Treść zadania
Autor: paulinka_34 Dodano: 7.11.2010 (16:00)
Napisz w punktach wszystko o procesie fermentacji
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Narkotyki. Potrzebne na jutro !! Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: Kaamiiilkaa 29.3.2010 (19:54) |
Prosze !! To Na Jutro :( Napisz co umozliwia wymiane gazowa w łodydze Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: galczan5 21.4.2010 (18:44) |
Biologia pomocy proszę na jutro Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: Zuz4 20.4.2010 (18:22) |
NA JUTRO WAŻNE POMOCY! Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: julka01 25.4.2010 (14:45) |
Mam problem.Musze mieć listę parków narodowych w Polsce na jutro. Mniej Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: infernommqq 3.5.2010 (21:29) |
Podobne materiały
Przydatność 60% Opis Krzysia M.E.Letki "Jutro znów pójdę w świat. - Listy"
Bohater utworu M. E. Letki ”Jutro znów pójdę w świat. Listy” to Krzyś. Chłopiec ma 11 lat i jest osobą niepełnosprawną, chodzi o kuli. Jego zainteresowaniem jest kolekcjonowanie znaczków, chciałby się z kimś podzielić swoją pasją. Krzyś nie uczęszcza na lekcje wychowania fizycznego, ponieważ jest cienkim chuchrem. Ma z tego powodu same kompleksy i wstydzi się swojej...
Przydatność 55% Napisz pocztówke do kolegi z Anglii: 1. Napisz o pogodzie. 2. Co zazwyczaj robisz. 3. Co robiłaś wczoraj. 4. Co będziesz robić jutro.
Hello Kasia, I'm in Rome now. The weather is beautiful. It is sunny and hot. I usually swimm and sunbeaching at the beach. Yesterday I was sightseeing the city. I saw many besutiful bildings. Tommorow I will be back to Poland. See you soon. Best wishes! Monika
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
kierman99 7.11.2010 (20:54)
Fermentacja to beztlenowy (zazwyczaj) proces chemiczny, polegający na enzymatycznym rozpadzie cukrów. Do przebiegu fermentacji konieczne są drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy.
Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą:
fermentacja alkoholowa= pod wpływem enzymów alkohol etylowy+dwutlenek węgla
fermentacja cytrynowa – kwas cytrynowy z glukozy
fermentacja masłowa - w mleczarstwie powodują psucie się pasteryzowanego mleka i tzw. późne wzdęcia serów podpuszczkowych dojrzewających, powodują psucie się konserw warzywnych i owocowych, powodują psucie się kiszonych pasz.
fermentacja mlekowa - w przemyśle
mleczarskim (produkcja napojów mlecznych fermentowanych, ukwaszanie mleka, śmietanki, dojrzewanie serów), w przemyśle warzywnym (kwaszenie ogórków i kapusty), w przemyśle piekarskim (wchodzą w skład zakwasów chlebowych, używanych przy produkcji pieczywa żytniego)
fermentacja octowa – przemysłowa produkcja octu
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie