Treść zadania

kajoja91

Rośliny zbożowe i główne miejsca upraw.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Rośliny zbożowe - rośliny zbożowe stanowią podstawę wyżywienia ludności świata. Z tego powodu zajmują one aż 70% globalnej powierzchni gruntów ornych. Gatunków uprawianych zbóż jest kilkanaście ale tylko pszenica, ryz, kukurydza i jęczmień uprawiane są na całym świecie. Inne z roślin zbożowych czyli proso, sorgo, żyto i owies mają obecnie znaczenie tylko w niektórych rejonach świata. Obecnie rocznie zbiera się ponad 2 mld ton zbóż na świecie co jest dwukrotnie większą liczba niż w roku 1960.
    Pszenica - roślina o dużych wymaganiach glebowych (duża zawartość próchnicy, zasobne w wapń). Wymaga ponad 100 dni okresu wegetacji i minimum trzech miesięcy z temperaturą powyżej 10 stopni. Duża różnorodność odmian sprawia, że jest uprawiana od południowej Skandynawii Az po RPA z pominięciem strefy równikowej deszczów zenitalnych. Jej rośliny występują w uprawie nawet na wysokości 4000 metrów n.p.m. największymi miejscami uprawy są: Niż Europejski gdzie plony dochodzą nawet do 80 q/ha, podczas gdy w Polsce jest to tylko 35 q/ha. W Europie uprawiana jest także na jej południu. W Azji są to: rejon Pogórza Kazachskiego, południowy obszar Rosji od Kazachstanu po jezioro Bajkał, Nizina Chińska. Na kontynencie amerykańskim na obszarze Wielkiej Równiny i w Kanadzie a w Ameryce Południowej Nizina La Platy, Pampa. W Afryce głównie dolina Nilu oraz w państwach Maghrebu.
    Ryż - uprawia się na wielu glebach, najlepiej na zatrzymujących wodę. Wymagane warunki klimatyczne to temperatura około 25 do 35 stopni w czasie kwitnienia i około 20 w czasie zbiorów. Odmiana mokra potrzebuje dużo wody. W odpowiednich warunkach daje nawet 3 zbiory rocznie. Obszary upraw to: Chiny, Japonia, Korea Południowa i Iran. W Ameryce Północnej w części Niziny Zatokowej, Meksyku i Brazylii.
    Kukurydza - wymaga dobrych, żyznych i głębokich gleb. Należ do upraw ciepłolubnych, okres wegetacji to ponad 140 dni. Ma zastosowanie nie tylko w żywieniu, ale również jako roślina przemysłowa do produkcji celulozy, alkoholu, oleju, papieru. Większość upraw to USA, następnie Brazylia, Argentyna, Kolumbia i Wenezuela. W Azji głównymi producentami są: Chiny, Indie. Uprawiana jest również w Europie zarówno w basenie morza Śródziemnego jak i na Niżu. Na kontynencie afrykańskim takie kraje jak: RPA, Tanzania.
    Jęczmień - ma niewielkie wymagania glebowe, charakteryzuje się krótkim okresem wegetacyjnym, uprawiany nawet w okolicach koła podbiegunowego. Używany głównie jako składnik pasz a także do spożycia pod postacią pasz, duże jego ilości wykorzystuje przemysł piwowarski. W Europie Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska i Ukraina. Z krajów azjatyckich dominują Chiny, Kazachstan, Turcja. W Ameryce są to Kanada, USA.
    Owies - nie ma dużych wymagań glebowych, udaje się dobrze nawet na słabych glebach. Ma krótki okres wegetacji, najlepszym klimatem do uprawy jest umiarkowany chłodny z odmianą wilgotną. Służy głównie jako pasza dla koni.

    Żyto - nie wymaga szczególnie dobrych gleb. Cechuje się dużą tolerancją klimatyczną, odporność zboża na mróz. Jest to gównie zboże chlebowe. Otręby żytnie to dobra pasza. Europa Środkowa i Wschodnia to główne obszary upraw. Uprawiane jest również w USA na Wielkich Równinach Prerii.

    Proso i sorgo - oba zboża są odporne na suszę i znakomicie nadają się do uprawy w klimacie suchym umiarkowanym i podzwrotnikowym. Rocznie zbiera się koło 90 milionów ton obu zbóż. Większość uprawiana jest w Chinach, Indiach, Kazachstanie. W Afryce uprawiane od Sahelu po równik i na południu od zwrotnika Koziorożca.

    Ziemniaki - gleby do jego uprawy nie muszą być najlepszej kategorii, ale uprawa ziemniaka wymaga sporego nawożenia i starannej uprawy. W fazie wzrostu bulwy potrzebują wilgoci, która szkodzi im w okresie dojrzewania. Ziemniak nie lubi wysokich temperatur. Uprawiany być może Az do 70 stopnia szerokości geograficznej i wysokości około 4000 metrów. Główne rejony uprawy to: Rosja, Ukraina, Polska, Niemcy, Chiny. Za oceanem to głównie rejon Wielkich Jezior w USA oraz Argentyna, Kolumbia, Peru, Paragwaj i Brazylii.

    Batat - pomimo słabych gleb na których się udaje wymaga dużej ilości wilgoci. Doskonale uprawa się w temperaturach 25 do 30 stopni Celsjusza. Bulwy nadają się do spożycia na surowo, pieczone lub ugotowane. 80% upraw to dolina Jangcy, oprócz tego Wietnam, Indonezja, Japonia i Indie. W Afryce Nigeria i Uganda. Uprawiana jest również w krajach obu Ameryk: Brazylia, Trynidad i Tobago oraz USA.

    Maniok - wymaga ciepłego klimatu, znosi duże zróżnicowanie opadów, między 500 a 5000 milimetrów.

    Bulwy spożywa się po ugotowaniu, z nich robi się również mąkę kassawę. Przyrządza się oprócz tego granulat skrobiowy tapiokę. W uprawie manioku dominują: Brazylia, Kolumbia, Wenezuela. Z krajów afrykańskich Nigeria, Zair i Tanzania.

    Trzcina cukrowa - roślina ta dominuje jako surowiec do produkcji cukru. Wymaga dobrych gatunkowo i wilgotnych gleb. Opady powinny być równomiernie rozłożone w trakcie wzrostu rośliny. Oprócz samego cukru wykorzystywana jest również przy produkcji alkoholi i jako biopaliwo. Uprawiana głównie w krajach tropikalnych i subtropikalnych.

    Burak cukrowy - potrzebuje dobrych nie zakwaszonych gleb, najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanymi o dużym nasłonecznieniu. Uprawiany na obszarze europejskiego niżu i w Ameryce Północnej w USA i Kanadzie. Azja to głównie Chiny i Turcja.

    Rośliny oleiste - to druga po zbożach druga roślin żywieniowych na świecie. W jej skład wchodzą: soja, rzepaki rzepik, orzeszki ziemne, słonecznik, oliwki, rącznik, sezam oraz drzewka czyli oliwki, palmy kokosowa i oleista. Rośliny oleiste są źródłem 40 milionów ton olejów spożywczych rocznie czyli 60% ogółu zużywanych przez człowieka.

    Soja - ma pewne wymagania względem jakości gleb, jest ciepłolubna i ma wiele odmian. Źle znosi mrozy. Jest obecnie bardzo ważna rośliną żywieniową na świecie, ma bardzo wiele zastosowań od spożywania bezpośrednio bez przygotowania, przez mąkę, makarony, sosy i ser po napoje. Wykorzystywana jest tez jako pasza dla zwierząt. Uprawiana jest w coraz większej liczbie krajów. Liderami są USA i Chiny. Jako duzi producenci wymieniani są: Brazylia, Argentyna, Kanada, Indie, Indonezja, Paragwaj czy Włochy.

    Orzeszki ziemne - zastosowanie ma jego podziemna część. Orzeszki zawierają około 70% tłuszczu. Najlepiej rosną w klimacie o temperaturze 14 - 28 stopni i stosunkowo niewielkich opadach. Zastosowanie oprócz samych orzeszków ma także wytłaczany z nich olej. Głównie uprawiane w Chinach, USA i Nigerii.

    Oliwki - są źródłem najcenniejszego oleju roślinnego oraz oleju technicznego. Owoce są również spożywane jako solone, marynowane i suszone. Ich uprawa wymaga licznych zabiegów agrotechnicznych. Drzewka rosną głównie w krajach śródziemnomorskich.

    Palma kokosowa - wykorzystanie ma kokos. Z jego wnętrze pozyskuje się koprę stosowany w cukiernictwie. Pozyskuje się również olej kokosowy a włókno z orzecha, czyli koir służy d wyrobu lin. Obszary uprawy: Azja i Oceania, Afryka oraz w Meksyku.

    Palma olejowa - z niej uzyskuje się dwa rodzaje oleju: z miąższu ciemny, niejadalny olej palmowy ciemny oraz z nasion olej jasny do celów spożywczych. Uprawiana w tropikach od Nigerii, Ghany, przez MALEZJĘ PO Ekwador i Kolumbie.

    Słonecznik - wymaga dobrych gleb i ciepła, jego nasiona zawierają 40 - 50% tłuszczu. Mogą być spożywane na surowo, znajdują zastosowanie w piekarnictwie oraz do wytwarzania oleju. Główni producenci to: Argentyna, na całym kontynencie europejskim oraz w Chinach i Indiach.

    Rzepak - jest to roślina, która zawiera ok. 40-45% tłuszczu; z niego wyrabia się olej: jadalny lub techniczny; stosowany jest też jako pasza dla zwierząt; rośnie na glebach dość żyznych i porowatych; występowanie: prawie cała Europa (głównie Niemcy, Francja, W. Brytania, Polska, Szwecja, Czechy), a także w: Chinach, Indiach, Kanadzie;

    Bawełna - z jej włókien wykonuje się przędzę, nici lub pewne tkaniny; wytwarza się z niej także olej, powrozy oraz celulozę na użytek przemysłu papierniczego; rośnie najlepiej w klimacie ciepłym, w temperaturze między 26-28 stopni Celsjusza, w miejscach wilgotnych i nasłonecznionych; bawełnę uprawia się najczęściej w: Chinach, Indiach, Pakistanie, Uzbekistanie, Turkmenistanie, Kazachstanie, Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Argentynie, Meksyku, Turcji, Egipcie, Grecji i Australii;

    Len - uprawiany jest w klimacie umiarkowanym chłodnym, gdzie utrzymuje się dość wysoka wilgoć, najczęściej wskutek długotrwałych opadów; wykorzystywany jest do produkcji oleju (wykorzystywanego do wytwarzania farb i lakierów), stosowany jest także w przemyśle leczniczym; z włókien lnu wytwarza się płótno, pakuły, nici oraz tkaniny dekoracyjne; najwięcej lnu występuje we Francji, Rosji, Białorusi, Litwie, Łotwie, Estonii, Polsce, Rumunii, Niemczech, Belgii, Chinach, Indiach, USA oraz Kanadzie;

    Konopie - rośnie na żyznych glebach, gdzie jest dużo próchnicy oraz wilgoci; wykorzystuje się ją do wyrobu płótna, sznurów, różnych rodzajów wyściółki, na użytek przemysłu papierniczego, a także marginalnie do wyrobu oleju; uprawy: Rosja, Indie, Ukraina, Rumunia, Mołdawia, Hiszpania, Francja, Chiny, Korea Pn., Turcja, Chile;

    Juta - produkuje się z niej worki, obicia tapicerskie, materiały elektroizolujące oraz jako mieszanina z innymi włóknami; z odpadów produkuje się do wytwarzania papieru; rośnie w klimacie gorącym i wilgotnym; także dobrze się uprawia w deltach rzek; występowanie: Indie, Bangladesz, Chiny, Indie;

    Agawa - rośnie w obszarach suchych i ciepłych; nie ma zbyt dużych wymagań glebowych; wyrabia się z niej liny, tkaniny i opakowania, sznury, odporne są one na ścieranie oraz na wpływ wody morskiej; uprawia się ją w: Brazylii, Meksyku, Dominikanie, Tanzanii, Kenii, RPA oraz na Madagaskarze;

    Kauczukowiec - rośnie w klimacie podrównikowym o dość wysokich opadach i temperaturze; z jego kory otrzymuje się lateks, z którego otrzymywany jest kauczuk (produkuje się z niego gumy, ebonit oraz różnorodne wyroby techniczne); uprawiany jest w: Malezji, Indonezji, Tajlandii, Pd. Chinach, Wietnamie, Filipinach, Sri Lance, Indiach, Liberii, Nigerii, Zairze oraz Brazylii;

    Warzywa i owoce - odgrywają dużą rolę jako źródło witamin i soli mineralnych dla organizmu. Składniki te są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm i dla wielu ludzi stanowią ważny element diety i posiłków. Wartość warzyw wpływa na koncentracje uprawy wokół miast i przy rynkach zbytu. Źle znoszą one również transport co dodatkowo warunkuje ich uprawę w tych miejscach. Tam gdzie występują problemy klimatyczne dla ich uprawy stosuje się uprawę szklarniową i w tunelach. W każdym państwie gdzie pozwalają na to warunki przyrodnicze wokół wielkich miast istnieją zagłębia warzywne ja na przykład pod Londynem, w Zagłębiu Ruhry oraz w takich państwach jak Bułgaria, Węgry, Francja, Włochy i Hiszpania oraz w Stanach Zjednoczonych (Kalifornia, Wybrzeże Adriatyku), Japonii i Chinach. Najczęściej uprawiane są: pomidory, ogórki, kapusta, papryka, ogórki, dynia, cebula, melony, groszek zielony, arbuzy, fasola zielona, kalarepa, kalafior, sałata, rzodkiewka, szpinak.

    Natomiast owoce są również charakterystyczne dla całego globu. Innym zagadnieniem jest ich prawa na dużą skale z przeznaczeniem na eksport. Liczba takich miejsc jest już znacznie mniejsza a najczęściej handluje się: bananami, cytrusami, ananasami, jabłkami i winoroślą. W klimacie podzwrotnikowym i umiarkowanym ciepłym uprawia się: drzewa cytrusowe (głównie pomarańcze i mandarynki oraz cytryny i limonki) w takich krajach jak Brazylia, USA, Hiszpania, Włochy, Chiny i Japonia.

    Dla wielu regionów duże znaczenie ma uprawa winorośli. Ten cenny pęd zawiązuje owoce służące do wytwarzania win, a suszone owoce są wykorzystywane w cukiernictwie. Uprawia się ją głównie w basenie Morza Śródziemnego a także swoją renomę posiadają uprawy w USA i A Argentynie. Az 75% wyhodowanych winorośli przeznacza się na produkcje białego wina.

    W klimacie umiarkowanym chłodnym doskonale uprawia się drzewka owocowe takie jak jabłonie, grusze, śliwy, czereśnie i wiśnie oraz plantacje jagód takich jak truskawki, maliny, porzeczki czy agrest. W wielu tych uprawach znaczące miejsce ma Polska np. 1 miejsce w uprawie porzeczek, 2 miejsce w zbiorze malin i truskawek i 9 miejsce w zbiorach jabłek.

    Klimat gorący równikowy i zwrotnikowy również stwarza korzystne warunki do upraw roślin owocodajnych. W handlu największe znaczenie maja banany, oprócz spożywania surowych owoców, owoce o miąższu mączastym służą jako pasza. W ich uprawie dominuje Kostaryka, Kolumbia, Brazylia, Wenezuela, Indie czy Chiny. Ananasy to głównie eksport takich krajów jak z Hawaje, Portoryko, Brazylia i kraje południowej Azji (Sri Lanka, Malezja, Chiny). Wielu krajach szczególnie strefy podzwrotnikowej i zwrotnikowej duże znaczenie dla wyżywienia ma palma daktylowa. Z innych owoców wymienić należy takie jak figi, kasztany jadalne, mango, migdały, kiwi, awokado papaja.

    Używki - grupa roślin o malej wartości odżywczej jako produkty spożywane przez człowieka ale stosowane ze względu na inne właściwości działania na nasz organizm. Działają one stymulując układ nerwowy i pracę serca. Mogą stanowić składnik napojów jak i potraw. Najważniejsze w tej grupie rośliny to: krzew herbaciany, kawowiec, kakaowiec i tytoń.

    Krzew herbaciany - wymaga gleb przepuszczalnych głównie na terenach górzystych i nizinnych. Najodpowiedniejszy jest klimat równikowy i subrównikowy z wysokimi temperaturami i dużymi opadami. W Azji używa się do parzenia napojów głównie herbaty zielonej (niefermentowanej) a w pozostałej części świata herbaty czarnej, czyli fermentowanej. Występuje również odmiana ulung. Dla podniesienia walorów herbaty często stosuje się mieszanki gatunków nawet w 20 rodzajach. Dodaje się również kwiaty np. jaśminu, magnolii, pomarańczy czy hibiskusa.

    Kawa - zawiera około 1% kofeiny i służy głównie do sporządzania napoju. W przemyśle spożywczym służy jako dodatek do lodów, deserów. W uprawie wymaga dobrych gleb i gorącego klimatu. Największy udział w uprawie ma odmiana arabica. Zebrane nasiona kakaowca suszy się i praży w temperaturze przeszło 2000 stopni. W handlu występuje bardzo dużo odmian smakowych i aromatycznych w zależności od rejonu uprawy. Uprawia się ją głównie w strefie międzyzwrotnikowej na wszystkich kontynentach. W ilości zbiorów dominują: Brazylia, Wietnam, Kostaryka, Indonezja i Kolumbia.

    Kakaowiec - nasiona kakaowca wysuszone mieli się i uzyskuje kakao. Jest ono ważnym składnikiem wyrobów cukrowniczych, napojów. Uprawia się je głównie w rejonie Zatoki Gwinejskiej, Brazylii, Wietnamu i Indonezji. Na świecie najwięcej nasion zbierają: Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Indonezja i Nigeria.

    Tytoń - ta używka w działaniu może mieć właściwości odurzające, narkotyczne za sprawa substancji nazwanej nikotyna. W Azji uprawiany jest głównie na obszarze Chin, znaczący udział maja USA i inne kraje Ameryki Środkowej. Uprawiane są również gorsze odmiany tytoniu w krajach europejskich w tym w Polsce. Najlepiej uprawia się w klimacie ciepłym o stałej dostawie wilgoci.

    Już od wieków średnich znaczenie w handlu maja przyprawy korzenne. Nazywane są tak różne części roślin zawierające olejki eteryczne. Olejki te nadają znaczenie tym roślinom dla przemysłu spożywczego i kosmetycznego. Przyprawy o największym udziale w handlu to: pieprz, cynamon, goździki, szafran, kardamon, gałka muszkatołowa i wiele innych.

Rozwiązania

  • userphoto

    Zboża lub rośliny zbożowe – rośliny uprawne z rodziny traw (Poaceae). Ich owoce wytwarzają nasiona o wysokiej zawartości skrobi, są one wykorzystywane do celów konsumpcyjnych (mąki, kasze, oleje, syropy), pastewnych i przemysłowych (piwowarstwo, młynarstwo, gorzelnictwo, farmaceutyka).

    Do zbóż zalicza się takie rośliny jak:

    * jęczmień (Hordeum)
    * kukurydza (Zea)
    * owies (Avena)
    * proso (Panicum)
    * pszenica (Triticum)
    * pszenica orkisz (Triticum spelta L.)
    * pszenżyto (xTriticosecale)
    * ryż (Oryza)
    * sorgo (Andropogon)
    * teff (Eragrostis abyssinica)
    * włośnica (Setaria)
    * żyto (Secale)

    Ponadto niektórzy zaliczają tu rośliny z innych rodzin:

    * gryka (Fagopyrum)
    * kotewka orzech wodny (Trapa natans)
    * szarłat spożywczy (Amaranthus cruentus)

    Ze względu na sposób uprawy zboża można podzielić na:

    * jare
    * ozime

Podobne materiały

Przydatność 65% Narzędzia do upraw międzyrzędowych

NARZĘDZIA DO UPRAW MIĘDZYRZĘDOWYCH: 1.PIELNIKI: stosuje się do prac pielęgnacyjnych które są wykonywanie już po przeprowadzeniu uprawy podstawowej i zasilaniu lub zasadzeniu roślin uprawnych. Zabiegi upraw międzyrzędowych wykonuje się między rzędami roślin uprawnych tak aby ich nie uszkodzić. Pielenie międzyrzędzi ma na celu niszczenie chwastów i usuwanie zaskorupienia...

Przydatność 70% Rozmieszczenie upraw pszenicy na swiecie

Pszenica. Należy ona do rodziny traw. Obejmuje ponad 20 gatunków dzikich i uprawnych oraz wiele mutantów wyhodowanych wyniku wieloletniego krzyżowania. Pszenica wymaga dobrych gleb, starannej uprawy i obfitego nawożenia mineralnego. Jej wymagania termiczne zależne są od odmiany dlatego tez można uprawiać ją w strefie umiarkowanej, podzwrotnikowej i zwrotnikowej. Najważniejsze rejony...

Przydatność 70% Rozmieszczenie upraw ryżu na świecie.

RYŻ. Uprawa ryżu wymaga dużo wilgoci i ciepła, dlatego często uprawiany jest na terenach sztucznie nawadnianych. Odznacza się krótkim okresem wegetacji, dzięki czemu może dawać nawet trzykrotne zbiory w ciągu roku. Główne miejsca upraw: <BR>- Azja – wschodnia, południowo-wschodnia, południowa <BR>- Afryka – delta Nilu, delta Nigru, Madagaskar <BR>-...

Przydatność 70% Rozmieszczenie upraw kukurydzy na swiecie

KUKURYDZA. Dzięki licznym odmianom udaje się w licznych warunkach klimatycznych. Ma bardzo duża wydajność. Wymaga dużo ciepła, ale nie nadmiaru wilgotności. Uprawy skupiają się:
- Europa – kraje basenu Morza Śródziemnomorskiego – Włochy, Hiszpania, Portugalia, Grecja, była Jugosławia, a także Francja
- USA – pasmo Corn Belt, Nizina Centralna
- Chiny –...

Przydatność 70% Rozmieszczenie głównych upraw w Polsce

Zboza: a)Zyto - w mazowieckim, lodzkim, lubuskim, swietokrzyskim, pomorskim, zachodniopomorskim, wielkopolskim b)Pszenica - w dolnoslaskim, opolskim, lubelskim c)Jeczmien - dolnoslaskie, zachodniopomorskie, warminsko-mazurskie d)Owies - podlaskie, malopolskie, mazowieskie e)Ziemniaki - mazowieckie, lodzkie, swietokrzyskie, podlaskie, lubelskie, opolskie, slaskie f)Rosliny pastewne -...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji