Treść zadania

Martusia131

1.Typy roztworów ze względu na rozmiary czasteczek substancji rozpuszczalnej w ilości substancji rozpuszczonej.

2.Czynniki wpływające na rozpuszczalność substancji

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Zad 1.
    Mieszanina jednorodna (homogeniczna) powstaje gdy średnica cząstek substancji rozproszonej jest w przybliżeniu równa średnicy cząsteczek ośrodka rozpraszajacego.Średnica ta wynosi od 10^-10 do 10^-9 m-ma więc rozmiary atomów i cząsteczek.Mieszaniny jednorodne to układy o rozdrobnieniu molekularnym.
    Mieszanina niejednorodna(heterogeniczna) powstaje gdy średnica cząstek substancji rozproszonej jest większa od średnicy cząsteczek ośrodka rozpraszającego-wieksza od 10^-9m.
    Mieszanina niejednorodna to układ makroskopowy.
    Między tymi dwoma układami wyrózniamy jeszcze rozdrobnienie koloidalne.W rozdrobnieniu koloidalnym cząsteczki lub cząstki mają średnice od 10^-9 do 10^-7m.Koloidy zaliczamy do mieszanin niejednorodnych.
    Zad 2.
    Czynniki wpływajace na rozpuszczalność substancji :
    -temperatura
    Rozpuszczalność większości substancji stałych i cieczy wzrasta wraz z temperaturą.Rozpuszczalność gazów maleje ze wzrostem temp.
    -ciśnienie
    Rozpuszczalność gazów wrasta ze wzrostem ciśnienia.

Rozwiązania

Podobne zadania

Judyyta1 1. Oblicz masę : a) 2 moli czasteczek azotu N2 b) 0,5 mola tlenku krzemu Przedmiot: Chemia / Liceum 2 rozwiązania autor: Judyyta1 6.5.2010 (12:28)
daria375 1)w naczyniu znajduje sie 72 g wody oblicz ile czasteczek wody znajduje sie w Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: daria375 22.5.2010 (15:28)
Steel1993 Rozpuszczalność substancji Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: Steel1993 5.6.2010 (20:51)
Steel1993 Rozpuszczalność substancji 2 Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: Steel1993 5.6.2010 (20:53)
malenka18 Ad1 Jakie typy wiązania występuja w następnych związkach Ca Cl2 H Cl Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: malenka18 10.6.2010 (15:39)

Podobne materiały

Przydatność 50% Zasięg i rozmiary problemów żywieniowych

Problemy żywieniowe- wartości i tendencje. Głód i niedożywienie są wciąż najbardziej wyniszczającymi czynnikami, nękającymi większość ubogich na świecie. Pomimo ogólnej poprawy podaży żywności, warunków zdrowotnych i dostępności do oświaty i usług socjalnych na całym świecie, praktycznie we wszystkich krajach utrzymują się różne formy niedożywienia. Wprawdzie...

Przydatność 80% Pojęcie substancji u Arystotelesa

Arystoteles - najwybitniejszy z uczniów Platona, ale być może również jego największe rozczarowanie. Arystoteles nie kontynuował platońskiej nauki o "ideach". Odrzucił ja i stworzył własną, stwierdzając podobno: "Przyjacielem Platon, przyjacielem Sokrates, lecz większą przyjaciółką mi prawda" piszę "podobno" ponieważ nie byłem w stanie zweryfikować autentyczności...

Przydatność 65% Cząsteczkowa budowa substancji

Wszystkie substancje zbudowane są z cząsteczek, cząsteczki o tej samej substancji są jednakowe, a o różnej- różne. W ciałach stałych cząsteczki są blisko siebie, oddziaływanie między nimi jest b. duże i dlatego wykonują tylko drgania.W cieczach cząsteczki są nadal blisko siebie, ale oddziaływanie między nimi jest słabsze. Cząsteczki mogą się przemieszczać. W gazach...

Przydatność 70% Mechanizm działania substancji powierzchniowo czynnych.

Pierwszym znanym i używanym detergentem było mydło, wynalezione na Bliskim Wschodzie ponad 5000 lat temu. Na początku używano go głównie do prania odzieży i przemywania ran. Dopiero w 11 wieku n.e. zaczęto używać mydła do mycia się. Detergenty są środkami czyszczącymi, szeroko używanymi zarówno w gospodarstwach domowych jak i w przemyśle. Dzielimy je na mydła i...

Przydatność 55% Trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych

Podstawowymi czynnościami układu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych. Węglowodany są podstawowym składnikiem pokarmowym, w pożywieniu dostarczana jest głównie skrobia, a także sacharoza (popularny "cukier"), laktoza (składnik mleka), fruktoza (cukier owocowy). Trawienie tej grupy składników rozpoczyna się już w jamie ustnej, bowiem nasza ślina...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji