Treść zadania

szymek1968

Prawidłowe i nie prawidłowe odżywianie człowieka (m.in. diety, kalorie, przykładowy jadłospis, wpływ na pracę organizmu człowieka).

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    niezbędne składniki pokarmowe w życiu człowieka:
    *białka:
    -występują w produktach pochodzenia zwierzęcego:mięso, wędliny, mleko, sery,jaja, nasiona roślin strączkowych:fasola, groch,bób,soja.
    -rola białka: - jest składnikiem budulcowym organizmu
    -pełni rolę katalityczną w przemianach biochemicznych w komórkach (enzymy)
    - pełni funkcję obronną (przeciwciała)
    - odpowiada za transport(hemoglobina transportująca krew)
    -Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik dla dorosłego człowieka to mniej więcej 70 g białka. U kobiet karmiący, dzieci i młodzieży jest większe i wynosi około 100 - 150 g.

    *tłuszcze:
    -występują w pokarmach zwierzęcych:smalec, mięso wieprzowe, wędliny, masło
    -występują w pokarmach roślinnych:olej rzepakowy, słonecznikowy,sojowy
    rola tłuszczy: - jest materiałem zapasowym
    - jako składnik tkanki tłuszczowej podskórnej bierze udział w termoregulacji
    - jest prekursorem cholesterolu niezbędnego do syntezy niektórych hormonów
    -Dobowa norma na spożycie tłuszczów u osób dorosłych to około 80 g. Więcej tłuszczów mogą i powinny dostarczać swojemu organizmowi osoby: ciężko fizycznie pracują, dużo przebywające w temperaturach poniżej 0 C oraz uprawiające sport.

    *węglowodany:
    -cukry proste - glukoza i fruktoza - w owocach i miodzie
    - dwucukry - sacharoza- w trzcinie cukrowej i burakach cukrowych, słodyczach; laktoza- mleko
    -wielocukry - skrobia-ziarna zbóż, kasza, pieczywo,ziemniaki; glikogen- w mięsie i w wątrobie; celuloza,
    -są źródłem energii dla organizmu
    -Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany dla osoby dorosłej to około 400g ( w tym minimum 40 g błonnika), zależy także od ilości spożytych tłuszczów i oczywiście wydatków energetycznych organizmu.

    *witaminy
    -źródło- warzywa i owoce, mleko, jaja,wątroba, drożdże, ziarna zbóż, mięso i ryby.
    -rozpuszczalne w tłuszczach - witaminy A,D,E,K
    -rozpuszczalne w wodzie- z grupy B i witamina C
    -pełnią rolę regulacyjną

    *sole mineralne i woda
    *Węglowodany powinny stanowić 45 - 60 % ( w tym zaledwie 10% mogą stanowić cukry proste), białka 10 - 15%, tłuszcze 25 - 30% ( w tym 10% powinny stanowić nienasycone kwasy tłuszczowe).


    *ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA:
    -ilość dostarczanej w pożywieniu energii powinna być równoważna ilości energii zużywanej przez organizm
    -przynajmniej część zapotrzebowania na białko powinna być zaspokajana przez białko pochodzenia zwierzęcego
    - należy ograniczać spożywanie tłuszczu pochodzenia zwierzęcego
    -należy jeść dużo warzyw i owoców
    - należy unikać białego pieczywa i słodyczy
    - posiłki powinny być niewielkie, ale częste
    - dieta powinna być urozmaicona



    -Bardzo ważne jest spożywanie posiłków o odpowiednich porach, ponieważ wieczorne objadanie się może nadwerężyć nasz układ pokarmowy,
    -dla młodego człowieka ilość kalorii na dobę to 3500-4000,
    -jadłospis==Śniadanie I:
    Owsianka - mleko + płatki owsiane
    2 kromki ciemnego pieczywa
    masło
    2 plasterki chudej szynki
    musztarda lub keczup
    ogórek kiszony
    herbata z cytryną
    Śniadanie II:
    2 kromki ciemnego pieczywa
    masło
    biały ser, plasterek chudej szynki
    sałata
    jabłko
    Obiad:
    zupa ogórkowa
    kotlet schabowy
    kasza gryczana
    surówka z buraczków
    kompot
    Podwieczorek:
    budyń waniliowy z sokiem malinowym
    Kolacja:
    2 kromki ciemnego pieczywa
    masło
    ser biały z rzodkiewką i szczypiorkiem
    dżem wiśniowy
    herbata z cytryną

Rozwiązania

Podobne zadania

zocha zalety i wady diety wegetarjanskiej Przedmiot: Biologia / Liceum 1 rozwiązanie autor: zocha 28.10.2010 (07:32)
monisia1984102 1)znaczenie prawidłowej diety dla rozwoju organizmu. 2) choroby i higiena Przedmiot: Biologia / Liceum 1 rozwiązanie autor: monisia1984102 8.11.2010 (08:18)
magdalen1 zasady zdrowego odzywiana- diety Przedmiot: Biologia / Liceum 1 rozwiązanie autor: magdalen1 19.11.2010 (14:44)
magdalen1 prosze o szybkie razwiazanie mi zadania . zasady zdrowego odzywiania diety Przedmiot: Biologia / Liceum 1 rozwiązanie autor: magdalen1 1.12.2010 (12:12)

Podobne materiały

Przydatność 100% Słowniczek (m.in. frasiale)

ENTERTAINER – ARTYSTA ESTRADOWY EXTRACT - WYCIĄGAĆ AVOID – UNIKAĆ CHILLY - CHŁODNY SKILL – ZRĘCZNOŚĆ PREVIOUS - POPRZEDNI DARING STRATEGY – ODWAŻNY PLAN REVIEW – PRZEGLĄD,RECENZJA HANG TO - ZALEŻEĆ,POCZEKAĆ...

Przydatność 90% Kalorie

TABELA KALORII I PRODUKTÓW Produkt Ilosc Kcal PIECZYWO bagietka 1 sztuka 225 grahamka 1 sztuka 125 kajzerka 1 sztuka 120 bulka pszenna z makiem 1 sztuka 135 bulka pszenna paryska 1 kromka 60 bulka pszenna wroclawska 1 kromka 65 chleb graham 1 kromka 84 chleb pszenny 1 kromka 128 chleb razowy 1 kromka 105 chleb na miodzie 1 kromka 105 pelnoziarnisty 1 kromka 89...

Przydatność 90% Kalorie

TABELA KALORII I PRODUKTÓW Produkt Ilosc Kcal PIECZYWO bagietka 1 sztuka 225 grahamka 1 sztuka 125 kajzerka 1 sztuka 120 bulka pszenna z makiem 1 sztuka 135 bulka pszenna paryska 1 kromka 60 bulka pszenna wroclawska 1 kromka 65 chleb graham 1 kromka 84 chleb pszenny 1 kromka 128 chleb razowy 1 kromka 105 chleb na miodzie 1 kromka 105 pelnoziarnisty 1 kromka 89...

Przydatność 100% Słowniczek (m.in. części ciała)

On tiptoe - na paluszkach Deliberarely – celowo , ostrożnie Palm – dłoń Wrist – nadgarstek Nostril – nozdrze Jaw – szczęka Little/index finger – mały/wskazujący palec Calf – cielę , łydka Shin – goleń ( dolna cz. nogi ) Thigh – udo Toenail – paznokieć u nogi Trunk – tułów Blink – mrugać Point – wskazywać Scratch – drapać Smack –...

Przydatność 85% Odmiany czasownikow m.in. haben sein

Haben - miec (ja) ich habe (ty) du hast (on/ona/ono) esr/sie/es hat (my) wir haben (wy) ihr habt (grzecznosciowo-pan,pani,panstwo) sie/Sie haben Sein - byc (ja) ich bin (ty) du bist (on/ona/ono) er/sie/es ist (my) wir sind (wy) ihr seid (grzecznosciowo-pan,pani,panstwo) sind Mchten - chciec ich mchte du mchtest er/sie/es mchtet wir mchten ihr mchtet...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji