Treść zadania

Karolcia1234

opisz narząd czucia głębokiego, smaku i powonienia.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    za mało sprecyzowane pytanie, ale postarałam się to wyjaśnić tak jak to jest najlepiej możliwe

    narząd czucia głębokiego
    u człowieka każdy mięsień, ścięgno i staw są wyposażone w receptory czucia wewnętrznego (czyli narząd czucia głębokiego). są one wrażliwe na napięcie i rozciąganie mięśnia. dzięki tym narządom możemy wykonywać czynności manualne, takie jak ubieranie się lub wiązanie węzłów.
    przykład takiego narządu to wrzeciono mięśniowe ssaków jest jednym z najbardziej uniwersalnych receptorów receptorów rozciągania.
    czucie głębokie jest równie związane z wrażliwością trzewiową. jest ona zlokalizowana w narządach wewnętrznych, które są ważne w regulowaniu ich aktywności, rzadko docierają do naszej świadomości. kontrola nad funkcjonowaniem narządów wewnętrznych jest sprawowana przez przez ośrodki odruchowe w rdzeniu przedłużonym, śródmózgowiu albo wzgórzu. impulsy z tych receptorów mogą dostać się do mózgu i sprawiać wrażenie pragnienia, głodu oraz nudności.

    narząd smaku

    narządem smaku jest język, który jest wyposażony w receptory smaku, czyli kubki smakowe (znajdują się one także na podniebieniu miękkim). są one umieszczone w czterech rodzajach brodawek, komórka smakowa jest komórką nabłonkową receptorową. połączona jest z komórką nerwową. istnieją tylko cztery główne wrażenia smakowe: gorzki, słony, kwaśny i słodki; są one odczuwane w roztworze wodnym. każde z tych wrażeń jest wywoływane przez odmienny rodzaj kubka smakowego. kubki smakowe nie są równomiernie rozłożone na całej powierzchni języka.

    narząd powonienia

    narządem węchu (powonienia) jest nos. receptory węchu umieszczone są w nabłonku śluzówki nosa. w górnej części jamy nosowej. mówi się, że jest to nabłonek węchowy. narządy węchu bardzo szybko się "męczą".

Rozwiązania

Podobne zadania

san_4 Opisz budowę nefronu.. Ważne z góry dzięki Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: san_4 2.4.2010 (17:05)
olaf2010 opisz charakterystyczne cechy budowy bakteri i wirusow Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: olaf2010 22.4.2010 (16:00)
olaf2010 opisz charakterystyczne cechy budowy bakteri i wirusow Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: olaf2010 22.4.2010 (16:00)
olaf2010 opisz charakterystyczne cechy budowy bakteri i wirusow Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: olaf2010 22.4.2010 (16:00)
madzia_ Funkcje łożyska Narysuj i opisz schemat zapłodnienia i rozwoju w ciąży Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: madzia_ 10.5.2010 (16:07)

Podobne materiały

Przydatność 75% Narządy czucia,powolnienia i smaku

1.Narządy chemiczne : a) smak - receptory smakowe znajdują się na błonie śluzowej języka oraz na podniebieniu miękkim. Receptory te występują w postaci kubków smakowych leżących w brodawkach językowych. Człowiek rozróżnia 4 podstawowe smaki : - gorzki - kwaśny - słodki - słony b) węch - receptorami są komórki znajdujące się w błonie śluzowej nosa (ok.3000...

Przydatność 60% Budowa i działanie narządu wzroku i smaku

PLAN PRACY Temat: Budowa i działanie narządu wzroku i smaku I. Wstęp- wspólny dla obu tematów II. Budowa i działanie narządu wzroku 1) Elementy składowe narządu wzroku i ich funkcje a) Gałka oczna b) Narządy dodatkowe i ich funkcje 2) Mechanizm widzenia 3) Wady wzroku 4) Choroby narządu wzroku 5) Wnioski III. Budowa i działanie narządu smaku 1) Smak jako zmysł...

Przydatność 70% Interpretacja wiersza "Potęga smaku" Zbigniewa Herberta

Zbigniew Herbert był wybitnym poetą, eseistą i dramaturgiem żyjącym w latach 1924- 1998. Często zalicza się go do nurtu klasycyzującego współczesnej liryki, ponieważ w swoich dziełach, odwołuje się on do dorobku kultury, posługując się językiem wolnym od emocji. W poczet jego największych utworów zalicza się wiersze związane z postacią Pana Cogito i eseje z cyklu...

Przydatność 80% Analiza i interpretacja wiersza Zbigniewa Herberta „Potęga smaku” (konspekt)

I. Zbigniew Herbert: - spóźniony debiut „pokolenia 56” , przeciwnik socrealizmu, przedstawiciel neoklasycyzmu w literaturze - wiele jego utworów wyrażało niechęć do systemu totalitarnego przez co podlegały cenzurze II. Analiza i interpretacja wiersza „Potęga smaku”: 1. Cechy typowe dla stylu Z. Herberta w wierszu - wiersz wolny: brak znaków interpunkcyjnych,...

Przydatność 100% „Czy twórcy XVII wieku przekraczali granice dobrego smaku.” –Rozprawka

Barok był głównym kierunkiem w kulturze środkowo i zachodnioeuropejskiej , którego trwanie datuje się na XVI do XVIII wieku. Często się mówi że twórcy owej epoki przekraczali „granicę dobrego smaku”. Moim skromnym zdaniem twórcy baroku nie przekraczali tej granicy, ale tylko jeśli brać ich twory lupą naszych czasów. Ktoś kiedyś powiedział bardzo cenne słowa : „Punk...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji