Treść zadania
Autor: Hubercik09 Dodano: 1.11.2010 (08:49)
Korzystając z dostępnych źródeł informacji, podaj przykłady wykorzystywania procesu fermentacji w przemyśle spożywczym.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
aniolek4393 1.11.2010 (13:05)
JEŻELI CHODZI TYLKO NA PRZYKŁADZIE PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH TO WYRÓŻNIAMY TAKIE FERMENTACJE JAK:
1.FERMENTACJA ALKOHOLOWA -jest głównym procesem w technologii gorzelnictwa, winiarstwa, miodosytnictwa i piwowarstwa, a dość istotna role odgrywa także w piekarstwie (spulchnianie ciasta przez CO2,zwłaszcza za mąki pszennej ) i w mleczarstwie , przy produkcji niektórych napojów fermentacyjnych (np.kefiru)
2.FERMENTACJA KWASU MLEKOWEGO-jest wykorzystywana od niepamiętnych czasów w przygotowaniu różnych kwaśnych napojów z mleka lub serwatki, przy ukwaszaniu śmietany, przed jej zmaślaniem, przy kiszeniu kapusty i ogórków, w procesie przygotowania ciasta chlebowego z maki żytniej, przy tzw.silosowaniu pasz zielonych itd.Fermentację mlekową także stosuje się w nowoczesnej technologii mleczarstwa (np.zakwasy maślarskie, serowarskie, do jogurtu) w gorzelnictwie rolniczym do ukwaszania przecieru drożdżowego , w produkcji kwasu mlekowego.
3.FERMENTACJA OCTOWA-stosowana jest w przemyśle do otrzymania octu metodą mikrobiologiczna, do otrzymania octu wykorzystuje się szybko i intensywnie gatunki bakterii np( Acetobacter schutzenbachii, Acetobacter aceti, Acetobacter orleanense i wiele innych)
4.FERMENTACJA PROPIONOWA- bakterie propionowe są zaliczane do grypy przemysłowo ważnych bakterii gdyż wytwarzają cenny produkt jakim jest kwas propionowy oraz witamina B12. Propionian wapnia i sodu sa wykorzystywane do utrwalania żywności . Fermentacja propionowa a w szczególności bakterie propionowe znajdują zastosowanie w formie zakwasów w produkcji dojrzewających serów podpuszczkowych.
5.FERMENTACJA CYTRNIANOWA- wykorzystywana do produkcji kwasu cytrynowego. Kwas cytrynowy w postaci krystalicznej ma zastosowanie w technologii żywności np.w produkcji napojów gazowanych, przy ukwaszaniu marmolad lub dżemów , w produkcji majonezów , proszków piekarskich, w charakterze synergentów i przeciwutleniaczy oraz wielu innych produktach spożywczych , a także w przemyśle farmaceutycznym.
6.FERMENTACJA GLICERYNOWA - wykorzystywana miedzy innymi do słodzenia likierów
7.FERMENTACJA JABŁKOWO -MLEKOWA - jest ona przyczyna zmniejszania kwasowości wina i złagodzenia jego cech smakowych.
A JEŻELI CHODZI OGÓLNIE TO JESZCZE WYRÓŻNIA SIĘ:
FERMENTACJĘ METANOWA -do oczyszczania ścieków po rozłożeniu w nich bardziej złożonych związków jak białka , tłuszcze, wielocukry.. Metan jest łatwo palny może być wykorzystywany jako źródło energiinp do celów opałowych.
FERMENTACJA KWASU MASŁOWEGO - wykorzystywana w tzw.roszeniu lnu .W przemyśle spożywczym bakterie masłowe są szkodnikami.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
Podaj przykłady białek katalitycznych,hormonalnych,transportowych. Wyjaśnij Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: paula18 28.4.2010 (16:13) |
drogi przekazywania informacji nerwowej Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: oliwia2905 29.4.2010 (19:15) |
Okraśl skutki uszkodzenia komórek trzustki produkujących insulinę. Podaj Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: juhus2311 12.5.2010 (15:22) |
Podaj przykłady allelopatii pozytywnej i negatywnej. Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: Kinga6795 15.5.2010 (17:03) |
podaj przystosowania tasiemców do pasożytniczego trybu życia (trzy Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: eliza17 16.5.2010 (15:34) |
Podobne materiały
Przydatność 50% Ochrona informacji
Do zaliczenia ćwiczeń wystarczy podanie odpowiedzi na dwa z czterech zadań, dowolnie wybranych przez studenta. Zadania: 1. Podaj 5 innych przykładów spraw rozstrzygniętych przez ETPC, które można interpretować jako dotyczące ochrony danych osobowych ? krótko uzasadnij. ? sprawa w Republice Federalnej Niemiec- Europejska Komisja Praw Człowieka orzekła, że zbieranie i...
Przydatność 50% Ochrona informacji przesyłanej
BEZPIECZEŃSTWO W INTERNECIE W dniu dzisiejszym, gdy mamy do czynienia z ogromnym rozwojem informatyki, informacja stała się jednym z najważniejszych zasobów gospodarczych, kulturowych i naukowych. Nowoczesne metody transmisji i systemy sieciowe ułatwiają nam nie tylko wymianę informacji, ale także bardzo efektywne jej poszukiwanie, przetwarzanie i dystrybucję. Szybka wymiana...
Przydatność 80% System informacji marketingowej
Pojęcie i tworzenia Systemów Informacji Marketingowej w przedsiębiorstwie. System Informacji Marketingowej (SIM) jest to skoordynowany zespół ludzi, działań narzędzi, głównie systemów komputerowych, którego celem jest wytwarzanie, przechowywanie danych dostarczanych przed badania marketingowe. Dzięki organizacji przepływu danych w ramach...
Przydatność 50% Zasady nadawania informacji - mówienia.
1. Zanim zaczniemy mówić do partnera powinniśmy wykonać następujące czynności: · uświadomić sobie jasno, precyzyjnie jaki cel chcemy osiągnąć podejmując rozmowę z danym partnerem , · uświadomić sobie w jakim jest się stanie emocjonalnym (wewnętrzne napięcie, niepokój, gotowość do agresji), · starać się ustalić w jakim stanie emocjonalnym znajduje się partner...
Przydatność 60% Internet - źródło informacji
Internet to sieć komputerowa o zasięgu globalnym łącząca ze sobą setki tysięcy małych i dużych sieci lokalnych oraz pojedyncze komputery. Internet umożliwia łatwy i szybki dostęp do zasobów wiedzy z każdej dziedziny życia, pozwala na naukę bez konieczności opuszczania domu. Powszechna, szybka i tania możliwość komunikacji to jedna z wielu jego zalet .. Internet jest...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
Izia97 1.11.2010 (09:17)
np. fermentacja alkoholowa drożdży- wytwarzanie wszelkich alkoholi,wykorzystywana w mleczarstwie (np. w dojrzewaniu serów), warzywnym (kwaszenie ogórków czy kapusty) i piekarskim (zakwas do produkcji chleba żytniego) to tyle ;-)
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie