Treść zadania

zywieczdroj

na jutro ,daje naj
Ile śmietanki o zawartości 12% tłuszczu i ile mleka dwuprocentowego trzeba zmieszać,aby otrzymać 200g mleka w którym będzie 3% tłuszczu.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 1

    x- ilość śmietanki
    y- ilość mleka

    x+y=200
    0,12x+0,02y=0,03*200

    x=200-y
    0,12x+0,02y=6 / *100

    x=200-y
    12x+2y=600

    x=200-y
    12(200-y)+2y=600
    2400-12y+2y=600
    -10y=600-2400
    -10y=-1800 / : (-10)
    y=180
    x=200-180
    x=20
    Trzeba zmieszać 20g 12% śmietanki i 180g 2% mleka .

Rozwiązania

Podobne zadania

teli94 W mleczarni rozlano 1000 L mleka do kartonów o pojemności 250 cm Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: teli94 12.4.2010 (21:33)
kajoj pomożcie trzeba pilnie na jutro Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 3 rozwiązania autor: kajoj 29.4.2010 (12:23)
kajoj pilne prosze na jutro trzeba Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: kajoj 29.4.2010 (12:28)
klidi96 2.ILE WODY TRZEBA DOLAĆ do 10 kg. czteroprocentowego roztworu aby otrzymać Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: klidi96 4.5.2010 (17:09)
MaTiKeNzO 1. Za 1m3 wody trzeba zapłacić 6,50zł. Odprowadzenie 1m3 ścieków kosztuje Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: MaTiKeNzO 5.5.2010 (17:24)

Podobne materiały

Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...

Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka

o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....

Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii

1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji