Treść zadania

Linka94

Blaszana forma do ciasta ma w przekroju trapez o wymiarach : krótsza podstawa= 6cm dłuższa =10cm kąt przy dłuższej =45 stopni. długość formy = 2dm.
oblicz ile dm sześciennych zmieści się w takiej formie?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Interesujące zadanie...
    A więc tak:
    Aby obliczyć pole podstawy zkorzystamy ze wzoru na trójkąt(obliczymy wysokość trapezu):
    Jeżeli trójkąt ma 90, 45 , 45 stopni to jego boki to a,a i a pierwiastek2,
    Nasze h to a pierwiastejk 2
    h= 2pierwiastek 2 (bo 10 - 6= 4 4/ 2 = 2)
    pole (a+b)*h/2
    P=10 + 6 * 2pierwiastek 2 / 2= 16 pierwiastek2
    V= Pp * H
    V= 16pierwiastek 2 * 20= 320pierwiastek2 {cm3}
    320 * 1,41=451 {cm3}= 0,451dm3
    Odp. Objętość wynosi 0,451 l.

Rozwiązania

Podobne zadania

kilk22020 Prostopadłościenne pudełko o wymiarach 4 cm x 30cm x 0,2m wypełnione Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: kilk22020 12.4.2010 (19:53)
bloom44 Ile klocków o wymiarach 30mm x 15mm x 8mm wystarczyłoby do zbudowania Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 4 rozwiązania autor: bloom44 26.4.2010 (15:30)
kocisko Podstawą graniastosłupa jest trapez równoramienny nie będący Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: kocisko 8.5.2010 (21:56)
pestkaa Podstawą graniastosłupa jest trapez równoramienny nie bedący Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: pestkaa 9.5.2010 (11:40)
Zabloc Trapez równoramienny Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: Zabloc 9.5.2010 (17:41)

Podobne materiały

Przydatność 70% Produkcja ciasta kruchego

Ciasto kruche otrzymuje się z połączenia w jednorodną masę mąki, tłuszczu i cukru. Stosując tylko te surowce w proporcji wynoszącej odpowiednio 3:2:1 części wagowych można nie dodawać do ciasta chemicznych środków spulchniających. Do wytwarzania ciast kruchych, oprócz wymienionych surowców, można stosować również jaja, mleko, syrop ziemniaczany i chemiczne środki...

Przydatność 50% Ciasta zarabiane na stolnicy

1.Asortyment ciasta zarabianych na stolnicy: a)kluski krajane b)makarony c)łazanki d)zacierki e)pierogi 2.Surowce podstawowe: a)mąka pszenna oraz płyn (woda,mleko lub jaja);ciasta te można wyrabiać z dodatkiem wody gdyż duża ilość glutenu nadaje ciastu sprężystość i zapobiega rozgotowaniu 3.Asortyment potraw z ciasta wyrabianego na stolnicy: a)zacierka skubana...

Przydatność 85% Ciasta kruche i półkruche

1.Charakterystyka ciast kruchych-ciasta,które odznaczają się bardzo dużą kruchością,która zależy od zawartości tłuszczu.Zawartość tłuszczu w ciastach kruchych wynosi od 50-100% są to ciasta wysoko tłuszczowe. 2.Surowce podstawowe do produkcji ciast kruchych. a)mąka pszenna b)tłuszcz 50-100% c)jaja (same żółtka lub żółtka ugotowane ale przetarte przez sito)...

Przydatność 60% Maszyny wykorzystywane do obróbki ciasta

Sposród maszyn wykorzystywanych do obróbki ciasta możemy wyróżnic takie jak : dzielarka, miesiarka, piece termoolejowe, wydłuzarki, wagodzielarki, krajalnica. Dzielarka dzięki dwupasmowemu i grawitacyjnemu systemowi dzielenia wykorzystuje maksymalnie swoje możliwości. Dzielarka dokładnie porcjuje rozwałkowane ciasto na żądaną masę lub długość. System dzielenia ciasta daje...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji