Treść zadania
Autor: Misiek-19 Dodano: 10.12.2010 (20:27)
Prosze o pilne rozwiazanie zadanie to ważne dlamnie;] pozdrawiam o to one
Opisz znaczenie witamin - A,D,E,K oraz witaminę B
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
Fee007 10.12.2010 (20:52)
a - jej niedobór może powodować pogorszenie wzroku, np. kurzą ślepotę, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wielu tkanek nabłonkowych, pozwala utrzymać prawidłowy stan skóry, paznokci itp.
b - jej brak powoduje porażenie nerwów obwodowych i niedowłady. W organizmie ważną rolę pełni kompleks witamin b, ponieważ mają wpływ na cały metabolizm komórkowy, a także są podstawą wszystkich procesów odbywających się w organizmie.
d - odgrywają niezwylke ważną rolę w prawidłowym wykonywaniu funkcji fizjologicznych organizmu, lecz przede wszystkim w gospodarce wapniowo- fosforanowej, a także odpowiadają za tkanki budujące kości. Ma także dobry wpływ na układ nerwowy, bo regeneruje neurony.
e - bierze udział w odżywianiu komórek. Wzmacnia naczynia krwionośne oraz zapobiego zbyt wczesnemu rozpadowi erytrocytów.
k - przedewszystkim jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnienie krwi, dlatego jej niedobów może prowadzić do krwotoków wewnętrznych ( prowadzących nawet do śmierci), a także do spowolnienia procesów gojenia. Jest także ważnym elementem gospodarki wapniowej, więc jej niedobór powoduje zaburzenia w, np rośnięciu kościDodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
zadanie na cała strone A5-rozwinac mysl Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: czakson 29.3.2010 (18:32) |
zadanie na cała strone A5-rozwinac mysl Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: czakson 29.3.2010 (18:32) |
Pozytywny i negatywny wpływ człowieka na łąki. Bardzo pilne proszę o Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 4 rozwiązania | autor: lusiX 12.4.2010 (22:07) |
Zadanie 23. Jakiego pierwiastka dostarczymy roślinom, stosując saletrę Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 5 rozwiązań | autor: _Angel_ 16.4.2010 (17:06) |
Zadanie 23. Jakiego pierwiastka dostarczymy roślinom, stosując saletrę Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: _Angel_ 16.4.2010 (17:06) |
Podobne materiały
Przydatność 55% Analiza Finansowa- zadanie
praca w załącznikach
Przydatność 80% Zadanie z fizy
1.46 Z ciała o masie m1= 11000kg następuje strzał w kierunku poziomym. Masa pocisku wynosi m2= 54kg. Oblicz prędkość, z jaką działo zostaje odrzucone wstecz, jeśli prędkość pocisku wynosi v2= 900 m/s. m1= 11000 kg m2= 54 kg v1 = ? v2 = 900 m/s Po = Pk Po=(m1+m2)* V V= 0 – na początku działo jest w spoczynku 0=m2*v2 – m1*v1 m1*v1 = m2*v2 v1=...
Przydatność 75% Zadanie inspektora BHP
JAK ROZUMIESZ ROLE I ZADANIA INSPEKTORA BHP W TWOIM ZAKŁADZNIE Inspektor BHP w zakładzie pracy pełni role doradcze i kontrolne. Podstawowym zadaniem pełniącej role BHP w zakładzi jest okresowa analiza stanu bezpieczeństwa i higieny pracy. Inspektor slużby BHP jest zobowiązany do sporządzenia i przedstawiania pracodawcy co najmniej raz w roku okresowych analiz stanu...
Przydatność 90% Zadanie z weryfikacji hipotez
Ustalono na podstawie analizy kosztów, że będzie się opłacać się wybudowanie motelu przy trasie komunikacyjnej, jeśli będzie przejeżdżać tą trasą więcej niż 800 samochodów dziennie. W losowe wybrane dni roku liczono ilość przejeżdżających samochodów. Otrzymano następujące rezultaty: 792, 810, 820, 886, 910, 840, 1025, 790, 972, 830, 810, 780, 815, 954, 810, 930, 820. Na...
Przydatność 50% Zadanie z prawdopodobieństwa
Losujemy 5 liczb z 42. Określić prawdopodobieństwo, że wśród tych pięciu wylosowanych liczby trafimy 'trójkę'. Ile razy to prawdopodobieństwo jest większe od wylosowania 'czwórki' i 'piątki'?
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
adamek94 10.12.2010 (21:03)
Witamina A: witamina rozpuszczalna w tłuszczach , znajduje się w wątrobie , jajach, maśle, mleku, jarzynach i warzywach zawieraj ących karotenoidy - np marchew i pomidory. Niedobór powoduje:
- ślepotę zmierzchową ( kurzą ślepotę)
- zanikanie nabłonków i łuszczenie się skóry
- wypadanie włosów , zmian zabarwienia skóry
Witamina D - witamina rozpuszczalna w tłuszczach , znajduje się w trobie, mleku, jajach drożdżach , maśle , tranie , jest niezbędna do normalnego wzrostu kości , wpływa na gospodarkę wapniową ( wzmaga wchłanianie wapnia w jelitach ) . Niedobów powoduje u dzieci krzywicę ( deformację kości)
Witamina E - witamina rozpuszczalna w tłuszczach, żródłem są oleje roślinne ( sojowy , słonecznikowy) , orzechy , kiełki pszenicy , pestki dyni , wątroba , jaja, ryby. Niedobór powoduje obniżenie płodności i osłabienie mięśni
Witamina K - witamina rozpuszczalna w tłuszczach , ważna w krzepnięciu krwi. Zwykle zapotrzebowanie pokrywane jest przez produkcję bakterii flory jelitowej , witamina ta jest produkowan w jelicie grubym. Niedobór witaminy powoduje wydłużanie czasu krzepnięcia krwi , podatność na krwotoki
Witamina B - rozpuszczalna w wodzie.
Wyróżniamy witaminę B1 , B2, B6 , B11 i B12
Witamina B1:jest w watrobie, miesie, drożdżach , nieoczyszczonych ziarnach zbóż. Niedobór powoduje chorobę beri-beri ( bóle rąk, nóg, drżenie i osłabienie mięśni, niewydolność układu krążenia.
Witamina B2 - spełnia podobną rolę do witaminy PP, bierze udział w reakcjach utleniania w komórkach , żródłem są sery, wątroba , jaja mleko . Niedobór powoduje zapalenie skóry i pękanie kącików ust a przy znacznych niedoborach obniżenie sprawnośći umysłowej.
Witamina B6 jest w wątrobie, mięsie , jajach, warzywach , bananach i roślinach strączkowych . Współtworzy niebiałkowy składnik enzymów przetwarzających aminokwasy. Niedobór jest rzadko stwierdzany , brak powoduje stany zapalne skóry i nadmierną pobudliwość.
Witamina B11 ( kwas foliowy) - podstawowe żródło to bakterie flory jelitowej , nieoczyszczone ziarna zbóż, drożdże, jarzyny liściaste. Bardzo ważna dla kobiet w ciąży.Niedobór powoduje zakłocenie procesu krwiotwórczego prowadzące do anemii, a u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko wad płodu.
Witamina B12 - podstawowe żródło to bakterie flory jelitowej , wątroba , jaja Niedobór powoduje anemię złośliwą na skutek zahamowania produkcji krwinek czerwonych ( podobnie jak w przypadku witaminy B11 ) , deficyty stwierdza się także u wegetarian
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie