Treść zadania

ulenka

zatrucia pokarmowe zapobieganie

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    -dokładne mycie i spażanie produktów
    -mycie rąk przed posiłkiem
    -sterylizacja sprzętów potrzebnych do przygotowywania posiłków
    -nie przechowywanie produktów gotowych do spożycia z surowym mięsem na tej samej półce w lodówce
    -przestrzeganie terminów przydatności do spożycia

Rozwiązania

Podobne zadania

ahnija Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS) -przyczyny i zapobieganie. Przedmiot: Biologia / Studia 1 rozwiązanie autor: ahnija 4.11.2010 (21:29)
fiolka12 ZAPOBIEGANIE POWIKŁANIOM KAMICY NERKOWEJ-MEDYCYNA Przedmiot: Biologia / Studia 1 rozwiązanie autor: fiolka12 12.11.2012 (22:14)

Podobne materiały

Przydatność 55% Zatrucia pokarmowe

Ostre ,zwykle gwałtowne dolegliwości żołądkowo -jelitowe,występujące w stosunkowo krótkim czasie po dostaniu się do przewodu pokarmowego szkodliwych czynników biologicznych lub chemicznych. Okres wylęgania zatruć pokarmowych zakaźnych zwłaszcza bakteryjnych jest krótki - zwykle od kilku do kilkunastu godzin. Każde zatrucie pokarmowe może być groźne ,szczególnie dla...

Przydatność 70% Zatrucia pokarmowe

Zatrucia pokarmowe Przyczyny - Najbardziej powszechną przyczyną zatruć pokarmowych jest żywność przygotowywana zbyt szybko i przechowywana w niewłaściwej temperaturze, brak higieny u producentów żywności i w kuchniach oraz brudne ręce i nieświeża żywność. Objawy zatruć pokarmowych - do najczęstszych należą zaburzenia żołądkowo - jelitowe / nudności , wymioty ,...

Przydatność 50% Zatrucia pokarmowe wywołane przez pleśnie.

Mykotoksyny są produktami przemiany materii grzybów. Są toksyczne dla człowieka, zwierząt i roślin. Pojęcie mykotoksyn używane przeważnie w stosunku do toksycznych produktów przemiany materii pleśni. Mykotoksyny występują we wszystkich artykułach żywnościowych i paszach, na których doszło do rozwoju mykotoksycznych grzybów, lub do których produkcji użyto spleśniałych...

Przydatność 65% Zanieczyszczenia chemiczne żywności.Niebakteryjne zatrucia pokarmowe

1.Zanieczyszczenia chemiczne żywności powstają między innymi: a) w rolnictwie ? środkami ochrony roślin i nawozami b) w gospodarce hodowlanej ? lekami weterynaryjnymi stosowanymi u zwierząt c) w zakładach przetwórstwa spożywczego ? z maszyn produkcyjnych i sprzętu oraz stosowanych dodatków d) w handlu żywnością ? z powodu niewłaściwych opakowań e) w nieprzewidzianych...

Przydatność 65% Zatrucia

Trucizny dostają się do organizmu różnym drogami: 1. Przez przewód pokarmowy - leki, różnego rodzaju substancje chemiczne, trujące grzyby, itp. 2. Przez drogi oddechowe - np. tlenek węgla 3. Przez skórę - ukąszenia węży, owadów 4. Bezpośrednio do krwiobiegu - środki odurzające, narkotyki 5. Wieloma drogami: przez przewód pokarmowy, drogi oddechowe, skórę - np....

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji