania

fgh1122

ułóż po dwa łańcuchy pokarmowe występujące w środowisku wodnym i lądowym

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    środowisko wodne:
    1) tatarak --> amury --> szczupak
    2) glony --> drobne rybki --> śledź --> makrela --> rekin

    środowisko lądowe:
    1) kapusta --> zając --> lis --> wilk
    2) cedr(orzeszki) --> małpa --> lampart :)

Rozwiązania

  • karotka

    środowisko lądowe
    Dąb szypułkowy -> Piędzik przedzimek -> Sikorka bogatka -> Łasica
    środowisko wodne
    plankton roślinny -> konik morski -> żarłacz biały

Podobne zadania

e-koteczek napisz trzy dowolne łańcuchy pokarmowe + opis biologii gatunków Przedmiot: Biologia / Liceum 1 rozwiązanie autor: e-koteczek 16.11.2011 (18:14)
endi1171 wymien organiczne i nieorganiczne składniki pokarmowe. Przedmiot: Biologia / Liceum 1 rozwiązanie autor: endi1171 27.11.2011 (15:25)

Podobne materiały

Przydatność 55% Zatrucia pokarmowe

Ostre ,zwykle gwałtowne dolegliwości żołądkowo -jelitowe,występujące w stosunkowo krótkim czasie po dostaniu się do przewodu pokarmowego szkodliwych czynników biologicznych lub chemicznych. Okres wylęgania zatruć pokarmowych zakaźnych zwłaszcza bakteryjnych jest krótki - zwykle od kilku do kilkunastu godzin. Każde zatrucie pokarmowe może być groźne ,szczególnie dla...

Przydatność 70% Składniki pokarmowe

Wśród składników pokarmowych wyróżniamy: składniki budulcowe: białka, mineralne składniki, energetyczne: węglowodany, tłuszcze, regulujące: witaminy, woda. Wszystkie one są nam bardzo potrzebne do życia. Odżywianie jest to dostarczenie owych składników do każdej żywej komórki. Jedne są odpowiedzialne za nasz wzrok, a inne za wzrost. A oto i one: WŚRÓD SKŁADNIKÓW...

Przydatność 60% Składniki pokarmowe

Składniki pokarmowe - Białka - Tłuszcze - Węglowodany - składniki odżywcze - Witaminy - Składniki mineralne - Woda - Kwasy organiczne Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uzyskania pełnowartościowego wyrobu gotowego, będącego produktem gotowym. Podział i rola składników pokarmowych żywności. Człowiek...

Przydatność 70% Składniki pokarmowe

1. Składniki pokarmowe : Cukry Są to węglowodany . Cukry są głównym źródłem energii dla organizmu. Skrobia Glukoza Glikogen. Glikogen jest odkładany w mięśniach i w wątrobie. Przykłady produktów z zawartością skrobi: makaron, ziemniaki, pieczywo, kasza, rośliny strączkowe. Błonnik jest też cukrem. Pomaga w trawieniu pokarmów....

Przydatność 65% Składniki pokarmowe

Do czego służą poszczególne składniki pokarmowe i w jakich są produktach? ● Białka to składnik niezbędny do budowy organizmu. Szczególnie ważną rolę odgrywają w okresie wzrostu. Najwięcej białka jest w mleku i jego przetworach, a także w rybach, mięsie, fasoli, grochu. ● Sole mineralne to ważny składnik budulcowy kości i zębów. Znajdują się w owocach,...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji