Treść zadania
Autor: Steel1993 Dodano: 23.11.2010 (22:25)
Wymień substancje,które w nefronie podlegają procesom:
filtracji
resorpcji
sekrecji
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
W jakich produktach spożywczych znajdują się substancje zagęszczające? Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: fasolka167 25.11.2010 (16:58) |
W skład moczu pierwotnego wchodzą następujące substancje woda,mocznik,sole Przedmiot: Biologia / Liceum | 3 rozwiązania | autor: ania_7505 4.3.2011 (17:03) |
Wydalane z organizmu substancje powstały podczas uwalniania energii,czyli są Przedmiot: Biologia / Liceum | 3 rozwiązania | autor: ania_7505 4.3.2011 (17:11) |
Podobne materiały
Przydatność 70% Powstawanie moczu w nefronie.
W korze nerki zlokalizowane są kora i ciałka nerki, a w rdzeniu pętla nefronu i kanaliki zbiorcze. Mocz powstaje w nefronie podczas: filtracji, resorpcji zwrotnej i sekrecji. Filtracja – przesączanie: Ponieważ tętniczka doprowadzająca mocz jest większa to w nerce panuje większe ciśnienie krwi, które powoduje przesączanie się osocza krwi do torebki nefronu. Nie przesączają...
Przydatność 75% Substancje psychoaktywne
Substancje psychoaktywne Uzależnienie fizjologiczne, zwane też czasem fizycznym, jest to nabyta silna potrzeba stałego zażywania jakiejś substancji odczuwana jako szereg dolegliwości fizycznych (np. bóle, biegunki, uczucie zimna, wymioty, drżenia mięśni, bezsenność). Zaprzestanie jej zażywania (odstawienie) prowadzi do wystąpienia zespołu objawów, które określa się jako...
Przydatność 65% Substancje zapasowe u roślin
Substancje zapasowe u roślin, związki chemiczne syntetyzowane przez rośliny, pełniące rolę źródła energii lub budulca. Substancje zapasowe występują we wszystkich komórkach roślin jako produkty przemiany materii, a ponadto są magazynowane w specjalnych tkankach spichrzowych zlokalizowanych w organach spichrzowych. Do najważniejszych substancji zapasowych należą: cukry proste...
Przydatność 60% Substancje trujące w kosmetykach
Zwyczajne mydło nie wystarczy. Oczyszczamy się za pomocą peelingu do twarzy i ciała i osuszamy skórę, po czym namaszczamy się odżywczymi kremami. Jeszcze dezodorant, aby zamaskować naturalną woń ciała (naturalna woń potu, który pojawia się po ciężkiej pracy) i na koniec kropelka perfum lub wody po goleniu. W przypadku około połowy naszej dorosłej i nastoletniej populacji -...
Przydatność 80% Substancje dodawane do żywności
Kiedyś w większości domów były wędzarnie, gdzie w aromatycznym dymie, np. z jałowca przygotowywano kiełbasy, szynki, boczek. Potem podwieszone pod sufitem na strychu mogły czekać na zjedzenie nawet kilka miesięcy. Beczki z kiszonymi ogórkami i kapustą zatapiano w stawie na całą zimę. Wiele produktów przechowywano w tzw. lodowniach, czyli wykopanych w ziemi piwnicach...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
colie1993 24.11.2010 (16:15)
filtracja-sole mineralne, woda, glukoza, mocznik
resorpcja-woda, glukoza, aminokwasy
sekrecja-sulfonamidy
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie