Treść zadania
Autor: EdkaxXx Dodano: 2.12.2010 (15:36)
z podanych organizmów żywych ułóż łańcuchy pokarmowe: śledź, kornik, bakterie, bażant, opadłe liście, mysz, kret, ziemniak, foka, bakterie, stonka, dzięcioł, bakterie, dżdżownica, plankton, lis, myszołów, dąb, bakterie, pszenica, jastrząb, bakterie
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
13kingulkas13 2.12.2010 (15:51)
bakterie przetważają się w plankton a plankton zaraża opadłe liście liście opadły z dębu w dębie mieszka dzięcioł dzięcioł je dżydzownice i z dzrew wybawia i zjada korniki dzydzownice zjada mysz oraz kret mysz zjada jastrząb .
PROSZĘ NAJLEPSZA ! :*Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
Do podanych funkcji dopisz nazwy układów , które współpracują przy ich Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: konan333 13.9.2010 (16:29) |
Ułóż łańcuchy pokarmowe z nastepujących zwierząt i Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: Misia101 24.10.2010 (13:03) |
Biologia ! 1. Na czym polegają nietypowe zwyczaje pokarmowe u tasiemca. 2. Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: annusia15 26.10.2010 (16:06) |
Wpisz cechy bakterii, które pozwalają im na zasilanie podanych środowisk Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: Oliwia262 2.11.2010 (18:28) |
potrzebne na jutro. prosze chociaz o jednen z 3 podanych tematów. Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: bunia9088 3.11.2010 (20:07) |
Podobne materiały
Przydatność 55% Zatrucia pokarmowe
Ostre ,zwykle gwałtowne dolegliwości żołądkowo -jelitowe,występujące w stosunkowo krótkim czasie po dostaniu się do przewodu pokarmowego szkodliwych czynników biologicznych lub chemicznych. Okres wylęgania zatruć pokarmowych zakaźnych zwłaszcza bakteryjnych jest krótki - zwykle od kilku do kilkunastu godzin. Każde zatrucie pokarmowe może być groźne ,szczególnie dla...
Przydatność 70% Składniki pokarmowe
Wśród składników pokarmowych wyróżniamy: składniki budulcowe: białka, mineralne składniki, energetyczne: węglowodany, tłuszcze, regulujące: witaminy, woda. Wszystkie one są nam bardzo potrzebne do życia. Odżywianie jest to dostarczenie owych składników do każdej żywej komórki. Jedne są odpowiedzialne za nasz wzrok, a inne za wzrost. A oto i one: WŚRÓD SKŁADNIKÓW...
Przydatność 60% Składniki pokarmowe
Składniki pokarmowe - Białka - Tłuszcze - Węglowodany - składniki odżywcze - Witaminy - Składniki mineralne - Woda - Kwasy organiczne Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uzyskania pełnowartościowego wyrobu gotowego, będącego produktem gotowym. Podział i rola składników pokarmowych żywności. Człowiek...
Przydatność 70% Składniki pokarmowe
1. Składniki pokarmowe : Cukry Są to węglowodany . Cukry są głównym źródłem energii dla organizmu. Skrobia Glukoza Glikogen. Glikogen jest odkładany w mięśniach i w wątrobie. Przykłady produktów z zawartością skrobi: makaron, ziemniaki, pieczywo, kasza, rośliny strączkowe. Błonnik jest też cukrem. Pomaga w trawieniu pokarmów....
Przydatność 65% Składniki pokarmowe
Do czego służą poszczególne składniki pokarmowe i w jakich są produktach? ● Białka to składnik niezbędny do budowy organizmu. Szczególnie ważną rolę odgrywają w okresie wzrostu. Najwięcej białka jest w mleku i jego przetworach, a także w rybach, mięsie, fasoli, grochu. ● Sole mineralne to ważny składnik budulcowy kości i zębów. Znajdują się w owocach,...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
paula_220 2.12.2010 (15:55)
plankton < ----- śledź <------ foka
dąb <----- kornik < ---- dzięcioł
opadłe liście <--- dżdżownica < ---- kret
bakterie <--- ziemniak <---- mysz <--- bażant <--- lis
pszenica < ----- myszołów <---- jastrząb
Więcej nie wiem, ale to i tak dużo liczę na naj ;*;*;*
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie