Treść zadania

EdkaxXx

z podanych organizmów żywych ułóż łańcuchy pokarmowe: śledź, kornik, bakterie, bażant, opadłe liście, mysz, kret, ziemniak, foka, bakterie, stonka, dzięcioł, bakterie, dżdżownica, plankton, lis, myszołów, dąb, bakterie, pszenica, jastrząb, bakterie

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    plankton < ----- śledź <------ foka
    dąb <----- kornik < ---- dzięcioł
    opadłe liście <--- dżdżownica < ---- kret
    bakterie <--- ziemniak <---- mysz <--- bażant <--- lis
    pszenica < ----- myszołów <---- jastrząb

    Więcej nie wiem, ale to i tak dużo liczę na naj ;*;*;*

Rozwiązania

  • 13kingulkas13

    bakterie przetważają się w plankton a plankton zaraża opadłe liście liście opadły z dębu w dębie mieszka dzięcioł dzięcioł je dżydzownice i z dzrew wybawia i zjada korniki dzydzownice zjada mysz oraz kret mysz zjada jastrząb .
    PROSZĘ NAJLEPSZA ! :*

Podobne materiały

Przydatność 55% Zatrucia pokarmowe

Ostre ,zwykle gwałtowne dolegliwości żołądkowo -jelitowe,występujące w stosunkowo krótkim czasie po dostaniu się do przewodu pokarmowego szkodliwych czynników biologicznych lub chemicznych. Okres wylęgania zatruć pokarmowych zakaźnych zwłaszcza bakteryjnych jest krótki - zwykle od kilku do kilkunastu godzin. Każde zatrucie pokarmowe może być groźne ,szczególnie dla...

Przydatność 70% Składniki pokarmowe

Wśród składników pokarmowych wyróżniamy: składniki budulcowe: białka, mineralne składniki, energetyczne: węglowodany, tłuszcze, regulujące: witaminy, woda. Wszystkie one są nam bardzo potrzebne do życia. Odżywianie jest to dostarczenie owych składników do każdej żywej komórki. Jedne są odpowiedzialne za nasz wzrok, a inne za wzrost. A oto i one: WŚRÓD SKŁADNIKÓW...

Przydatność 60% Składniki pokarmowe

Składniki pokarmowe - Białka - Tłuszcze - Węglowodany - składniki odżywcze - Witaminy - Składniki mineralne - Woda - Kwasy organiczne Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uzyskania pełnowartościowego wyrobu gotowego, będącego produktem gotowym. Podział i rola składników pokarmowych żywności. Człowiek...

Przydatność 70% Składniki pokarmowe

1. Składniki pokarmowe : Cukry Są to węglowodany . Cukry są głównym źródłem energii dla organizmu. Skrobia Glukoza Glikogen. Glikogen jest odkładany w mięśniach i w wątrobie. Przykłady produktów z zawartością skrobi: makaron, ziemniaki, pieczywo, kasza, rośliny strączkowe. Błonnik jest też cukrem. Pomaga w trawieniu pokarmów....

Przydatność 65% Składniki pokarmowe

Do czego służą poszczególne składniki pokarmowe i w jakich są produktach? ● Białka to składnik niezbędny do budowy organizmu. Szczególnie ważną rolę odgrywają w okresie wzrostu. Najwięcej białka jest w mleku i jego przetworach, a także w rybach, mięsie, fasoli, grochu. ● Sole mineralne to ważny składnik budulcowy kości i zębów. Znajdują się w owocach,...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji