Treść zadania
Autor: szymek1968 Dodano: 16.12.2010 (21:10)
Prawidłowe i nie prawidłowe odżywianie człowieka (m.in. diety, kalorie, przykładowy jadłospis, wpływ na pracę organizmu człowieka).
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
zalety i wady diety wegetarjanskiej Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: zocha 28.10.2010 (07:32) |
1)znaczenie prawidłowej diety dla rozwoju organizmu. 2) choroby i higiena Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: monisia1984102 8.11.2010 (08:18) |
zasady zdrowego odzywiana- diety Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: magdalen1 19.11.2010 (14:44) |
prosze o szybkie razwiazanie mi zadania . zasady zdrowego odzywiania diety Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: magdalen1 1.12.2010 (12:12) |
Podobne materiały
Przydatność 100% Słowniczek (m.in. frasiale)
ENTERTAINER – ARTYSTA ESTRADOWY EXTRACT - WYCIĄGAĆ AVOID – UNIKAĆ CHILLY - CHŁODNY SKILL – ZRĘCZNOŚĆ PREVIOUS - POPRZEDNI DARING STRATEGY – ODWAŻNY PLAN REVIEW – PRZEGLĄD,RECENZJA HANG TO - ZALEŻEĆ,POCZEKAĆ...
Przydatność 90% Kalorie
TABELA KALORII I PRODUKTÓW Produkt Ilosc Kcal PIECZYWO bagietka 1 sztuka 225 grahamka 1 sztuka 125 kajzerka 1 sztuka 120 bulka pszenna z makiem 1 sztuka 135 bulka pszenna paryska 1 kromka 60 bulka pszenna wroclawska 1 kromka 65 chleb graham 1 kromka 84 chleb pszenny 1 kromka 128 chleb razowy 1 kromka 105 chleb na miodzie 1 kromka 105 pelnoziarnisty 1 kromka 89...
Przydatność 90% Kalorie
TABELA KALORII I PRODUKTÓW Produkt Ilosc Kcal PIECZYWO bagietka 1 sztuka 225 grahamka 1 sztuka 125 kajzerka 1 sztuka 120 bulka pszenna z makiem 1 sztuka 135 bulka pszenna paryska 1 kromka 60 bulka pszenna wroclawska 1 kromka 65 chleb graham 1 kromka 84 chleb pszenny 1 kromka 128 chleb razowy 1 kromka 105 chleb na miodzie 1 kromka 105 pelnoziarnisty 1 kromka 89...
Przydatność 100% Słowniczek (m.in. części ciała)
On tiptoe - na paluszkach Deliberarely – celowo , ostrożnie Palm – dłoń Wrist – nadgarstek Nostril – nozdrze Jaw – szczęka Little/index finger – mały/wskazujący palec Calf – cielę , łydka Shin – goleń ( dolna cz. nogi ) Thigh – udo Toenail – paznokieć u nogi Trunk – tułów Blink – mrugać Point – wskazywać Scratch – drapać Smack –...
Przydatność 85% Odmiany czasownikow m.in. haben sein
Haben - miec (ja) ich habe (ty) du hast (on/ona/ono) esr/sie/es hat (my) wir haben (wy) ihr habt (grzecznosciowo-pan,pani,panstwo) sie/Sie haben Sein - byc (ja) ich bin (ty) du bist (on/ona/ono) er/sie/es ist (my) wir sind (wy) ihr seid (grzecznosciowo-pan,pani,panstwo) sind Mchten - chciec ich mchte du mchtest er/sie/es mchtet wir mchten ihr mchtet...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
adula 19.12.2010 (23:41)
niezbędne składniki pokarmowe w życiu człowieka:
*białka:
-występują w produktach pochodzenia zwierzęcego:mięso, wędliny, mleko, sery,jaja, nasiona roślin strączkowych:fasola, groch,bób,soja.
-rola białka: - jest składnikiem budulcowym organizmu
-pełni rolę katalityczną w przemianach biochemicznych w komórkach (enzymy)
- pełni funkcję obronną (przeciwciała)
- odpowiada za transport(hemoglobina transportująca krew)
-Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik dla dorosłego człowieka to mniej więcej 70 g białka. U kobiet karmiący, dzieci i młodzieży jest większe i wynosi około 100 - 150 g.
*tłuszcze:
-występują w pokarmach zwierzęcych:smalec, mięso wieprzowe, wędliny, masło
-występują w pokarmach roślinnych:olej rzepakowy, słonecznikowy,sojowy
rola tłuszczy: - jest materiałem zapasowym
- jako składnik tkanki tłuszczowej podskórnej bierze udział w termoregulacji
- jest prekursorem cholesterolu niezbędnego do syntezy niektórych hormonów
-Dobowa norma na spożycie tłuszczów u osób dorosłych to około 80 g. Więcej tłuszczów mogą i powinny dostarczać swojemu organizmowi osoby: ciężko fizycznie pracują, dużo przebywające w temperaturach poniżej 0 C oraz uprawiające sport.
*węglowodany:
-cukry proste - glukoza i fruktoza - w owocach i miodzie
- dwucukry - sacharoza- w trzcinie cukrowej i burakach cukrowych, słodyczach; laktoza- mleko
-wielocukry - skrobia-ziarna zbóż, kasza, pieczywo,ziemniaki; glikogen- w mięsie i w wątrobie; celuloza,
-są źródłem energii dla organizmu
-Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany dla osoby dorosłej to około 400g ( w tym minimum 40 g błonnika), zależy także od ilości spożytych tłuszczów i oczywiście wydatków energetycznych organizmu.
*witaminy
-źródło- warzywa i owoce, mleko, jaja,wątroba, drożdże, ziarna zbóż, mięso i ryby.
-rozpuszczalne w tłuszczach - witaminy A,D,E,K
-rozpuszczalne w wodzie- z grupy B i witamina C
-pełnią rolę regulacyjną
*sole mineralne i woda
*Węglowodany powinny stanowić 45 - 60 % ( w tym zaledwie 10% mogą stanowić cukry proste), białka 10 - 15%, tłuszcze 25 - 30% ( w tym 10% powinny stanowić nienasycone kwasy tłuszczowe).
*ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA:
-ilość dostarczanej w pożywieniu energii powinna być równoważna ilości energii zużywanej przez organizm
-przynajmniej część zapotrzebowania na białko powinna być zaspokajana przez białko pochodzenia zwierzęcego
- należy ograniczać spożywanie tłuszczu pochodzenia zwierzęcego
-należy jeść dużo warzyw i owoców
- należy unikać białego pieczywa i słodyczy
- posiłki powinny być niewielkie, ale częste
- dieta powinna być urozmaicona
-Bardzo ważne jest spożywanie posiłków o odpowiednich porach, ponieważ wieczorne objadanie się może nadwerężyć nasz układ pokarmowy,
-dla młodego człowieka ilość kalorii na dobę to 3500-4000,
-jadłospis==Śniadanie I:
Owsianka - mleko + płatki owsiane
2 kromki ciemnego pieczywa
masło
2 plasterki chudej szynki
musztarda lub keczup
ogórek kiszony
herbata z cytryną
Śniadanie II:
2 kromki ciemnego pieczywa
masło
biały ser, plasterek chudej szynki
sałata
jabłko
Obiad:
zupa ogórkowa
kotlet schabowy
kasza gryczana
surówka z buraczków
kompot
Podwieczorek:
budyń waniliowy z sokiem malinowym
Kolacja:
2 kromki ciemnego pieczywa
masło
ser biały z rzodkiewką i szczypiorkiem
dżem wiśniowy
herbata z cytryną
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie