Treść zadania
Autor: wioletta613 Dodano: 16.11.2010 (17:52)
jakie funkcje pełniom poszczegulne składniki pokarmowe.
Komentarze do zadania
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
jakie sa koryta rzeczne w porze deszczowej po arabsku ??? Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: madzia01061 20.4.2010 (15:40) |
Jakie są piosenki albo wiersze o witaminach?? Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 3 rozwiązania | autor: kaka111 28.4.2010 (17:56) |
rafa koralowa co to jest? i Jakie warunki mają organizmy Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 6 rozwiązań | autor: Virtel 29.4.2010 (18:24) |
pomocy jakie bogactwa naturalne występują na nizinie śląskiej zadanie na Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: sandrusia11 4.5.2010 (19:04) |
Jakie sa Podstawowe funkcje naszego organizmu? I jak należy sie odżywiac Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 6 rozwiązań | autor: sindi 7.5.2010 (16:59) |
Podobne materiały
Przydatność 60% Odżywianie - składniki pokarmowe i ich funkcje
Spis treści 1. Wstęp 2. Składniki organiczne · Białka · Węglowodany i błonnik · Tłuszcze · Witaminy 3. Składniki nieorganiczne · Składniki mineralne · H2O (woda) 4. Jadłospis dzienny dla nastolatka 5. Bibliografia Wstęp Odżywianie Jest to pobieranie przez organizm z otaczającego środowiska różnorodnych substancji, zwanych pokarmowymi i...
Przydatność 55% Zatrucia pokarmowe
Ostre ,zwykle gwałtowne dolegliwości żołądkowo -jelitowe,występujące w stosunkowo krótkim czasie po dostaniu się do przewodu pokarmowego szkodliwych czynników biologicznych lub chemicznych. Okres wylęgania zatruć pokarmowych zakaźnych zwłaszcza bakteryjnych jest krótki - zwykle od kilku do kilkunastu godzin. Każde zatrucie pokarmowe może być groźne ,szczególnie dla...
Przydatność 70% Składniki pokarmowe
Wśród składników pokarmowych wyróżniamy: składniki budulcowe: białka, mineralne składniki, energetyczne: węglowodany, tłuszcze, regulujące: witaminy, woda. Wszystkie one są nam bardzo potrzebne do życia. Odżywianie jest to dostarczenie owych składników do każdej żywej komórki. Jedne są odpowiedzialne za nasz wzrok, a inne za wzrost. A oto i one: WŚRÓD SKŁADNIKÓW...
Przydatność 60% Składniki pokarmowe
Składniki pokarmowe - Białka - Tłuszcze - Węglowodany - składniki odżywcze - Witaminy - Składniki mineralne - Woda - Kwasy organiczne Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uzyskania pełnowartościowego wyrobu gotowego, będącego produktem gotowym. Podział i rola składników pokarmowych żywności. Człowiek...
Przydatność 70% Składniki pokarmowe
1. Składniki pokarmowe : Cukry Są to węglowodany . Cukry są głównym źródłem energii dla organizmu. Skrobia Glukoza Glikogen. Glikogen jest odkładany w mięśniach i w wątrobie. Przykłady produktów z zawartością skrobi: makaron, ziemniaki, pieczywo, kasza, rośliny strączkowe. Błonnik jest też cukrem. Pomaga w trawieniu pokarmów....
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
paaulinka 16.11.2010 (17:59)
Organiczne ;
Tłuszcze-źródło energii i podstawowych kwasów tłuszczowych
Węglowodany (cukry i skrobia)-stanowią źródło energii
błonnik-usuwa zbędne wytwory przemiany materii
Witaminy
Białko-buduje strukturę narządów i tkanek
Nieorganiczne;
Woda -niezbędny składnik pokarmowy
Składniki mineralne- substancja która uzyskiwana jest w wyniku spalenia tkanek w postaci popiołu
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie