Treść zadania
Autor: baguvic Dodano: 21.11.2010 (10:15)
Harcerze ugotowali 10 litrów grochówki. Zupa była bardzo gęsta , więc dolali jeszcze 3,4 litra wody. Każdy z harcerzy zjadł po 1/5 litra zupy. W garnku zostało jeszcze 3,8 litra grochówki. Ile było harcerzy?
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
totuuuiii 21.11.2010 (10:18)
10 litrów +3,4 litra=13,4 litra tyle było zupy na początku
13,4 litra-3,8 litra=9,6 litra tyle zjedli harcerze zupy
Każdy zjadł 1/5 więc 9,6litra :5=1,92 litra
Odp: Każdy z harcerzy zjadł 1,92 litra zupy.
:-)Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
Błagam... BARDZO PROSTE ZADANKA... Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: olusiek16 6.4.2010 (19:33) |
bardzo pilne Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: sylwia987 24.4.2010 (10:35) |
bardzo prosze potrzebne na dziś Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: konrad123 26.4.2010 (16:47) |
bardzo pilne!!!!!!!!!!!!!! Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: sylwia987 26.4.2010 (19:46) |
Ludzie bardzo trudne Zadanie pomóżcie Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: patrykkocvr 6.5.2010 (16:59) |
Podobne materiały
Przydatność 100% Harcerz służy ojczyźnie
Harcerz służy ojczyźnie i dla niej sumiennie spełnia swoje obowiązki. Powinien być on pożyteczny i pomagać innym ludziom, którzy tej pomocy potrzebują. Dla harcerza służenie ojczyźnie jest najważniejszą rzeczą. Uważa to jako główny cel życiowy. Harcerz służy ojczyźnie, bo ją kocha i oddał by za nią życie. Dla nich podczas II wojny światowej jak i teraz te słowa...
Przydatność 75% Zupa jako potrawa.Zastosowanie zup w gastronomii
1.Wywar-stanowi podstawę zup i sosów.Wywar powstaje na skutek dyfuzji i osmozy, składników odżywczych z warzyw,kości,grzybów i owoców.Wartość odżywcza wywaru zależy od doboru surowców,stopnia rozdrobnienia oraz sposobu i czasu gotowania. 2.Podział wywarów: a)wywar jarski (warzywny) b)kostno-jarski c)wywar z grzybów świeżych lub suszonych d)wywar z owoców świeżych lub...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
Olii268 21.11.2010 (10:25)
10l + 3,4l= 13,4l - zupa po dolaniu
13,4l - 3,8l= 9,6l - zupa którą zjedli harcerze
1/5= 0,20
9,6l : 0,20= 48
Odp.: Było 48 harcerzy.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie