Treść zadania
Autor: pyska134 Dodano: 2.1.2011 (22:04)
Występowanie węglowodanów, tłuszczów i białek w produktach i potrawach!
REFERAT POTRZEBUJE NA DZIŚ!
PROSZĘ O POMOC!
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
W jakich produktach spożywczych znajdują się substancje zagęszczające? Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: fasolka167 25.11.2010 (16:58) |
w jakich produktach spozywczych znajduje sie chlor? oprocz soli kuchennej? Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: anette_94 31.1.2011 (13:40) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Wykrywanie skrobi w produktach żywnościowych
WYKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH I NIE TYLKO: Doświadczenie 1. Wykrywanie skrobi w gotowanym ryżu: Na łyżkę gotowanego ryżu dodaję kilka kropel płynu Lugola. Spostrzeżenia: Płyn Lugola zmienił swoją barwę z pomarańczowej na granatową. Wniosek: W ryżu występuje skrobia. Doświadczenie 2. Wykrywanie skrobi w makaronie: Na łyżkę...
Przydatność 80% Przedstaw oznaczenia używane na produktach (metkach)
Większość pracy jest w tabelach, dlatego zapraszam do załącznika.
Przydatność 55% Kwasy i sole w produktach spożywczych - dodatki do żywności
Pod pojęciem substancji dodatkowej do żywności określa się substancję, która zazwyczaj sama nie jest spożywana jako żywność i nie jest używana jako typowy jej składnik, mająca lub nie mająca wartości odżywczej. Jej świadome wprowadzenie do żywności dla celów technologicznych w czasie wyrobu, przetwórstwa, przerobu, obróbki, pakowania, transportu lub przechowywania...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
dziobak 5.1.2011 (16:35)
Węglowodany, tłuszcze i białka to składniki odżywcze , które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i bez nich organizm nie będzie przeprowadzał poprawnie metabolizmu. Węglowodany występują w produktach zbożowych (makaron, bułki itp), owocach i warzywach, a także słodyczach. Cukrem najobficiej występującym w owocach jest fruktoza (cukier prosty podobnie jak glukoza) , w ziemniakach najobficiej występuję skrobia ( cukier złożony), natomiast słodycze i produkty zbożowe mogą posiadać wile rodzajów cukrów , które są głównym źródłem energii.
Tłuszcze mogą być roślinne lub zwierzęce , a także płynne i stałe. Tłuszcze roślinne płynne to np olej rzepakowy, olej słonecznikowy , oliwa z oliwek . Tłuszcze roślinne stałe to np masło roślinne , masło kakaowe , margaryna tokoferol ( witamina E) . Tłuszcze zwierzęce stałe to np słonina, boczek, smalec. Tłuszcze zwierzęce płynne to np tran , olbrot. Np , że tłuszcz roślinny stały to margaryna to ten tłuszcz występuje w margarynie. Tłuszcze w nadmiarze odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Podobnie jest z węglowodanami.
Białka dzielimy na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Białka pełnowartościowe to białka pochodzenia zwierzęcego, zawierają je ryby , jaja, mięso, drób, sery . Z kolei białka niepełnowartościowe znajdują się w fasoli, soi,bobie, pieczywie, kaszy, mące.
Aby odżywiać się jak najzdrowiej powinno się zjadać odpowiednio dużą ilość produktów spożywczych i we właściwych proporcjach, np:
- ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych
- nie jeść za dużo słodyczy
- jeść dużo warzyw i owoców a także pieczywa
Tak więc to od nas samych zależy , których składników pożywienia będziemy mieć najwięcej i pamiętajmy, że to w bardzo dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie , a także na długość naszego życia.
pozdro
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie