Treść zadania
Autor: maja397 Dodano: 1.5.2010 (18:42)
Zasady zdrowego odzywiania i ich wplyw na organizm czlowieka
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
mjkl 1.5.2010 (19:19)
Stan naszego zdrowia uzależniony jest od stanu żywienia. Gdybyśmy zwrócili uwagę na to, co jemy, to w naszych warunkach, tych teraźniejszych, nawet najgorszych - i ekonomicznie, i psychicznie - moglibyśmy żyć 120 lat, bo takie są nasze uwarunkowania genetyczne. Przez miliony lat człowiek tak dobierał pożywienie, by było w nim wszystko, co jest potrzebne do wzrostu organizmu i jego odnawiania. Dobierać musimy w pożywieniu te składniki, z których sami jesteśmy zbudowani.
Jeżeli w naszych organizmach coś się psuje, to znaczy, że zachwiana została pierwotna równowaga jego składników. Np.: jeżeli z powodu nietypowego trybu życia, pośpiechu, jadania nieodpowiednich potraw, narastających napięć, wyczerpie się nasza odporność nerwowa, to znaczy, że nie zadbaliśmy o odpowiednią ilość fosforu, bardzo ważnej witaminy B1, selenu, jodu i cynku.
Nasz organizm ma wiele różnych potrzeb, jednak możemy je zaspokajać stosując się do zasad zdrowego odżywiania.
Jedną z ważniejszych zasad zdrowego odżywiania jest przestrzeganie zrównoważonej diety. Prawie wszystkie składniki zawarte w pożywieniu są dobre, o ile odpowiednio je dawkujemy, urozmaicając jadłospis. Zdrowa dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników, takich jak: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne, substancje balastowe, w ogóle wszystko, co umożliwia życie.
Z białek organizm buduje nowe lub odnawia zużyte komórki, hormony, enzymy, ciała odpornościowe itp. Dla organizmu najcenniejsze jest białko w postaci mieszanki produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Za idealną proporcję uważamy: najwyżej 1/3 białka zwierzęcego (mało mięsa, a więcej jaj i produktów mlecznych) plus 2/3 białka roślinnego, przede wszystkim ziemniaki, produkty zbożowe, orzechy i warzywa strączkowe, np. soja.
Drugą grupę składników organicznych stanowią węglowodany. Znajdują się one przeważnie w produktach roślinnych i dla człowieka są głównym źródłem energii. Węglowodany możemy podzielić na dwie grupy:
Węglowodany złożone (skrobia, substancje balastowe), które powinny stanowić ponad połowę naszego pożywienia. Najlepiej spożywać je w postaci mieszanki produktów zbożowych z pełnego ziarna, nasion roślin strączkowych, ziemniaków, warzyw i owoców.
Natomiast węglowodany czyste bywają określane mianem „pustych kalorii”, ponieważ nie dostarczają ani witamin ani składników mineralnych. Ich źródłem jest cukier z buraków cukrowych i cukier owocowy.
Tłuszcze dostarczają organizmowi dwukrotnie więcej energii niż węglowodany lub białka. Jednak najważniejsze jest to, że razem z tłuszczami dostarczamy organizmowi niezbędne dla niego witaminy A, D i E. Bardzo istotne dla zdrowia są również nienasycone kwasy tłuszczowe występujące głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Często nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę tłuszczu spożywamy. Ten ukryty tłuszcz jest najczęściej pochodzenia zwierzęcego i znajduje się w mięsie, wędlinach, serach oraz słodyczach, takich jak ciasta, torty i lody. Jeżeli chcemy dbać o zdrowie, to musimy ograniczyć spożycie tych smakołyków, które tuczą i zawierają dużo cholesterolu, a ten zwiększa ryzyko zawału serca.
Witaminy, związki mineralne i mikroelementy to małe, ale bardzo ważne składniki naszego pożywienia, gdyż biorą udział we wszystkich czynnościach organizmu. Nasz organizm nie może ich sam syntetyzować – musi otrzymać je wraz z pokarmem. Niestety żaden z produktów spożywczych nie zawiera wszystkich tych niezbędnych składników naraz i w wystarczającej ilości. Jest to jeszcze jeden powód, dla którego urozmaicenie jadłospisu jest takie ważne.
Witaminy są wrażliwe i pod wpływem ciepła, konserwantów, światła i długotrwałego przechowywania ulegają rozkładowi. Oto jak możemy je chronić:
1. Kupujemy tylko świeże owoce i warzywa i zjadamy ich jak najwięcej surowych.
2. Warzywa gotujemy możliwie krótko lub dusimy w niewielkiej ilości tłuszczu.
3. Używamy świeżych ziół jako przypraw.
4. Ograniczamy słodycze, bo do ich rozkładu zużywamy dodatkowo witaminę B1
5. Używamy jak najwięcej produktów mącznych z pełnego przemiału (razowych), bo zawierają wszystkie witaminy z grupy B
Dużą rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa również sól. W jej spożywaniu należy jednak znaleźć „złoty środek”, bo zarówno nadmiar jak i niedobór są szkodliwe. Podobnie jak tłuszcze, sól spożywamy nieświadomie. Kryje się ona w kiełbasach, szynkach, serach, gotowanych daniach, chlebie, a nawet czekoladzie.
Pod ogólna nazwą substancji balastowych rozumie się włókna, skórki i związki wchodzące w skład ściany komórkowej roślin. Ponieważ zostają one wydalone z organizmu w postaci niestrawionej, przez długie lata uważano je za niepotrzebne, ale niedawno okazało się, że są one bardzo potrzebne organizmowi. Składniki balastowe pełnią wiele ważnych funkcji:
1. regulują trawienie
2. wzmacniają system odpornościowy organizmu
3. oczyszczają organizm
4. zapobiegają paradontozie
Bogatym źródłem składników balastowych są produkty zbożowe, świeże warzywa, jarzyny albo nasiona roślin strączkowych, owoce.
Oprócz tego, że nasza dieta powinna być urozmaicona i obfita w jak najwięcej zdrowych składników, to musimy jeszcze pamiętać o tym by jadać regularnie (4-5 posiłków w ciągu dnia) i odpowiednio dawkować ilości pokarmu. Nie zapominajmy o dostarczającym dużą ilość energii śniadaniu, natomiast kolację jedzmy lekkostrawną i nie później niż dwie godziny przed snem. Nie wolno się też przejadać, trzeba jadać z umiarem aby utrzymać stałą wagę ciała. Potrzeby żywieniowe człowieka są bardzo zmienne i zależą od wielu czynników. Płeć i wiek są wśród nich na pierwszym miejscu. Dalszym, szczególnie ważnym czynnikiem jest rodzaj pracy wykonywanej przez człowieka i poziom jego aktywności fizycznej, gdyż ciężka praca fizyczna, sport czy wysiłek umysłowy pochłaniają ogromne ilości energii.
Charakterystycznymi produktami, które mają dużą rolę w zasadach zdrowego odżywiania są: alkohole i używki (kawa i papierosy). Spożywanie napojów alkoholowych trzeba ograniczać, gdyż powodują one m.in. choroby wątroby i żołądka, odwodnienie organizmu, zaburzenia w pracy układu nerwowego. Kawa pita umiarkowanie usuwa zmęczenie i sprzyja wysiłkowi intelektualnemu. Natomiast picie kawy w nadmiarze jest przyczyną przyspieszonego bicia serca, zawrotów głowy, bezsenności, nadwyręża też system nerwowy. Palenie papierosów nie ma żadnych zalet. Niszczy ono naturalne systemy obronne organizmu, sprzyja chorobom serca i w bardzo dużym stopniu przyczynia się do zapadania na choroby nowotworowe.
Ostatnią zasadą w zdrowym odżywianiu jest umiejętność robienia zakupów. Zawsze sprawdzaj datę produkcji i datę przydatności do spożycia, a jeśli nie możesz znaleźć tych informacji na opakowaniu, to produkt bez wahania odłóż na półkę.Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
-
Darling 2.5.2010 (10:58)
1.spożywać produkty jak najmniej przetworzone, zawierające jak najmniej konserwantów;
2.dbałość o estetykę i wolne tempo żucia;
3.jeść posiłki 5 razy dziennie, co 2-3 godziny;
4.jeść przynajmniej 2 godziny przed snem;
5.higiena przygotowania i spożywania posiłków;
6.jeden ciepły posiłek w ciągu dnia:
7.ograniczenie ilości soli;
8.unikanie nadmiaru tłuszczów zwierzęcych;
9.ograniczenie używek;
10. jeść owoce i warzywa(5 razy dziennie);
11.spożyać urozmaicone posiłki;
12.wypijac co najmiej 2l wody;
13.spożywanie ryb;Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
biologia cykle rozwojowe Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: sabina16 28.4.2010 (15:55) |
Praca. Dokonaj klasyfikacji chorób człowieka.biologia Przedmiot: Biologia / Liceum | 3 rozwiązania | autor: marcysia 3.5.2010 (19:30) |
help me! biologia, grzyby!!! Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: gabi26 9.5.2010 (12:42) |
biologia praca kontrolna Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: asiulka225 13.5.2010 (14:16) |
Biologia.. Pilne . Przedmiot: Biologia / Liceum | 3 rozwiązania | autor: anitka0050 30.5.2010 (11:25) |
Podobne materiały
Przydatność 50% Biologia- odżywianie
Biologia- odżywianie Biologia / Biologia - prace przekrojowe / Biologia- odżywianie Odżywianie = samożywność (autotrofizm); cudzożywność (heterotrofizm) Przepływ energii w świecie: energia świetlna = (chlorofil)>e. Chemiczna- którą zwierzęta i ludzie wykorzystują jako zawartą w cukrach, tłuszczach i białkach występujących w tkankach roślin. Pokarm ?to...
Przydatność 55% Zagadnienia- biologia
Patogeny- czynniki wywołujące chorobę (ludzi, zwięrząt i roślin). Można je podzielić na: biologiczne; wirusy, bakterie, pierwotniaki,robaki, stawonogi i grzyby chemiczne; toksyczne związki chemiczne fizyczne; promieniowanie jonizujące Patogenność- zdolność drobnoustroju do wywoływania zmian chorobowych. Pamięć immunologiczna- zdolność limfocytów, ktore wcześniej...
Przydatność 60% Biologia - notatki
Biologia jest 31 punktów o różnych pytaniach 1. Wymień kości czaszki. Jaki typ połączenia kości tu występuje? Czaszka składa się z mózgoczaszki, która stanowi przede wszystkim ochronę mózgowia składa się z: - kości czołowej - kości skroniowych - kości ciemieniowych - kości potylicznej - kości klinowej - kości sitowej Twarzoczaszka, która chroni narządy...
Przydatność 85% Biologia - Genetyka
DNA - kwas dezoksyrybonukleinowy, zawiera informacje o wszystkich cechach organizmu, dzieli się na odcinki zwane genami. 1 gen to 1 białko lub 1 cecha. DNA mieści się w jądrze komórkowym. Złożony z nukleotydów składających się z zasady azotowej, dezyksyrybozy (cukru prostego i reszty kwasu fosforowego. Część odcinków DNA jest nośnikiem informacji genetycznej, stanowi składnik...
Przydatność 70% Biologia - Ekologia
Czynniki wpływające na rozmieszczenie organizmów: -abiotyczne- nieożywione –temperatura, światło, wilgotność, kwasowość gleby i wody -biotyczne –ożywione –grzyby, rośliny, zwierzęta, bakterie (pasożytnictwo, konkurencja ) Prawo minimum Liebieg- wzrost i rozwój zahamowany przez ten czynnik, którego jest najmniej Prawo tolerancji Shelford- niedobór jak i nadmiar...
0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań
0 0
Olka 1.5.2010 (19:17)
Zdrowe i racjonalne odżywianie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na jakość i długość życia. Właściwa dieta przekłada się na stan naszej skóry, włosów, kondycji fizycznej i psychicznej. Dzięki właściwemu dobraniu pokarmów możemy dłużej cieszyć się zdrowiem i korzystać z uroków życia.
Przygotowanie właściwej diety nie jest trudne, ale wymaga oczywiście pewnej uwagi i staranności. W komponowaniu posiłków należy zwrócić uwagę na kilka podstawowych zasad:
1. Jak jeść, to koniecznie z przyjemnością- jedzenie jest koniecznym elementem naszego życia, ale powinno być przy tym traktowane jako miły akcent; przy posiłku można bowiem wypocząć, spędzić miło czas z rodziną i przyjaciółmi; warto dołożyć wielu starań, by posiłek był wydarzeniem dnia ( szczególnie obiad); bardzo często ludzie są zapracowani, zabiegani i zajęci załatwianiem codziennych spraw; warto postarać się, żeby choć na czas posiłku zapomnieć na chwilę o codziennych problemach; jedzeniem trzeba się rozkoszować; należy patrzeć na talerz i myśleć o tym, co się je; każdy kęs powinien być dobrze przerzuty; warto też dołożyć starania, żeby posiłek wyglądał ciekawie i apetycznie;
2. Jedzenie powinno być urozmaicane- pierwszą i podstawową zasadą w odżywianiu jest różnorodność; im bogatszy wachlarz dostarczanych produktów, tym większe prawdopodobieństwo, że nasz organizm dostaje wszystkie niezbędne składniki odżywcze; każda- nawet najbardziej wyszukana potrawa- po pewnym czasie może stać się nudna i nieciekawa; układając menu koniecznie trzeba wprowadzać dużo różnych potraw;
3. Posiłki powinny być spożywane o ustalonych porach- przeciętny człowiek jada o bardzo różnych porach, najczęściej wtedy, gdy ma czas i jest głodny; tymczasem przestrzeganie zasady jadania o zwykłych porach ma ogromne znaczenie;
4. Tylko trzy posiłki dziennie- jedną z ważniejszych zasad prawidłowego odżywiania jest przestrzeganie określonej liczby posiłków w ciągu dnia; dietetycy twierdzą, że człowiekowi wystarczą trzy główne posiłki w ciągu dnia- śniadanie, obiad i kolacja; dopuszczalne jest także drugie śniadanie i podwieczorek; ważne jest przy tym, by śniadanie i obiad był obfite, kolacja natomiast powinna być lekka; przekąski między posiłkami odpowiedzialne są przede wszystkim za kalorie, których nie jesteśmy w stanie spalić; jedzenie pięciu posiłków dziennie jest zdecydowanie zdrowsze, niż trzech bardziej obfitych; mniejsze posiłki, a częstsze są znacznie lepsze i nie dostarczają dużej, jednorazowej dawki kalorii; żołądek w ten sposób nie zostaje zbyt obciążony i nie musi cały czas zajmować się trawieniem;
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie