Treść zadania
Autor: lallala Dodano: 4.5.2010 (18:41)
Odpowiedz na pytania:
a) Dlaczego takie produkty jak kasza, mąka lub chleb nalezy przechowywać w suchych miejscach???
b) Dlaczego wiele produktów spożywczych przechowujemy w chłodziarce???
Zad.2
Napisz co się stanie z produktami spożywczymi zle przechowywanymi (podaj 5 przykładów produktów)
Proszę pilne!!!!
z góry dziękuję!!
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
maka12 4.5.2010 (20:05)
A) ponieważ gdy te produkty nasiąkną wodą powstaje pleśń
B) takie produkty jak np.ryby przechowujemy w zamrażarce dla świerzości a lody-by nie stopniały
jeżeli ci chodzi o lodówkę to także przechowujemy je dla świerzości
źle przechowywane produkty szybciej się zepsują lub spleśnieją.czasami na opakowaiach produktów są podawane daty ważności oraz w jakich miejscach mamy przechowywać dany produkt.dzięki tym informacjom wiemy gdzie i jak przechowywać prowiant.Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
przyra pomozesz prosze Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: klaudia12343 9.4.2010 (17:26) |
przyra Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: klaudia12343 11.4.2010 (18:49) |
przyra ... szybko ! Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 2 rozwiązania | autor: ola001 5.5.2010 (13:45) |
Przyra prosze o pomoc was!!! Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 3 rozwiązania | autor: gwen 6.5.2010 (16:01) |
Zadanie 66/68 przyra!!!!!!!!!!!!! Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: kaka3455 7.5.2010 (21:21) |
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
myszkaa28 4.5.2010 (19:15)
Należy je przechowywać w suchych miejscach po gdy zrobią się wilgotne szybciej się psują. Po prostu szybko chłoną wilgoć z otoczenia.
Produkty przechowujemy w chłodziarkach aby zapobiec ich psuciu ściślej zahamować rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Dzięki temu produkty przechowywane w chłodziarce mogą dłużej leżeć i pozostaną świeże niż te które leżą np. na stole w temp. otoczenia.
lub :
Dlatego że Np. mą ka czy też kasza pod wpływem wilgoci może nawet spleśnieć dlatego wszystko trzeba przetrzymywać w suchych miejscach
dlatego że niższa temperatura przedłuża termin ważności
wybierz coś z tego ;)
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie