Treść zadania
Autor: Gosiaczek5222 Dodano: 19.11.2010 (17:55)
Potrzebuje historie patelni bardzo proszę o pomoc .
Kiedy powstały pierwsze itp .
Z góry dzięki :):)
Pytanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsza odpowiedź
Odpowiedzi
Podobne pytania
Z Pod. Ekonomii :P Co oznacza pytanie "kiedy produkować" max. Przedmiot: Inne / Po szkole | 1 odpowiedź | autor: vandal 14.9.2010 (19:13) |
Bardzo pilne Daje NAJ Przedmiot: Inne / Po szkole | 2 odpowiedzi | autor: cs2000 17.9.2010 (16:25) |
Kiedy zmieniamy czas na zimowy ? ; ) Przedmiot: Inne / Po szkole | 9 odpowiedzi | autor: Dan94 22.9.2010 (10:35) |
TECHNIKA prosze o pomoc Przedmiot: Inne / Po szkole | 3 odpowiedzi | autor: aresikdresik 22.9.2010 (16:17) |
PŻC-podstawy żywienia człowieka dam naj*za pierwsze Przedmiot: Inne / Po szkole | 2 odpowiedzi | autor: Martyna111198 22.9.2010 (19:27) |
Podobne materiały
Przydatność 100% The history of
It was a warm, dark evenings in June, on Friday. It was 3 o'clock when adults were going home from work and teenagers were going home from school. Everybody were pleased, because holidays began from next day. Natalie walked to school and she was a good pupil, even she was the best in class. She brought certificate with distinction every year, she won different competitions, but her parents...
Przydatność 100% History of Snowboard
Over the years, snowboarding has evolved tremendously. From the first surf-like boards, made up of plastic,fiber-glass, and wood,to asymetric models or freestyle experiments,we- at some firms are proud to have been there from the beginning. The first boards were developedfor powder, with metallic fins and rudimentary bindings. Not the cap-like structure used in the first commercial models!...
Przydatność 100% The history of gravitacion
The Ancients Gravity is a force of attraction between all matter. It is the weakest known force in nature, but it still manages to hold galaxies like the one shown in this image and the solar system together. The ancient Greek philosophers thought that the motions of the stars and planets were totally unrelated to events on the earth. The heavens were the realm of the gods, where everything...
Przydatność 65% Człowiek potrzebuje wiary – człowiek potrzebuje Boga
Motto: „Człowiek potrzebuje wiary – człowiek potrzebuje Boga.” Szanowni zebrani, koleżanki i koledzy chciałbym dzisiaj wypowiedzieć się na temat potrzeby wiary a w szczególności wiary w Boga. Trudno nawet dokładnie zdefiniować kim jest Bóg? Wiemy, że podobno jest dobry, sprawiedliwy, miłosierny, ale czy On naprawdę jest? Żeby żyć musimy oddychać, jeść, pić,...
Przydatność 75% Czy człowiek potrzebuje zmian?
Czy człowiek potrzebuje zmian? Otóż uważam, że owszem. Ludzie, gdy nie zmieniają się, swojego stylu ubierania się, pracy, otoczenia, czy miejsca zamieszkania, mają wrażenie, iż nie rozwijają się. Często boimy się zmian, tego, że gdy już się na nie zdecydujemy, to okaże się ona zmianą na gorsze. Fakt, że ktoś staje się inny lub coś staje inne niż dotychczas przeraża...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
malina1 19.11.2010 (18:00)
Niejeden powie: „co to za temat?”, a okazuje się, że bardzo ważny, bo patelnia to absolutnie podstawowy sprzęt kuchenny, więcej nawet – to królowa naczyń i żadna porządna kuchnia się obejść bez niej nie może! Oczywiście pod warunkiem, że jest to dobra patelnia, do której nic nie przywiera i nic się na niej nie przypala.
Czasy, kiedy nasze babcie same co sobotę robiły makaron na niedzielny obiad, a nasi rodzice z wypiekami na twarzy patrzyli na pierwszy krok ludzkości w kosmosie, dawno już minął, tak samo jak patelnie, które kiedyś były uważane za najlepsze - czyli te, mocno już „wypalone”, również era patelni „cygańskich” odeszła w zapomnienie, z tej prostej przyczyny, że były one bardzo „tłuszczolubne”, a jak wiadomo tłuszcz nie jest najlepszym przyjacielem człowieka. Nikt wtedy też nie śnił o powłoce chroniącej przed przywieraniem i pozwalającej smażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Bo teflon w tym czasie był najpilniej strzeżonym wynalazkiem znanym garstce fachowców z NASA. W końcu jednak i on trafił pod strzechy, zwiększając komfort oraz przyjemność przyrządzania dań. I tak kosmiczna technologia stała się sprzymierzeńcem kucharzy, pań domu i amatorów gotowania.
Ale wracając do naszej patelni, doczekaliśmy czasów, kiedy naczynie nie odkształca się pod wpływem wysokich temperatur, a smażone potrawy nie przywierają nawet wtedy, gdy na dnie znajduje się niewielka nawet ilość tłuszczu.
Na rynku znajduje się kilka rodzajów patelni. Jeżeli używamy aluminiowych, warto zapamiętać, że przed smażeniem rozgrzewamy pustą patelnię. Aby sprawdzić temperaturę, wystarczy kapnąć na dno odrobiną wody, jeżeli kropla zaczyna "tańczyć", oznacza to, że patelnia jest odpowiednio rozgrzana i dopiero wtedy wrzucamy tłuszcz. W przypadku patelni żeliwnej należy rozgrzać ją wysokiej temperatury i zmniejszyć ogień dopiero po wrzuceniu mięsa. Patelni żeliwnych nie płuczemy - po smażeniu wycieramy do sucha kuchennym papierem.
Smażąc na patelni teflonowej dodajemy tłuszcz przed jej rozgrzaniem. Używamy wyłącznie drewnianych lub plastykowych przyborów, by nie zniszczyć powierzchni teflonu. Na patelni teflonowej można też smażyć bez tłuszczu.
Każdy amator gotowania powinien mieć przynajmniej dwie patelnie - jedną ciężką, ze stali, z grubym dnem i przykrywką niezbędną podczas dłuższego smażenia oraz do duszenia. Tego typu patelnia jest odporna na bardzo nawet wysoką temperaturę, a jeśli ma pogrubione dno ze stali chromowo-niklowej, zapewnia idealnie równomierny rozkład temperatury, dzięki czemu zapobiega miejscowemu przegrzaniu potrawy, jej przypaleniu i przywieraniu.
Druga patelnia powinna być lekka, do szybkiego smażenia – np.: omletów albo jajecznicy. Obie powinny być pokryte teflonem lub inną tego typu powłoką, która nie tylko zapobiega przywieraniu i przypalaniu produktów, ale co równie ważne - nie sprawia trudności w myciu. Każdy, kto kiedykolwiek musiał umyć patelnię wie, jak koszmarna może być to czynność. W przypadku teflonu niepotrzebne są żadne skrobaki, wystarczy jedynie miękka ściereczka, kilka kropli detergentu i ciepła woda.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie