Treść zadania

nieziidentyfikowana

Proszę o napisanie 7 przepisów na danie które podał/podałabyś Anglikowi ( chodzi o typowe polskie dania) i dlaczego?
oraz 7 dań których nie podał/podałabyś i dlaczego ?

bardzo prosze.. daje naj :)

( zadanie na jutro [04.01.2011r] )

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    ja podała bym barszcz czerwony ponieważ to typowo polskie danie a chciała bym pokazać anglikowi moje tradycję
    składniki:
    3 średnie buraki
    pęczek włoszczyzny (patrz BULION WARZYWNY)
    po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonego majeranku
    2 łyżki soku z cytryny
    sól, pieprz



    przyrządzanie: Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i przekrojone na połówki buraki i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, ewentualnie dodać 1 łyżkę przyprawy z suszonych, krojonych warzyw. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, nieco wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować. Nalewać przez sito. Podawać na głębokich talerzach z uszkami lub w bulionówkach z krokietami lub pasztecikami.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    I said I'd beetroot because it is a typical Polish dish and I wanted to show me the tradition of the Englishman
    Ingredients:
    3 medium beets
    bunch of greens (see vegetable broth)
    after 3 bay leaves, allspice seeds and pepper
    3 cloves garlic
    1 tablespoon dried marjoram
    2 tablespoons lemon juice
    salt and pepper



    cooking: vegetables in the broth wash and peel. Toss into the pot along with bay leaves, pepper and herb seeds and garlic cloves and marjoram. Add the peeled, and beets lengthwise into halves and simmer, covered about 2 hours. Season to taste with salt and pepper and lemon juice, or add 1 tablespoon of dried spices, chopped vegetables. Boil briefly. Remove from heat, cool slightly and add shredded raw beets on a grater in order to obtain a deep red color. Before serving, heat, but do not boil. Pour through a sieve. Serve in deep plates of ravioli or bulionówkach with croquettes or patties.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    nie podała bym anglikowi : chipsów bo są niezdrowe, płatków z mlekiem bo nie wypada
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''
    did not give me an Englishman: crisps because they are unhealthy, cereal with milk because it was not proper
    .....................
    nic więcej nie moge wymyślić

Rozwiązania

  • Dudu

    dwa przepisy na lasagne i saltke wrzywna z tunczykiem
    I like cooking very much although everybody says this is a bit unusual because I am a boy. Cooking has been my hobby since I was old enough to accompany my mother in the kitchen. I loved sitting in there and observing all the mysterious things she was doing. I prepared my first dish when I was five. It was a very simple cake but I was very proud of it. Since then I have produced many more sophisticated dishes. I think I am quite good at cooking although I am only fourteen. Here is the recipe for my favourite dish-lasagne.
    LASAGNE:
    Ingredienta
    450 g of tomatoes
    3 small courgettes
    1 large onion
    1 red pepper
    1 green pepper
    1 aubergine
    2 cloves of garlic
    2 tablespoons of olive oil
    2 tablespoons of tomato puree
    a pinch of sugar
    salt and black pepper to taste
    Italian herbs
    8-10 sheets of lasagne
    60 g of butter
    60 g of flour
    70 g of grated Parmesan cheese
    Method
    1) Wash all the vegetables thorougly and chop them
    2) Sprinkle the chopped aubergine with salt and leave it for 20 minutes. Rinse well under cold water.
    3) Heat the olive oil a large saucepan, add the crushed garlic and the onion. Cook for 10 minutes. Add the aubergine, courgettes, red and green pepper. Continue cooking for 12 minutes.
    4) Add the tomatoes and the tomato puree. Cover the saucepan and simmer until the vegatables are soft (about 30 minutes). Add the sugar, salt, pepper and herbs. Uncover the saucepan if the sauce is too runny.
    5) Place half of the sauce in an oblong baking dish. Cover it with 4 or 5 (depending on the size of the dish) lasagne sheets. Add the other half of the sauce and cover with lasagne sheets again.
    6) Heat the milk, butter and flour together stirring constantly for about 5-10 minutes (until thick). Add salt and pepper and half the cheese. Pour the sauce over the lasagne and sprinkle it with the remaining cheese.
    7) Bake the lasagne in the oven for 45 minutes (until golden on top)
    3 na kanapke z serem i szynka: Sandwiches with chesse and ham ingredients required:
    -butter - chesse - two slices bread tost
    We are holding the knife and we are spreading on butter. Them slices of bread we are putting cheese as well as we are covering the ham with second slice, we cut to ossicles in we are fillihg to skewers.

    Lody ; ):
    Ice cream

    Ingredients:
    0,5 l whipped cream
    2 eggs
    100 g sugar
    banan
    pear

    Procedure:
    1. mix the whippet cream with sugar and eggs
    2. next put it to freezer for 2 hours
    3. peel the banana and pear
    4. cut them into pieces
    5. take out from freezer the ice creams and put it to bowls
    6. put the fruit on the ice cream
    7. serce
    the iche cream after maked
    więcej nie wiem :) ale chociaż tyle

  • dhhalaczkiewicz

    - ziemniaki z sórówką i kotletem schabowym
    - barszcz czerwony z uszkami
    - bigos
    - kluski śląskie
    - karp w galarecie
    - rosół z kury
    - groch z kapustą
    - szarlotka
    Dałabym właśnie te potrawy , ponieważ są tradycyjna kuchnią polską . niektóre nawet z nich są częścią potraw wigilijnych

    proszę o naj!!!!



    -grochówka
    - cukierki
    - płatki z mlekiem
    - placki ziemniaczane
    - jajecznica
    - buraczkowa
    - żołąki lub serce z kury

    tych potraw Polak raczej by nie dał bo one nie są raczej tradycyjną kuchnią polską a po za tym to tylko Polak by się ośmieszył


    Proszę o naj!!!!!!!!!!!!!!!!

Podobne zadania

andzia2215 j. angielski - podanie o prace. pilne ! ;) Przedmiot: Język angielski / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: andzia2215 7.4.2010 (19:32)
masuo pomożecie ? baardzo pilne na jutro ; D Przedmiot: Język angielski / Gimnazjum 3 rozwiązania autor: masuo 11.4.2010 (14:48)
misiaczek221 Speech na poniedziałek PILNE BŁAGAM!! i nie proszę o przetłumaczenie Przedmiot: Język angielski / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: misiaczek221 11.4.2010 (19:18)
mrowazgr Pilne na jutro Przedmiot: Język angielski / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: mrowazgr 21.4.2010 (19:55)
mpolak Bardzo ważne, prosze o szybką pomoc - na jutro Przedmiot: Język angielski / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: mpolak 4.5.2010 (19:28)

Podobne materiały

Przydatność 60% Renesans bardzo ogolnie.

Renesans, inaczej odrodzenie – jest to epoka w dziejach kultury europejskiej, trwająca od XV do XVI wieku (we Włoszech już od XIV wieku. Termin „odrodzenie został użyty po raz pierwszy przez Vasariego w celu scharakteryzowania tendencji w malarstwie włoskim. Literatura – Głównym prądem renesansu był humanizm. Wśród dziedzin sztuki uprzywilejowane miejsce wyznaczono sztuce....

Przydatność 80% Elektronika cyfrowa (BARDZO OBSZERNY MATERIAŁ)

ELEKTRONIKA CYFROWA W załączniku znajduje się obszerny materiał dotyczączy elektroniki cyfrowej - poniżej spis treści. SPIS TREŚCI 1. WPROWADZENIE 1.1. Systemy liczbowe 1.1.1. Dziesiętny system liczbowy 1.1.2. Dwójkowy system liczbowy 1.1.3. Szesnastkowy system liczbowy 1.2. Kody 2. PODSTAWOWE FUNKCJE LOGICZNE I FUNKTORY UKŁADÓW LOGICZNYCH 2.1. Wstęp 2.2....

Przydatność 70% Komuniakcja niewerbalna - bardzo dobra praca

„...Wykształcenie zdobywa się czytając książki, ale inne, ważniejsze wykształcenie - znajomość świata – zdobywa się tylko dzięki czytaniu ludzi i studiowaniu ich różnych wydań...” Lord Chesterfield „Listy do syna” Komunikacja niewerbalna istnieje już ponad milion lat. Jest więc znacznie starsza od mowy, powstałej prawdopodobnie w późnym plejstocenie, ok....

Przydatność 65% Historia - Renesans - bardzo podstawowe informacje.

Te podstawowe informacje wystarczyły abym uzyskała pozytywną ocenę - 5 Przyczyny wypraw geograficznych: Polityczne : Zdobycie przez Turków Konstantynopola Spory pomiędzy Portugalią a Kastylią o znaczenie i wzmocnienie państwa na arenie międzynarodowej Społeczne: Sukcesja feudalna: najstarszy z braci odziedzicza całą ziemię natomiast młodsi musza jakoś się...

Przydatność 50% Hydrologia bardzo dokładne opracowanie tematu.

Transpiracja- odparowywanie wody za pośrednictwem ciała organizmów, jej parowanie z powierzchni liści roślin, skóry i płuc zwierząt. Obieg wody w przyrodzie (cykl hydrologiczny): Pod wpływem ciepła słonecznego powierzchnia mórz i oceanów nieustannie paruje. Woda zmienia stan skupienia i masy pary wodnej mieszają się z powietrzem. Przy dostatecznie dużej wilgotności...

0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji