Treść zadania

wioletta613

jakie funkcje pełniom poszczegulne składniki pokarmowe.

Zgłoś nadużycie

Komentarze do zadania

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Organiczne ;
    Tłuszcze-źródło energii i podstawowych kwasów tłuszczowych
    Węglowodany (cukry i skrobia)-stanowią źródło energii
    błonnik-usuwa zbędne wytwory przemiany materii
    Witaminy
    Białko-buduje strukturę narządów i tkanek
    Nieorganiczne;
    Woda -niezbędny składnik pokarmowy
    Składniki mineralne- substancja która uzyskiwana jest w wyniku spalenia tkanek w postaci popiołu

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 60% Odżywianie - składniki pokarmowe i ich funkcje

Spis treści 1. Wstęp 2. Składniki organiczne · Białka · Węglowodany i błonnik · Tłuszcze · Witaminy 3. Składniki nieorganiczne · Składniki mineralne · H2O (woda) 4. Jadłospis dzienny dla nastolatka 5. Bibliografia Wstęp Odżywianie Jest to pobieranie przez organizm z otaczającego środowiska różnorodnych substancji, zwanych pokarmowymi i...

Przydatność 55% Zatrucia pokarmowe

Ostre ,zwykle gwałtowne dolegliwości żołądkowo -jelitowe,występujące w stosunkowo krótkim czasie po dostaniu się do przewodu pokarmowego szkodliwych czynników biologicznych lub chemicznych. Okres wylęgania zatruć pokarmowych zakaźnych zwłaszcza bakteryjnych jest krótki - zwykle od kilku do kilkunastu godzin. Każde zatrucie pokarmowe może być groźne ,szczególnie dla...

Przydatność 70% Składniki pokarmowe

Wśród składników pokarmowych wyróżniamy: składniki budulcowe: białka, mineralne składniki, energetyczne: węglowodany, tłuszcze, regulujące: witaminy, woda. Wszystkie one są nam bardzo potrzebne do życia. Odżywianie jest to dostarczenie owych składników do każdej żywej komórki. Jedne są odpowiedzialne za nasz wzrok, a inne za wzrost. A oto i one: WŚRÓD SKŁADNIKÓW...

Przydatność 60% Składniki pokarmowe

Składniki pokarmowe - Białka - Tłuszcze - Węglowodany - składniki odżywcze - Witaminy - Składniki mineralne - Woda - Kwasy organiczne Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uzyskania pełnowartościowego wyrobu gotowego, będącego produktem gotowym. Podział i rola składników pokarmowych żywności. Człowiek...

Przydatność 70% Składniki pokarmowe

1. Składniki pokarmowe : Cukry Są to węglowodany . Cukry są głównym źródłem energii dla organizmu. Skrobia Glukoza Glikogen. Glikogen jest odkładany w mięśniach i w wątrobie. Przykłady produktów z zawartością skrobi: makaron, ziemniaki, pieczywo, kasza, rośliny strączkowe. Błonnik jest też cukrem. Pomaga w trawieniu pokarmów....

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji