Treść zadania

pyska134

Występowanie węglowodanów, tłuszczów i białek w produktach i potrawach!

REFERAT POTRZEBUJE NA DZIŚ!
PROSZĘ O POMOC!

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Węglowodany, tłuszcze i białka to składniki odżywcze , które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i bez nich organizm nie będzie przeprowadzał poprawnie metabolizmu. Węglowodany występują w produktach zbożowych (makaron, bułki itp), owocach i warzywach, a także słodyczach. Cukrem najobficiej występującym w owocach jest fruktoza (cukier prosty podobnie jak glukoza) , w ziemniakach najobficiej występuję skrobia ( cukier złożony), natomiast słodycze i produkty zbożowe mogą posiadać wile rodzajów cukrów , które są głównym źródłem energii.
    Tłuszcze mogą być roślinne lub zwierzęce , a także płynne i stałe. Tłuszcze roślinne płynne to np olej rzepakowy, olej słonecznikowy , oliwa z oliwek . Tłuszcze roślinne stałe to np masło roślinne , masło kakaowe , margaryna tokoferol ( witamina E) . Tłuszcze zwierzęce stałe to np słonina, boczek, smalec. Tłuszcze zwierzęce płynne to np tran , olbrot. Np , że tłuszcz roślinny stały to margaryna to ten tłuszcz występuje w margarynie. Tłuszcze w nadmiarze odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Podobnie jest z węglowodanami.
    Białka dzielimy na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Białka pełnowartościowe to białka pochodzenia zwierzęcego, zawierają je ryby , jaja, mięso, drób, sery . Z kolei białka niepełnowartościowe znajdują się w fasoli, soi,bobie, pieczywie, kaszy, mące.
    Aby odżywiać się jak najzdrowiej powinno się zjadać odpowiednio dużą ilość produktów spożywczych i we właściwych proporcjach, np:
    - ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych
    - nie jeść za dużo słodyczy
    - jeść dużo warzyw i owoców a także pieczywa
    Tak więc to od nas samych zależy , których składników pożywienia będziemy mieć najwięcej i pamiętajmy, że to w bardzo dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie , a także na długość naszego życia.
    pozdro




Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 65% Wykrywanie skrobi w produktach żywnościowych

WYKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH I NIE TYLKO: Doświadczenie 1. Wykrywanie skrobi w gotowanym ryżu: Na łyżkę gotowanego ryżu dodaję kilka kropel płynu Lugola. Spostrzeżenia: Płyn Lugola zmienił swoją barwę z pomarańczowej na granatową. Wniosek: W ryżu występuje skrobia. Doświadczenie 2. Wykrywanie skrobi w makaronie: Na łyżkę...

Przydatność 80% Przedstaw oznaczenia używane na produktach (metkach)

Większość pracy jest w tabelach, dlatego zapraszam do załącznika.

Przydatność 55% Kwasy i sole w produktach spożywczych - dodatki do żywności

Pod pojęciem substancji dodatkowej do żywności określa się substancję, która zazwyczaj sama nie jest spożywana jako żywność i nie jest używana jako typowy jej składnik, mająca lub nie mająca wartości odżywczej. Jej świadome wprowadzenie do żywności dla celów technologicznych w czasie wyrobu, przetwórstwa, przerobu, obróbki, pakowania, transportu lub przechowywania...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji