Treść zadania
Autor: brudas9996 Dodano: 12.12.2010 (13:56)
krzyżówka z hasłem obróbka wstępna (technologia gastronomiczna)
Pytanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsza odpowiedź
Odpowiedzi
Podobne pytania
KUCHNIA ANGIELSKA!!! PROSZE O POMOC NA TECHNOLOGIE GASTRONOMICZNA Przedmiot: Inne / Po szkole | 3 odpowiedzi | autor: daria1934 22.10.2010 (16:27) |
Podobne materiały
Przydatność 70% Zboża - Technologia gastronomiczna
w załączniku
Przydatność 70% Technologia Gastronomiczna - Kuchnia Góralska
Kuchnia Góralska : Jest to kuchnia, która rozwinęła się w Beskidach, Tatrach i na Podhalu. Do jej głównych skarbów należą wyroby z owczego mleka, kiszona kapusta i kwaśnica, różne kluski, kołacze i placki zwane moskalami. Beskidy : * Beskidy są najmłodszymi polskimi górami, niemal w całości porośniętymi szczelną otuliną świerków. Tutejsi górale swoją kuchnie...
Przydatność 50% Technologia gastronomiczna - ciasta, kasze, kremy, zupy
praca znajduje się w załączniku
Przydatność 60% Technologia
SPIS TREŚCI Apreturowanie 4 Cięcie 4 Cięcie gazowe 4 Cięcie łukowe 4 Cyzelowanie 4 Docieranie 4 Dłutowanie 4 Elektrodrążenie 6 Fazowanie 6 Flokowanie 6 Formowanie wtryskowe 6 Frezowanie 6 Gięcie 6 Gratowanie 6 Hartowanie 8 Honowanie 8 Kaloryzowanie 8 Kucie 8 Kucie matrycowe 10 Kucie swobodne 10 Mazerowanie 10 Nawęglanie 10 Obciąganie 12 Patentowanie 12...
Przydatność 100% Baza gastronomiczna Paryża
Paryż uważany jest za światową stolicę gastronomii. Dla Paryżan gastronomia, raczej sztuka i wiedza o dobrym jedzeniu, jest czymś więcej niż tylko sposobem spędzania wolnego czasu. Jest nieodłącznym elementem codziennego życia, na który wydają znacznie więcej pieniędzy niż mieszkańcy jakiejkolwiek innej metropolii. Kuchnia francuska znana jest na całym...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
eda112 12.12.2010 (19:09)
o - 1
b - 2
r - 3
ó - 4
b - 5
k - 6
a - 7
w - 8
s - 9
t - 10
ę - 11
p - 12
n - 13
a - 14
1 - robi się go na urodziny -> tort
2 - mięso z owiec -> baranina
3 - metoda utrwalania na długi czas w temperaturze od -20'C do -30'C -> zamrażanie
4 - podział tuszy wzdłuż kręgosłupa -> półtusza
5 - usuwanie kości z elementów kulinarnych -> trybowanie
6 - Np. pełnowartościowe -> białko
7 - ulega dekstrynizacji i karmelizacji -> skrobia
8 - w mięsie głównie z grupy B i PP -> witaminy
9 - drugi etap obróbki wstępnej jaja -> osuszanie
10 - dzielenie upieczonego drobiu -> tranżerowanie
11 - drobiowe, wieprzowe, wołowe, cielęce -> mięso
12 - specjalnie tuczone, a następnie kastrowane koguty -> kapłony
13 - tłuszcz drobiowy zawiera go więcej niż cholesterolu -> NNKT
14 - gotowana odmiana rolady, która składa się ze skóry i nadzienia mięsnego uformowanego w wałek -> galantyna
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie