Treść zadania
Autor: matrix522 Dodano: 20.1.2011 (21:26)
Prosze o Pomoc
1. Omów proces otrzymywania alkoholu etylowego z ziemniaków.
2. Omów proces otrzymywania sacharozy z buraków cukrowych.
3. Omów kwasy nukleinowe.
4. Zapisz równanie reakcji hydrolizy siarczku sodu i określ odczyn soli.
5. Zapisz równania reakcji:
a. Dysocjacji stopniowej kwasu węglowego
b HNO3 + Ba(OH)2 (cząsteczkowo i jonowo)
c. AgNO3 + K2S
d Zapisz wyrażenie na stałą dysocjacji dla HNO2
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
"Sole wokół nas" Przykładowe sole Prosze o pomoc Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: kasiaxD 3.4.2010 (02:50) |
metody otrzymywania soli Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: kasiaxD 3.4.2010 (02:52) |
Prosze bardzo o pomoc !!!!!potrzebuje do pracy kontrolnej Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: malina1 7.4.2010 (14:20) |
Prosze o pomoc Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: Konto usunięte 12.4.2010 (16:10) |
Proces utleniania Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: Thal 22.4.2010 (17:32) |
Podobne materiały
Przydatność 85% Wpływ alkoholu etylowego na organizm człowieka.
Alkohol etylowy jest trucizną protoplazmatyczną powodującą w organizmie człowieka wielorakie skutki biologiczne. Przyjęty w małych dawkach stymuluje funkcje ośrodkowego układu nerwowego, natomiast większe dawki uszkadzają bezpośrednio komórki i tkanki organizmu. Najważniejszym narządem metabolicznym alkoholu jest wątroba, w której występują trzy niezależne układy...
Przydatność 85% Szkodliwy wpływ alkoholu etylowego na organizm człowieka
Ogólne informacje o etanolu Etanol jest związkiem organicznym, pochodną etanu. Dawniej jedynym źródłem alkoholu etylowego był proces alkoholowej fermentacji skrobi, zawartej między innymi w ziemniakach, kukurydzy, życie lub cukru, zawartego w melasie. Obecnie alkohol etylowy otrzymuje się również syntetycznie, przeważnie przez uwodnienie etylenu lub uwodornienie aldehydu...
Przydatność 85% Wpływ alkoholu etylowego na organizm człowieka
Alkohol etylowy, (zwany też alkoholem) to związek organiczny o wzorze . W różnym stężeniu wchodzi w skład napojów alkoholowych (piwo, wino, wódka i inne). Tradycyjnie do celów spożywczych otrzymywany na drodze fermentacji alkoholowej: Surowcami do wyrobu etanolu najczęściej są ziemniaki, zboża, a także trzcina i buraki cukrowe. Wypicie niewielkiej ilości alkoholu...
Przydatność 65% Zastosowanie i właściwości alkoholu metylowego i etylowego oraz gliceryny.
Alkohol metylowy lub metanol, znany także pod nazwami zwyczajowymi spirytus drzewny i karbinol – najprostszy, trujący dla człowieka, związek organiczny z grupy alkoholi o wzorze CH3OH. Został odkryty w 1661 przez Roberta Boyle'a. Właściwości * Jest silną trucizną * Spala się bladoniebieskim płomieniem * Czysty metanol jest bezbarwny * Jest łatwo...
Przydatność 50% Proces
Epoka XX-lecie międzywojenne Utwór zapowiadający tendencje i problemy XX-lecia: a) historia • pesymizm wiążący się z I wojną światową, • wizja totalitaryzmów, która zrealizowała się w latach trzydziestych (Hitler, Stalin); b) estetyka • zerwanie z odtwarzaniem rzeczywistości, tworzenie nowego, subiektywnego jej obrazu, • wpływ ekspresjonizmu – gwałtowne...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
ewka13 21.1.2011 (12:25)
Zad 1.
Otrzymywanie alkoholu etylowego z ziemniaków :
- ziemniaki płucze się w płuczce
-przechodzą do parnika,gdzie pod wpływem przegrzanej pary wodnej,zamieniają się w miazgę -wydziela się skrobia
-w kadzi zaciernej dodaje się słodu (kiełki jęczmienia),w którym zawarty jest enzym diastaza przekształcajacy skrobię w cukier - maltozę
-w kadzi fermentacyjnej dodaje się drożdze ,które zawierają enzymy maltazę i zymazę. Maltaza przeprowadza maltozę w cukier gronowy,a zymaza powoduje jego przechodzenie w alkohol i CO2.
-zacier destyluje się w kolumnie odpędowej - bardziej lotny alkohol unosi się do góry kolumny i jest skraplany w chłodnicy
-otrzymuje się spirytus o zawartości 80-90% alkoholu,który oczyszcza się w kolumnie rektyfikacyjnej.
Zad 2.
Otrzymywanie sacharozy z buraków cukrowych :
-opłukane buraki cukrowe kroi się w krajalnicy na cienkie płatki
-traktuje się gorącą woda w dyfuzorze (na zasadzie przeciwprądu)- powstaje wodny roztwór cukru o stężeniu 12 - 15% sacharozy
-krajanka z dyfuzora po odparowaniu wody jest paszą dla bydła
-roztwór cukru ma sporo zanieczyszczeń więc poddaje sie go defekacji - pod wpływem wapna powstają nierozpuszczalne sole wapniowe,wydzielaja sie też z roztworu białka,fosforany i barwniki
-nastepny proces zachodzi w saturatorze-do roztworu wprowadza się dwutlenek wegla-wydziela sie wolny cukier i nierozpuszczalny węglan wapniowy.
-osad oddziela sie na prasach filtracyjnych tzw.błotniarkach (osad stosowany jako nawóz sztuczny)
-roztwór cukru zagęszcza się w wyparkach ,poddaje znowu saturacji,oddziela osad -powtarza się to kilkakrotnie
-po odwirowaniu otrzymuje się cukier surowy i melasę -służącą do produkcji alkoholu
-cukier surowy (żółtawy) podaje się rafinacji.
Zad 3.
Kwasy nukleinowe to wielkocząsteczkowe substancje o charakterze kwaśnym. Wystepuja w jadrach komórkowych,w cytoplaźmie - sa obecne w kazdej komórce.Badania nad budową i funkcjami kwasów nukleinowych umożliwiły wyjaśnienie biosyntezy białka i sposobu przekazywania informacji genetycznej (DNA).
Cukry - ryboza i dezoksyryboza -wchodzą w sklad kwasów nukleinowych uczestniczących w biosyntezie białek oraz przekazywaniu cech dziedzicznych.
zad 4.
Na_{2}S + 2H_{2}O \to 2NaOH + H_{2}S
2Na^{+} + S^{2-} \to 2Na^{+} + 2OH^{-} + H_{2}S
Odczyn soli jest zasadowy - sól mocnej zasady i słabego kwasu - występują jony OH^{-}
Zad 5.
a)
H_{2}CO_{3} \xrightarrow {H_{2}O} H^{+} + HCO_{3}^{-}
HCO_{3}^{-} \xrightarrow {H_{2}O} H^{+} + CO_{3}^{2-}
b)
Ba(OH)_{2} + 2HNO_{3} \to Ba(NO_{3})_{2} + 2H_{2}O
Ba^{2+} + 2OH^{-} + 2H^{+} + 2NO_{3}^{-} \to Ba^{2+} +2NO_{3}^{-} + 2H_{2}O
2H^{+} + 2OH^{-} \to 2H_{2}O
c)
2AgNO_{3} + K_{2}S \to Ag_{2}S \downarrow + 2KNO_{3}
2Ag^{+} + 2NO_{3}^{-} + 2K^{+} + S^{2-} \to Ag_{2}S \downarrow +2K^{+} + 2NO_{3}^{-}
2Ag^{+} + S^{2-} \to Ag_{2}S \downarrow
d)
HNO_{2} \iff H^{+} + NO_{2}^{-}
K = \frac {[H^{+}]*[NO_{2}^{-}]} {[HNO_{2}]}
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie