Treść zadania
Autor: antus133 Dodano: 4.1.2011 (17:09)
znaczenie bakterii w przyrodzie ,medycynie i gospodarce człowieka.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
lorwal101 4.1.2011 (20:11)
W przyrodzie pełnia bardzo ważna funkcje bo rozkładaja cząski organizmów na substancje proste i użyźniają glebę.W przemyśle sporzywczym czyli gospodarce człowieka do sparządania serów, kefiow jogurtów.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
Biologia-Znaczenie stawonogów. Pomóżcie proszę:( Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 4 rozwiązania | autor: gosiaczek14 28.3.2010 (22:18) |
Jakie jest znaczenie stawonogów w przyrodzie i gospodarce Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: czekolada19 15.4.2010 (16:04) |
Przyporzadkuj do odpowiednich bakterii wywoływane przez nie Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 5 rozwiązań | autor: magda94 27.4.2010 (17:58) |
Czy płeć ma znaczenie przy skutkach palenia tytoniu? Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: Iga909 22.5.2010 (17:02) |
MUSZE OPISAĆ!! 1)wlaściwości wody 2)znaczenie wody w przyrodzie i dla Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: Rox 23.5.2010 (12:20) |
Podobne materiały
Przydatność 50% Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka
Bez wielkiej przesady można powiedzieć, że bakterie występują wszędzie. Spotykamy je bowiem w całej biosferze. To niezwykle szerokie rozprzestrzenianie się bakterii możliwe jest dzięki bardzo drobnym wymiarom tych organizmów, ich ogromnej sile rozrodczej, odporności na niekorzystne dla życia warunki otoczenia i wielkiej różnorodności wymagań życiowych. Bakterie odgrywają...
Przydatność 60% Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka.
Wiemy już, że ogromna większość bakterii należy do organizmów cudzożywnych, czyli odżywiających się pokarmem, który zawiera gotowe związki organiczne. Podczas pobierania pokarmu rozkładają one za pomocą enzymów złożone substancje organiczne na związki prostsze, mogące przeniknąć do wnętrza komórki. Jednocześnie wywołują one przez to duże zmiany w podłożu, na...
Przydatność 50% Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka
Bakterie jako najmniejsze organizmy żywe o wielkości przeciętnie od 0,2 do 80 mikrometrów mają znaczącą funkcję w przyrodzie. Dzięki temu że występują w każdym środowisku, a największe skupiska ich znajdują się w nieczystościach umożliwiają życie na ziemi. To one rozkładają: rośliny (np.: w lesie tworząc ściółkę leśną), pozostałości po wszelkich...
Przydatność 65% Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka
Bakterie, które żyją w symbiozie ze zwierzętami roślinożernymi ( w ich przewodzie pokarmowym ) mogą dostać się jako zanieczyszczenie do konserw żywnościowych. Wydzielają toksyczną substancje jadową ( białkową ) zwaną jadem kiełbasianym, która po spożyciu powoduje bardzo silne zatrucia kończące się śmiercią. Zatrucia pokarmowe mogą być spowodowane przez gronkowca...
Przydatność 65% Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka
W załączniku.
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
1 0
dysia143 4.1.2011 (20:03)
Bakterie możemy spotkać wszędzie. Znajdziemy je zarówno w wodzie, glebie jak i powietrzu. Jednym z głównych zadań bakterii w przyrodzie jest rozkład resztek tkanek z obumarłych organizmów. Jednocześnie powodują wzrost zawartości soli mineralnych w glebie co sprzyja możliwościom odżywiania się roślin. Brak roślin powodowałby przerwanie łańcucha pokarmowego a co za tym idzie śmierć pozostałych osobników postawionych wyżej w tymże łańcuchu pokarmowym.
Żywe bakterie będące w stanie aktywnym występują właściwie tylko w środowisku płynnym lub półpłynnym, w powietrzu mogą występować przejściowo przenoszone np. w postaci pyłu. W powietrzu spotykamy najczęściej przetrwalniki bakterii.
To niezwykle szerokie rozprzestrzenienie się bakterii możliwe jest dzięki bardzo małym wymiarom tych organizmów, ich ogromnej sile rozrodczej, odporności na niekorzystne dla życia warunki (przetrwalniki) i wielkiej różnorodności wymagań życiowych. W dogodnych warunkach bakterie rozwijają się masowo, a szczególnie w miejscach gdzie występuje dużo różnych substancji organicznych (ścieki, obornik, kompost itd.).
Wpływ bakterii na rośliny i środowisko.
Na skutek działalności bakterii, szczątki roślinne i zwierzęce ulegają rozkładowi na związki proste takie jak amoniak, dwutlenek węgla i wodę, po czym zostają włączone do ogólnego obiegu materii w przyrodzie. Bakterie oddziałują też na związki nieorganiczne. Stanowią więc ważne ogniwo w procesie krążenia pierwiastków w środowisku (głównie węgla, azotu, siarki i fosforu). Np. bakterie brodawkowe inaczej zwane azotowymi, mają zdolność do wiązania azotu z powietrza, żyjąc w symbiozie (współpracy) z roślinami motylkowymi (groch, fasola, soczewica) zaopatrują je w związki azotowe potrzebne do wegetacji tychże, a w zamian korzystają z produkowanych przez te rośliny związków organicznych.
Najwięcej bakterii znajdziemy w glebie. Gleba dla bakterii składa się z miliardów „przedziałów” komunikujących się ze sobą i o ruchomych ściankach. W każdym takim „przedziale” co chwilę „stół” bakterii zastawiany jest coraz to innym pokarmem. W wyniku tego dana bakteria znajduje odpowiednie warunki rozwoju. Przedziały takie zwane są „mikroniszami”. Niestety taki stan nie trwa stale, po pewnym czasie dostarczanie pożywienia kończy się (wyczerpują się zapasy) i bakteria musi przejść w stan bezczynności biologicznej, zmienić miejsce lub zginąć. Najwięcej bakterii znajduje się w warstwie gleby uprawnej tj. do 30 cm głębokości. W głębszych warstwach i ich ilość gwałtownie spada.
Jednym z przejawów działalności bakterii które możemy zaobserwować jest działalność sinic. Bakterie te zamieszkując wody jezior w sprzyjających warunkach rozmnażają się w tak olbrzymich ilościach iż doprowadzają do zmiany zabarwienia, zapachu oraz smaku. Okresem w którym występują tego typu zjawiska (tzw. zakwity wody) jest późne lato. Dzieje się tak gdy woda w których żyją sinice jest bardzo bogata w związki pokarmowe, zwłaszcza fosfor oraz dobrze nasłoneczniona. Miliony kolonii tych bakterii unosząc się w wodzie tworzą gęstą sinozieloną „zupę”, zużywając cały zawarty w wodzie tlen co niejednokrotnie prowadzi do śmierci ryb a czasem również ssaków żyjących nad brzegami jezior.
Wpływ bakterii na człowieka i jego życie.
Także w organizmach ludzi i zwierząt bakterie odgrywają ważną rolę. Wiele bakterii obrało sobie za środowisko życia ciało zwierząt i człowieka. W zasadzie możemy je podzielić na dwie podstawowe kategorie:
– oddziałujące pozytywnie
– oddziałujące negatywnie
Oddziaływanie niekorzystne czyli antagonistyczne to takie kiedy bakterie szkodzą organizmowi w którym przebywają. Takie zachowanie nazywane jest również pasożytnictwem. Przyczyną występowania objawów bakteryjnych chorób zakaźnych jest rozmnażanie się bakterii w tkankach i wydzielanie substancji o charakterze toksycznym. Bakterie nie wnikają do narządów, jednak ich toksyny mogą przedostawać się do krwi i razem z nią dostawać się i uszkadzać ważne organy zakażonego organizmu. Może to powodować stany chorobowe a nawet śmierć organizmu żywiciela. Często zakażenie nie powoduje rozwoju choroby natychmiast a dopiero po pewnym czasie nosicielstwa. Przykładem bakterii zakażającej człowieka jest Salmonella. Choroba przez nią wywoływana zwie się salmonellozą, powoduje wyniszczenie organizmu człowieka poprzez odwodnienie i w następstwie śmierć. Rozwój bakteriologii i medycyny w XIX i XX wieku doprowadził do opanowania klęsk epidemii bakteryjnych cholery czy dżumy. W wiekach średnich te choroby dziesiątkowały ludność całych kontynentów. Obecnie dzięki szczepieniom ochronnym oraz profilaktyce i zastosowaniu leków takich jak antybiotyki i sulfonamidy zakażenia bakteryjne zostały ograniczone, ale nadal są groźne.
Do najważniejszych chorób bakteryjnych u człowieka można wymienić:
• cholera
• trąd
• gruźlica
• zapalenie opon mózgowych
• angina
• szkarlatyna
• krztusiec
• kiła
• rzeżączka
• borelioza
Chorobotwórcze bakterie mogą przenosić się ze zwierząt na ludzi. Takim przykładem jest choroba borelioza, przenoszona przez kleszcze. Kleszcz żyjący na zwierzęciu nosicielu bakterii jest tylko pośrednikiem w zakażeniu człowieka. Kleszcz po opuszczeniu nosiciela, czeka na następną ofiarę w lesie przyczepiony do gałązek i liści, reaguje na ciepło i atakuje. Po wkłuciu pod skórę człowieka wstrzykuje substancję powodująca utratę krzepliwości przez krew. Razem ze śliną kleszcza do organizmu człowieka dostają się bakterie i znajdując odpowiednie środowisko do życia rozmnażają się. Toksyny produkowane w tym czasie zatruwają organizm człowieka powodując wystąpienie groźnej choroby – Boreliozy.
Innym przykładem negatywnym dla człowieka jest działalność bakterii powodujących proces rozkładu i procesy gnilne. Może to przynieść poważne straty w gospodarce człowieka.
Oddziaływanie pozytywne bakterii w życiu i gospodarce człowieka.
Wiele gałęzi przemysłowych opiera się całkowicie lub częściowo na działalności bakterii. Specyficzne bakterie produkują olbrzymie ilości związków chemicznych, takich jak alkohol etylowy, kwas octowy, alkohol butylowy, aceton. Z obornika dzięki bakteriom można uzyskać biogaz (metan) wykorzystywany jako źródło energii. Z udziałem bakterii zachodzą procesy przy suszeniu liści tytoniu, garbowaniu skór, macerowaniu łodyg lnu i konopi. Od bardzo dawna wykorzystuje się bakterie w produkcji artykułów spożywczych np. serów, jogurtów, kefirów. Przy produkcji kiszonek (do karmienia zwierząt hodowlanych, kapusty, ogórków). Potężnym działem gospodarki człowieka jest medycyna w zastosowaniu której wielką rolę odgrywają bakterie. Zarówno jako drobnoustroje do doświadczeń genetycznych jak i pole do eksperymentów z nowymi lekami. Nie można zapomnieć iż to dzięki bakteriom mamy antybiotyki leczące wiele chorób do niedawna nieuleczalnych. Jogurty stanowiące dzisiaj istotny element naszego jadłospisu stanowią pośredni produkt działania bakterii. Zawierając w sobie żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, poprawiają nasze możliwości wchłaniania wapnia, fosforu i magnezu. Niezbędnych składników mineralnych dla naszego zdrowia. Bakterie te również wytwarzając w naszym przewodzie pokarmowym niewielkie ilości kwasu mlekowego i octowego pomagają niszczyć niepożądane drobnoustroje w naszym jelicie grubym przy chorobach przewodu pokarmowego. Zalecane są osobom zażywającym antybiotyki, w celu odbudowania flory bakteryjnej potrzebnej nam do zdrowego życia.
Ciekawostką na temat bakterii są odkrycia naukowców dowodzące iż bakterie potrafią przeżyć w stanie przetrwalników nawet ćwierć miliona lat i w sprzyjającym środowisku powrócić do życia. Uczonym bowiem udało się otrzymać hodowlę bakterii pochodzącą z kryształów soli których wiek określono właśnie na taki okres. Podano również tezę iż to właśnie przetrwalniki bakterii mogą być „siewcami życia” w kosmosie. Przenosząc się w postaci spor na drobnych odłamkach skalnych w przestrzeni kosmicznej, a po znalezieniu się w odpowiednim środowisku powracają do życia i w ten sposób początkują możliwości powstawania bardziej złożonych form. Na razie jest to tylko hipoteza, ale być może niebawem doczekamy się dowodów na poparcie tej tezy.
Reasumując.
Gdyby nie bakterie w przyrodzie i naszym życiu, niemożliwe byłoby życie na ziemi. One to zajmują się rozkładem szczątków i powrotem istotnych elementów do obiegu. One to produkują antybiotyki, chroniące nas i leczące od groźnych chorób. Bakterie pomagają nam w zdrowym odżywianiu.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie