Treść zadania
Autor: siemion Dodano: 26.4.2010 (18:48)
charakterystyka sytuacji żywieniowej w polsce i na świecie
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
olka9703 26.4.2010 (18:58)
Trudna sytuacja żywieniowa na świecie polega głównie na niedoborze spożywanego jedzenia czyli na głodzie. Rocznie z głodu umiera od 13 do 18mln ludzi. W ciągu jednego dnia około 75 tysięcy, w ciągu jednej minuty około 35 osób. Obecnie 826 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu i niedożywienia - z czego 792 miliony w krajach rozwijających się oraz 34 miliony w krajach uprzemysłowionych. 2 miliardy ludzi (czyli 1/3 populacji) nie dysponuje dostateczną ilością pożywienia. Gdyby zebrać wszystkich głodujących na świecie, zaludniliby cały kontynent, a liczba jego mieszkańców byłaby większa od ludności Ameryki Północnej i Europy Zachodniej razem wziętych.
Każdego roku przeszło 12 milionów dzieci umiera na choroby związane z niewłaściwym odżywianiem! Niedożywienie powoduje 55% z wszystkich zgonów dzieci na świecie. W latach 1990-tych ponad 100 milionów dzieci zmarło z chorób i głodu. Można było temu zapobiec za cenę dziesięciu bombowców Stealth lub za dwudniowe światowe wydatki na cele wojskowe. Za cenę jednego pocisku rakietowego szkoła pełna głodnych dzieci mogłaby przez 5 lat wydawać codzienny obiad. Statystycznie suma pieniędzy wydana w ciągu tygodnia na zbrojenia jest równa kosztom wyżywienia głodujących ludzi na całym świecie przez okres jednego roku.
Głód na świecie. Jego przyczyny i skutki.
Od najdawniejszych czasów sprawy wyżywienia ludzi budziły troskę, szczególnie wtedy gdy miliony umierały i umierają z głodu.
Przyczynami szerzącego się głodu w wielu krajach są:
? eksplozję demograficzną w krajach rozwijających się,
? wolne tempo rozwoju rolnictwa,
? konflikty zbrojne,
? klęski żywiołowe,
? niesprawiedliwy podział żywności,
? błędne decyzje polityczne.
? niewspółmierny wzrost liczby ludności do przyrostu żywności,
? nieodpowiednie magazynowanie i przechowywanie produktów rolnych i żywnościowych.
Szybki wzrost zaludnienia Ziemi - spowodowany głównie wysokim przyrostem naturalnym w krajach Trzeciego Świata - sprawia, że wyżywienie ludności staje się jednym z najważniejszych problemów współczesności. Istnieją poważne dysproporcje w poziomie odżywiania się społeczeństw różnych krajów, a także poszczególnych warstw społecznych w obrębie tego samego kraju. Jest to następstwo nierównomiernego rozmieszczenia produkcji żywności i zróżnicowania standardu życia. Przyjmuje się najczęściej, że przeciętne dobowe minimum na głowę ludności to taka ilość pokarmów, która daje 2700 kcal (11 tys. KJ), 70-80 g białka (w tym co najmniej 1/3 zwierzęcego) oraz pewną ilość soli mineralnych i witamin. Norma jest szacunkowa, ponieważ w dużej mierze zależy od klimatu, wieku, płci i pracy zawodowej poszczególnych osób.
Według szacunków FAO (Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa), prawie 25% mieszkańców kuli ziemskiej odżywia się niewystarczająco i niewłaściwie, w tym ok. 10% głoduje, tzn. ich organizm jest w stanie długotrwałego niedoboru składników pokarmowych. Brak białka w pożywieniu powoduje tzw. głód utajony, który osłabia zdolności fizyczne i umysłowe człowieka. W dużym stopniu dotyczy to dzieci, co najczęściej powoduje zmniejszenie normalnych zdolności umysłowych w okresie późniejszym. Warunkiem prawidłowego odżywiania się jest też dostateczna ilość czystej wody, o którą coraz trudniej. Zanieczyszczona woda używana do celów konsumpcyjnych jest źródłem wielu chorób.Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
charakterystyka tkanki nabłonkowej Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: angelika2307 16.4.2010 (17:20) |
Bakterie- ogólna charakterystyka ( temat pracy) Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: niunia3406 27.4.2010 (21:41) |
Charakterystyka wakuoli Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: mona1994mona 18.9.2010 (17:04) |
wypisz organizacje zajmujące się sprawami żywienia i wyżywienia w Polsce i Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: gosisko17 27.9.2010 (19:40) |
Omów krótko rolę poradni genetycznych. Podaj przykłady sytuacji, w jakich Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: kujonicaxD 22.11.2010 (15:36) |
Podobne materiały
Przydatność 55% Charakterystyka baroku w Polsce.
port. - barroco - nieregularna perła fr - barroque - dziwaczny Prof. Czesław Hernas dzieli barok na następujące etapy: barok dojrzały (1620 - 1670) barok późny (1670 - 1730 (60)) Jak widać w baroku mieści się cały wiek XVII, a nie były to czasy spokojne, lecz lata wojen politycznych i religijnych. W Polsce jest to powstanie Chmielnickiego i "potop" szwedzki oraz wojny...
Przydatność 65% Charakterystyka przestępczości w Polsce
1. Rozmiar przestępczości Poziom przestępczości w Polsce wyznaczony jest przestępczością o charakterze kryminalnym,(ok. 90% ma podłoże kryminalne, 10% ma podłoże gospodarcze – kradzieże rozboje). Przestępczość dominuje w dużych aglomeracjach miejskich. W strukturze przestępczości kryminalnej dominują przestępstwa skierowane na zabór mienia bez użycia przemocy na...
Przydatność 80% Charakterystyka sytuacji polski na arenie międzynarodowej w okresie dwudziestolecia międzywojennego
W 1923 roku zakończył się proces kształtowania granic RP. Położenie międzynarodowe państwa było jednak trudne. Z dwoma największymi sąsiadami – Niemcami i państwem radzieckim – Polska miała stosunki antagonistyczne. Mimo podpisania traktatu ryskiego ZSRR nie rezygnował z dążenia do odzyskania terenów byłego zaboru rosyjskiego. ZSRR wspierał ruch komunistyczny w Polsce....
Przydatność 70% Charakterystyka myśli politycznej pierwszych Piastów na tle sytuacji w Europie średniowiecznej.
Scharakteryzuj myśl polityczną pierwszych Piastów na tle sytuacji w Europie średniowiecznej w X-XII wieku. O polityce pierwszych Piastów decydowały zarówno sytuacja międzynarodowa, jak i osobiste uzdolnienia władcy. Był to okres kształtowania się młodego państwa, którego ambicje terytorialne sięgały do morza. Dlatego też już od pierwszych lat swojego panowania Książe...
Przydatność 60% Charakterystyka gospodarki folwarczno-pańszczyźnianej w Polsce
Od końca XV w. w życiu gospodarczym Polski ugruntowuje się instytucja, która przez następne trzy wieki miała zostawić ślad na jej strukturze. Był nią folwark pańszczyźniany. Folwark był administracyjną jednostką większych dóbr ziemskich; większe gospodarstwo rolne. Najwcześniej zaczęły powstawać folwarki pańszczyźniane w okolicach spławnych rzek, którymi można było...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
kasiulka16 26.4.2010 (18:53)
Na świecie jedna trzecia ludności cierpi z przejedzenia. Spowodowane jest to nadmierną ilością cukrów prostych i tłuszczów w diecie. Tyle samo cierpi głód. Rocznie z głodu umiera od 13 do 18mln ludzi. W ciągu jednego dnia około 75 tysięcy, w ciągu jednej minuty około 35 osób.
Można mówić o chorobach zależnych od diet. Należą do nich: otyłość, cukrzyca, choroba niedokrwienia serca, nadciśnienie, osteoporoza, choroby wątroby i nerek, a także nowotwory. W Polsce na sytuację żywieniową wpływ ma czynnik ekonomiczny i nieprawidłowa oświata żywieniowa, a tu szczególną rolę odgrywają reklamy. Przeciętna dieta Polaka składa się z około 3000 kcal, za dużo białka pochodzenia zwierzęcego a za mało roślinnego, zauważono pozytywną tendencję spadkową w ilości spożywanych tłuszczy zwierzęcych na korzyść roślinnych. Polacy jedzą za mało węglowodanów złożonych a za dużo cukrów prostych. Powinni jeść mniejsze ilości soli, z 15mg/dzień/dobę do 6-8mg/dzień/osobę. Zmniejszeniu powinna ulec ilość cholesterolu w diecie z 400 do 300 mg. Niewłaściwa dieta przyczynia się do struktury zgonów spowodowanych wystąpieniem chorób układu krążenia i nowotworów. W latach 60-tych na choroby układu krążenia umierało 24%. Obecnie niewłaściwie skomponowana dieta przyczynia się do 52% zgonów spowodowanych chorobami układu krążenia. Podobnie sytuacja ma się z nowotworami. Niegdyś w latach 60-tych na nie umierało 12%, teraz 22%. Tendencja wzrostowa utrzymuje się mimo postępu w zakresie diagnostyki, terapii lekowej i technik operacyjnych.
Brak tego w pOLSCE:PP
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie