Treść zadania

POZDROPOZDRO

pomocy ... na jutro :*

1. napisz przepis na ulubioną potrawę. po polsku i po angielsku .
pomocy !!!

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 2 0

    Skałdaniki :

    * posiekana kapusta kiszona i słodka,
    * esencjonalny bulion,
    * czerwone peklowane mięso ( powinno ono stanowić 30% użytego do bigosu mięsa),
    * dziczyzna,
    * mięsa pieczone i gotowane (wieprzowe, wołowe)
    * tłusty drób (mięso kacze i z gęsi)
    * kości wędzone (do bulionu)
    * słonina (do przesmażania z mięsem)
    * przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, całe ziarenka pieprzu, kminek, jałowiec, tymianek, majeranek
    * grzyby suszone
    * jabłka, odmiany polskie winne (antonówka, szara reneta)
    * cebula
    * suszone śliwki


    Sposób przyrządzania:

    1) Przygotować wywar z wędzonych kości (schab, żeberka).

    2) Posiekaną kapustę kiszoną i słodką łączymy w dowolnych proporcjach (w zależności od uznania) i dodajemy do bulionu. Wraz z kapustą dodajemy obrane, pozbawione gniazd i pokrojone jabłka.

    3) Do wywaru z kapusty dodajemy w pierwszej kolejności mięsa pieczone i gotowane, a następnie mięso wołowe. Mięso powinno być wcześniej przesmażone ze słoniną oraz posiekaną w pióra cebulą.

    4) Do bigosu dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, całe ziarenka pieprzu, a także kminek jałowiec, tymianek i majeranek.

    5) Bardzo ważne jest dodanie suszonych, obgotowanych i pokrojonych grzybów. Wywar z grzybów pozostawiamy do podlania bigosu.

    6) Następnie dodajemy suszone śliwki polskie, uprzednio namoczone.

    7) Bigos należy posolić, lecz trzeba uważać by nie przesadzić, gdyż dodane wcześniej składniki były już solone (mięsa).

    8) Pod koniec duszenia lub już na talerzu bigos przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

    9) Nie należy zapominać o staropolskim przysłowiu, że „Bigos to wczorajsza potrawa” i że tylko „Odgrzewany bigos jest smaczny”! Dlatego też należy go przygotować wcześniej; dobrze jest przełożyć później do kamiennego garnka i wstawić do lodówki, a nawet zamrozić; odgrzewać można w całości lub porcjami. Dawniej mawiano, że dopiero „przegryziony” co najmniej 6-8 dniowy bigos najwspanialej uwydatnia swój smak i aromat.

    Przedstawione wyżej składniki i sposób przygotowania stanowią obowiązujący kanon tradycyjnego polskiego bigosu. Oczywiście uznaje się regionalne odmiany tej potrawy, w których proporcje składników zależą od gustów, upodobań i tradycji mieszkańców danego regionu.

    Wielka ilość składników, używanych do gotowania bigosu, upoważnia do stosowania innych dodatków i przypraw poza tymi, które określa kanon. Dla nadania bigosowi specyficznego, wyrafinowanego smaku można dodawać:

    * musztardę sarepską,
    * miód, np. gryczany,
    * wino lub nalewki,
    * rodzynki,
    * pomidory lub przecier pomidorowy.

Rozwiązania

  • agunia128

    A recipe for an omelette
    ingredients:
    2 egg whites
    1 whole egg
    2 tablespoons of cold water
    pinch of salt
    1 tablespoon of oil

    Beat eggs, water and salt with a fork intil forthy. Place an omelette pan over a medium heat. Add oil. Pour the egg mixture into the pan. With one hand move the pan back and forth. When the omeletts is almost cooked, turn it over and then place it on a plate. you mayy add any of these fillings before folding: low-fat chese or ham.

Podobne zadania

olinkowa249 opis tygrysa po angielsku i polsku szybko !!!!!!! Przedmiot: Język angielski / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: olinkowa249 8.4.2010 (18:37)
masuo pomożecie ? baardzo pilne na jutro ; D Przedmiot: Język angielski / Gimnazjum 3 rozwiązania autor: masuo 11.4.2010 (14:48)
weronka49 wypracowanie po angielski pomocy Przedmiot: Język angielski / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: weronka49 18.4.2010 (20:10)
mrowazgr Pilne na jutro Przedmiot: Język angielski / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: mrowazgr 21.4.2010 (19:55)
tulipann4 napisz 5 zdań o swoich planach. Użyj wyrażeń z ramki. Przedmiot: Język angielski / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: tulipann4 22.4.2010 (16:47)

Podobne materiały

Przydatność 75% Przepis na potrawe po angielsku

Pasta with delicious sauce Components: ? 50 dag of pasta ? 50 dag of mince meat ? 1 can of tomato pomance ? 1 big onion ? 3 spoons of olive oil ? 2 spoons of flour ? Cayenne ? Pepper ? Salt ? Herbs ? Green parsley Recipe: To give meat good taste use cayenne, pepper and salt. Put small pieces of mince meat on hot oil and fry it for some time. Next cut onion and add it to meat. When onion gets...

Przydatność 50% Przepis

PANCAKES WITH SPINACH Dough: 1 dag yeast 15 dag of wheat flour 4 eggs 1 glass of milk 1 glass of sugar, salt 3 spoons of oil to grease the dish 1 spoon of butter Filling: 50 dag of frozen spinach 10 dag of smoked ham ½ glass of milk 1 clove of garlic 3 spoons of butter 2 spons of wheat flour 10 dag of grated cheese, salt How to prepare dough: add flow to milk...

Przydatność 65% Przepis

Leczo Sauce Ingredients: • Pasta • Olive oil • Peppers • Tomatos • Mushrooms • Zucchinis • Onions • Chicken • Spice To do: Peel muchrooms, and cute into cube. Peel and dice onions. Add olive oil into pot. Add onion and stir until golden. Cut chicken into the pices. Add chicken to the pot and fry with onion. Cut pepper into the Cube and add to pot. Stir(ster)...

Przydatność 55% Napisz pocztówke do kolegi z Anglii: 1. Napisz o pogodzie. 2. Co zazwyczaj robisz. 3. Co robiłaś wczoraj. 4. Co będziesz robić jutro.

Hello Kasia, I'm in Rome now. The weather is beautiful. It is sunny and hot. I usually swimm and sunbeaching at the beach. Yesterday I was sightseeing the city. I saw many besutiful bildings. Tommorow I will be back to Poland. See you soon. Best wishes! Monika

Przydatność 70% Szkodliwość potraw grillowanych

POTRAWY GRILLOWANIE Mogłoby się wydawać, że grillowane mięso niczym nie różni się od tego pieczonego. Dlatego też wielu z nas nieświadomie spożywa jego nadmierne ilości. Prawdą natomiast jest, że podczas grillowania wydzielają się toksyczne związki, które przyczyniają się miedzy innymi do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka. Nie jesteśmy w stanie temu zapobiec, ale...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji