Treść zadania
Autor: chusteczka97 Dodano: 24.10.2010 (22:05)
Dlaczego Ludwika Pasteur nazywa sie ojcem mikrobiologii?
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Dlaczego nie powinno się jeść dużo cukrów prostych? Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: aleksa1113 21.4.2010 (20:01) |
Dlaczego tłuszcze roślinne są zdrowsze od zwierzęcych? Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: aleksa1113 21.4.2010 (20:04) |
Wyjaśnij, dlaczego węzły chłonne znajdują się w całym organizmie. Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: chiquita197 25.4.2010 (18:13) |
dlaczego musimy chronic przyrode Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 8 rozwiązań | autor: Pamelcia835 26.4.2010 (17:07) |
1.Wyjaśnij dlaczego dochodzi do krwawienia miesiączkowego. 2.Omów zmiany Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: mati1602 12.5.2010 (16:47) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Dlaczego Karola Wielkiego nazywa się dziś Ojcem Europy?
Pierwszym zjawiskiem, który daje nam widzieć Karola Wielkiego jako jednego z twórców Europy Łacińskiej jest terytorialny zasięg jego panowania oraz typ jego władzy zwierzchniczej którą sprawował po odrodzeniu cesarstwa na zachodzie. Jego władza obejmowała terytoria od Marchii Hiszpańskiej, poprzez Galię, Burgundię aż do Ziem na wschód od Renu gdzie wówczas rozciągały się...
Przydatność 75% Dlaczego Jana Kochanowskiego nazywamy ojcem literatury polskiej?
Uważam, że Jan Kochanowski jest ojcem literatury polskiej, ponieważ dokonał przełomu w naszej literaturze. Przedstawię to w poniższych argumentach. Pierwszym argumentem jest to, że wprowadził do literatury polskiej nowe gatunki liryczne: fraszki, pieśni, treny i dramat.Odwołując się do kultury i literatury antycznej stworzył wraz z Mikołajem Rejem...
Przydatność 60% Dlaczego małe przedsiębiorstwa nazywa się lokomotywą ciągnącą gospodarkę ku rozwojowi?
Każdy człowiek bez względu na wykształcenie i miejsce zamieszkania może sobie założyć firmę i zarabiać pieniądze na własny rachunek. Niektórym ludziom, co podjęli ryzyko i zajęli się prowadzenia własnej działalności gospodarczej poszczęściło się i obecnie ich firmy są znane na całym świecie. Podjęcie ryzyka i wykorzystanie szansy wejścia na rynek z produktem nowym i...
Przydatność 65% Historia mikrobiologii
1.)Pierwsze hipotezy a.Varro Marcus Terentius (116-126 p.n.e.) b.Columella Lucius Iunius Moderatus (ur. 30. r. n.e.) 2.)Okres “przedpasteurowski” – do 1854r. a.Girolamo Fracastoro (1483-1553) b.Antoni van Leeuwenhook (1632-1723) c.Robert Hook (1665) d.Pierre Antonio Micheli (1679 – 1737) e.Otto Muller (1786) f.Christian Ehrenberg (1838) g.Schleiden i Schwam (1838-1839)...
Przydatność 65% Narodziny mikrobiologii
Znany proces pasteryzacji – powszechnie stosowany w przemyśle mleczarskim i przetwórstwie owocowym rzadko kojarzymy z nazwiskiem prekursora mikrobiologii, Francuza Ludwika Pasteura (1822-1895). A to właśnie on opracował metodę chronienia produktów spożywczych przed zepsuciem polegającą na częściowym wyjaławianiu płynów przez podwyższenie temperatury i natychmiastowe ich...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
kate5134 25.10.2010 (10:21)
Ludwika Pasteura, uznaje się za ojca mikrobiologii , bo to on sformułował pogląd dotyczący mikroorganizmów, który mówił, że za każdą chorobą kryje się odpowiedni zarazek. Należy więc znaleźć ten zarazek, a następnie znaleźć środek na zgładzenie tego zarazka. Teoria ta stała się powszechnie uznawana. Jednak zanim Pasteur umarł, zrozumiał, że jego teoria jest całkiem błędna . Zanim Pasteur zmarł powiedział :
"Teren jest wszystkim, a bakteria - niczym".
Ludwik Pasteur potwierdził zatem, że to nie zarazek jest przyczyną choroby, ale organizm. Jeśli słaby organizm, to ciężko mu będzie się obronić przed zarazkami. Pasteur zdał sobie sprawę, ze na odporność organizmu maja wpływ różne czynniki takie jak np. stres, ilość i jakość spożywanych posiłków, stan psychiczny itp.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie